29 Eylül, gıda kaybı ve israfının önlenmesi ve bu ürünlerin geri dönüşümünün sağlanması hakkında uluslararası ölçekte farkındalık oluşturmak amacıyla 2019 yılından bu yana Uluslararası Gıda Kaybı ve İsrafına Karşı Farkındalık Günü olarak kabul ediliyor.
Dünyada birçok insanın sağlıklı bir gıdaya erişememesinin nedenlerinden biri de gıda israfı. Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü (FAO)'nun araştırmalarına göre Dünyada her yıl üretilen gıdaların üçte biri israf ediliyor. Türkiye'de ise yılda 18.2 milyon ton civarında gıda israf oluyor. Üretilen meyve ve sebzenin yaklaşık yüzde 50'si kayıp ve israf olurken, her gün yaklaşık 4.9 milyon adet ekmek çöpe atılıyor.
Uluslararası Gıda Kaybı ve İsrafına Karşı Farkındalık Günü dolayısıyla açıklama yapan Bursa İl Tarım ve Orman Müdürü İbrahim Acar, konuya ilişkin şunları söyledi: ''2019 yılında, 74. Birleşmiş Milletler Genel Kurulu sürdürülebilir gıda üretiminin, gıda güvenliğini ve beslenmeyi teşvik etmekte oynadığı temel rolü kabul ederek, 29 Eylül' ü “Uluslararası Gıda Kaybı ve İsrafına Karşı Farkındalık Günü" olarak ilan etti. Bu kapsamda Bakanlığımız da 20 Mayıs 2020 tarihinden bu yana gıda kayıp ve israfı ile mücadeleyi uluslararası gündeme taşımakta öncü bir rol üstlenerek, Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü (FAO) işbirliğinde başlattığı "GIDANI KORU-Sofrana Sahip Çık" Kampanyasını ulusal ve uluslararası ölçekte yürütmeye devam ediyor. Tarım ve Orman Bakanlığı olarak misyonumuz; yeterli ve güvenilir gıda üretimini ve insanımızın bu gıdalara erişimini sağlamak, tarımsal ve ekolojik kaynakları sürdürülebilir şekilde kullandırmak ve kırsal alandaki insanımızın yaşam standardını yükseltmek yönünde çalışmalar yapmaktır. Ülkemiz gerek gıda üretimi ve gerekse gıdaya erişim konusunda oldukça yeterli durumda olmasına karşın, dünyada gıda kayıpları ve israfı, açlık, yetersiz beslenme ve obezite önemli küresel sorun olarak ilk sıralarda yer almaktadır. Gıda kayıpları ve israfı, çiftçiler, tüketiciler ve gıda değer zincirindeki diğer paydaşlar için yüksek düzeyde bir ekonomik zarara yol açmakta ve bu da bir ülkenin ekonomik kayba uğraması ve çevre koşullarının olumsuz etkilenmesi anlamına gelmektedir. Gıda kaybı ve israfını en aza indirebildiğimiz, açlık sorunun olmadığı, her insanın sağlıklı ve güvenilir gıdaya kolayca erişebildiği bir dünya dileğiyle. ''
Gıda Kaybı ve İsrafına Karşı Farkındalık Günü kapsamında TURFOOD 5. Gıda Fuarı alanında bulunan Bursa İl Tarım ve Orman Müdürlüğü standında görevli teknik personeller vatandaşlara güvenilir gıda rehberini tanıtarak, gıdayı israf etmeden güvenli şekilde tüketebilmenin yolları hakkında bilgilendirme yaptı.