Salamura zeytindeki tuz oranının düşürülerek farklı zeytin işleme yöntemlerinin sahada geliştirilmesi, zeytinimizin uluslararası pazarlardaki payının artması ve içindeki tuz oranı sebebiyle zeytin tüketemeyen vatandaşlarımıza da sağlıklı bir şeklide ulaştırılabilmesi için planlanan, ‘Çocuklar Yesin Diye Zeytini Kuruttuk Yayım Projesi’ bilgilendirme sunumu, İl Müdürlüğümüz Toplantı Salonu’nda yapıldı.
Zeytin üreticilerinin kimyasal kullanmadan geleneksel üretim yöntemlerine göre daha kolay ve kısa sürede gerçekleştirilen yeni bir zeytin işleme yöntemini öğrenmeleri, katma değeri yüksek farklı bir ürünle piyasada fark yaratmalarını, sosyal ve ekonomik yönden gelişmelerine olanak sağlayacak olan projenin, İl Müdürlüğümüz tarafından koordine edilerek, Atatürk Bahçe Kültürleri Merkez Araştırma Enstitüsü, Mudanya İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü ile Mudanya Ziraat Odası Başkanlığı paydaşlığında 2019-2020 yıllarında ilimiz Mudanya ilçesinde yürütülmesi planlanıyor.
Düzenlenen eğitimde konuşan İl Müdürümüz Hamit AYGÜL: ‘Bu proje ile ülkemizde yeni yeni üretilmeye başlayan doğal kurutulmuş zeytinin bölgemiz çiftçisine tanıtılarak, ürünü ülke ekonomisine katkı sağlayacak şekilde katma değer oluşturmak amaçlanmıştır. Kurutma yöntemiyle elde edilen zeytinin tuz içeriğinin oldukça düşük olması, hem tuz tüketimini azaltmak zorunda olan hastaların hem de sağlığına özen gösteren kişilerin tercih sebebi olacaktır. Ayrıca zeytinin katma değerini arttıracak olan bu olgunlaştırma yöntemi ile üreticilerimizin dış pazar imkânları artacaktır.’’ dedi.