Tarım ve Orman Bakanlığı Kırsal Kalkınma Destekleri Yatırım Programı kapsamındaki hibe ile kurulan Osmangazi İlçesi Dereçavuş Mahallesinde kurulan Tarımsal Kalkınma Kooperatifine ait olan soğuk hava deposuna ait güneş enerjisi sistemi hizmete açıldı.
Açılış törenine Bursa İl Tarım ve Orman Müdürü Hamit AYGÜL'ün yanı sıra İl Müdür Yardımcısı Erdoğan CEYLAN, Kırsal Kalkınma ve Örgütlenme Şube Müdürü M.Cüneyd ÇAVUŞOĞLU'nun yanı sıra çok sayıda davetli katıldı.
Açılışta bir konuşma gerçekleştiren İl Müdürü AYGÜL "Kış dönemlerinde güzelim Uludağ'ıyla, yazın mesire yerleri, denizleri ve gölleriyle iç ve dış turizmle ülkemize katkı sağlayan ilimiz, tarihsel ve kültürel mirası yanı sıra modern ve çağdaş kentleşme örnekleriyle de yaşayan nüfusa pek çok güzellikler sunmaktadır. Tabi ki ilimizin özel olmasında tüm bunlar kadar etkili olan diğer önemli ve başat unsur ise ekonomisidir. İlimizde kurulu pek çok Organize Sanayi Bölgesi ve Küçük Sanayi Sitesi yanı sıra ihtisas organize sanayi bölgeleri ve diğer sanayi sitelerinde; makine ekipmandan oto yan sanayine, tekstil sektöründen gıda sanayine pek çok işletme faaliyet göstermektedir. Yıllar içinde her bir sanayi kolu zaman zaman birbirinin önüne geçerek gelişme gösterirken sürekli bir ivme ile gelişen ve her geçen gün ülkemize daha fazla katma değer sağlayan sanayi kolumuz ise tarımsal sanayi olmuştur.
Bursa'mızda yaklaşık 3.000 civarında tarımsal sanayi tesisi mevcuttur. Pek çoğu ulusal ve bölgesel pazara yönelik üretim yapan bu işletmelerden üretim kolu olarak meyve sebze işleme, zeytin işleme, et ve et ürünleri işlenmesi, dondurulmuş gıda üretimi ve soğuk hava deposu tesisleri öncelik göstermektedir. Her türlü tarımsal üretimin yapıldığı ilimizde yaklaşık 330 bin hektar alanda tarımsal faaliyet sürdürülmekte olup bu alanın içerisinde meyvelik alanlar ikinci sırada yer almaktadır. Zeytin üretimi istisna tutulduğunda en fazla üretilen meyveler Armut, Şeftali/Nektarin, Elma ve Kiraz'dır. Bu ürünler ise depolanmaya en uygun meyvelerdir. Asıl amacı sezonu dışında arzın karşılanması ve üreticiye daha fazla ve sürekli kar sağlaması amaçlanan Soğuk Hava Deposu tesisleri Bursa'mız için büyük önem taşımaktadır.
Bakanlığımızca 2006 yılından bu yana uygulanan ve yatırımcılarımıza % 50 oranında hibe sağlanan KKYDP – Kırsal Kalkınma Yatırımlarının Desteklenmesi Programı Bursa'mızda da pek çok tesisin gerçekleşmesinde önemli katkı sağlamıştır. Temel amacı tarımsal ürünlerin işlenmesi, paketlenmesi ve depolanmasına yönelik tesislerin yapımına veya modernize edilmesine-geliştirilmesine katkı sağlamak olan program kapsamına son yıllarda küresel ısınmada önemli faktör olan fosil yakıtlardan enerji eldesi yerine çevreye saygılı enerji üretim yöntemi olan yenilenebilir enerji kaynaklarından elektrik üretimi de dahil edilerek ülke genelinde yaklaşık 7.000 civarında tesis desteklenmiştir. İlimizde de program ile 2006-2018 yılları arasında 167 yatırım için 50 milyon TL. hibe ödenmiştir. Tamamlanan ve hibe ödemesi yapılan bu tesislerden 11 tanesi ise yenilenebilir enerji tesisi yatırımlarıdır. Bakanlığımızca hibe desteği sağlanarak hayata geçirilen güneş enerjisinden elektrik üretimi yapan 11 tesisimizin toplam yatırım tutarı 14,2 milyon TL ve sağlanan destek ise 6,6 milyon TL olarak gerçekleşmiştir. Tamamlanan bu tesislerimiz ile ülkemize yıllık 3,8 megawatt elektrik katkısı sağlanmaktadır.
Açılışını yaptığımız bu tesisin Güneş enerjisi santrali bakanlığımız katkıları ile kurulmuştur.
Bu santral sayesinde, yılda ortalama 290 bin kWh (kilo Watt saat) enerji üretilecektir. Üretilen elektrik enerjisinin kooperatifimize yıllık yaklaşık 600 bin TL ekonomik katkısı olacaktır. Ülkemizin yerli ve yenilenebilir kaynaklarının değerlendirilmesine önemli katkı sağlayacak olan Güneş Enerji Santrali sayesinde, fosil yakıtlara göre 127 ton karbondioksit sera gazının atmosfere salınımı engellenmiş olacak ve yaklaşık 11 bin ağaç doğaya kazandırılmış olacaktır.
Program konusunda tecrübe sahibi olan bakanlığımız personeli yanı sıra, müteşebbislerimizin yatırım kararlılığı, tarımsal sanayiyi destekleme konusundaki kararlı siyasi irade ve tabiiki mülki idare ve diğer kamu kurum kuruluşlarının çabası ve yayım çalışmaları ile ülkemiz tarımsal sanayisine bu güzel örnekte olduğu gibi bundan sonra da yeni tesisler kazandırılacaktır. Sadece ilçemiz değil ilimiz ve hatta bölge genelinde tarımda önemli katkılar sağlayan Dereçavuş kooperatifimizce gerçekleştirilen bu tesis sadece bir ekonomik unsur değil aynı zamanda da önemli bir örnek olarak değerlendirilmelidir. Yaklaşık olarak 2.000 m2 kapalı alana sahip olan bu tesisimiz kapasitesi bir yana sağladığı istihdam yanı sıra üretici, nakliyeci ve aracılar olmak üzere dolaylı olarak ta önemli bir kitleye çarpan etki oluşturmaktadır.
Bu tesisin yatırımcı kuruluşumuza, üreticilerimize ve ilimiz tarımına katkı sağlaması dileklerimle hayırlı olmasını temenni eder bereketli kazançlar dilerim." dedi.