Tarım ve Orman Bakanı Sayın İbrahim YUMAKLI'nın talimatları ile özellikle fast food tarzı hızlı gıda üreterek toplu tüketime sunan işletmelerde oluşabilecek riskleri bertaraf etmek ve kamu sağlığı ile tüketicilerin gıda güvenirliği açısından korunmasını sağlamak amacıyla kızartma yağlarına yönelik olarak 24 Ocak 2024 - 02 Şubat 2024 tarihleri arasında 81 İlde eş zamanlı olarak resmi kontroller gerçekleştirilmiştir.
12.05.2012 tarih ve 28290 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanan “Kızartmada Kullanılmakta olan Katı ve Sıvı Yağlar İçin Özel Hijyen Kuralları Yönetmeliği" gereğince kızartmada kullanılan katı ve sıvı yağların “polar madde", “asit sayısı" ve “kızartma yağı sıcaklığı" gibi kriterler gıda güvenirliği ve kalitesinde önem arz etmekte olup bu hususlar açısından yıl boyunca kontrol görevlilerimiz tarafından yürütülen resmi kontroller, ilgili talimat ile fast food tarzı hızlı yemek tüketilen toplu tüketim yerlerinde yoğunlaştırılmıştır.
Kontrol görevlileri tarafından yapılan 409 adet resmi kontrolde, termometre cihazı ile kızartma yağı sıcaklığı ve polarimetre cihazı ile polar madde ve asit sayısı değerleri kontrol edilmiş ve mevzuat ile belirlenen kriterlere uymayan yağlardan numune alınarak polar madde ve asit sayısı değerlerinin kontrolü için analize gönderilmiştir. Sonucu mevzuata uygun olmayan numuneler için ilgili işletmeler hakkında 5996 sayılı Veteriner Hizmetleri Gıda ve Yem Kanunu gereğince yasal işlem başlatılmıştır.