Tebliğ No :2022/2 Tebliğ Tarihi :01/06/2022
AMAÇ
Madde 1- Tarımsal üretimin ana kaynağı olan toprağın biyolojik, kimyasal ve fiziksel yapısının ve çevrenin korunarak, doğal denge içerisinde toprağın verimliliğinin sürdürülebilirliği için gerekli önlemleri almak, hububat tarımında hasadı takiben toprağın yapısına ve çevreye vereceği zarar göz önüne alınarak, anız yakılmasının önlenmesi için alınacak alternatif tedbirlerle ilgili olarak, teknik elemanların, çiftçilerin eğitilmesini ve kamuoyunun bilgilendirilmesini sağlamaktır.
KAPSAM
Madde 2 - Bu Tebliği yukarıda açıklanan amacın gerçekleştirmesini sağlamak için, İlimiz mülki hudutları dahilinde anız yakılmasının önlenmesi konusunda yapılacak çalışmalar ve kontrol hizmetlerinin yürütülmesi ile ilgili usul ve esasları kapsar.
YASAL DAYNAK
Madde 3 - Anız yakılmasını önlemek, doğal dengeyi korumak ve araziler üzerinde bulunan enerji ve haberleşme iletim hatlarının zarar görmesini engellemek amacıyla 16.12.1998 tarih ve 23555 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanan Anız Yakılmasının Önlenmesi Hakkındaki Tebliğ (1998/26) Tarım ve Orman Bakanlığınca yürütülmektedir.
Konu ile ilgili Cezai İşlemlerde yasal dayanaklar: 2872 sayılı Çevre Kanunu, 6831 sayılı Orman Kanunu, 5326 sayılı Kabahatler Kanunun ilgili maddeleri gereği, ayrıca Bursa İli Orman Yangınları ile Mücadele Komisyonu Kararı uyarınca , anız yakılması, çayır ve meraların tahribi ve erozyona sebebiyet verecek her türlü faaliyet yasaklanmıştır.
ÜRETİCİLERİN VE BİÇERDÖVER SAHİPLERİNİN ANIZ YAKILMASININ ÖNLENMESİ HAKKINDAKİ SORUMLULUKLARI
Madde 4- (1) Hasat edilecek ürüne ve çevreye zarar vermemek için ilgililerce yangın tehlikesine karşı, yerinde ve zamanında her türlü emniyet tedbiri alınacaktır. Kırsal alanda çalışan biçerdöverler dahil tüm araçlarda yangın söndürücü ve su bidonları bulundurulması,
(2) Orman içi alanlarda arıcılık yapacak vatandaşların , Orman işletme Müdürlüklerinden anlaşma yaptıktan sonra , İl / İlçe Tarım ve Orman Müdürlüklerinden konaklama belgesi çıkarılması, orman yangınları sırasında arıcılara ait araç ve gereçler Orman Bölge Müdürlüğü emrine verilecektir.
(3) Operatör belgeli sürücüler, tarla ve ürün durumu ile arazi yapısını dikkate alarak, anızın yakılmasına meydan vermeyecek en uygun yükseklikten biçim yapacaklardır.
(4) Ormana bitişik hububat tarlalarında, ürün sahipleri ve muhtarlar, hasadı müteakip yanıcı maddelerden (anızlardan) arındırılmış 5-10 metre genişliğinde pullukla sürülmüş bant oluşturulmasını sağlayacaklar, orman içi ve kenarı tarlalarda anız, ot, çalı yakılmasına engel olunacak, aksine hareket edenleri Muhtarlıklara, İl/İlçe Jandarma Komutanlığına veya Orman İşletme Müdürlüğüne bildireceklerdir.
(5) 6831 sayılı Orman Kanunu'nun 76. maddesi gereğince, "Ormanlara 4 km mesafede veya bu Kanunun 31. ve 32. maddesi kapsamına giren köy hudutları içerisinde anız ve benzeri bitki örtüsü yakılması yasaktır. Yine 6831 sayılı Orman Kanunu kapsamında 110. maddesinin ikinci fıkrasında "76. maddenin (b), (c) ve (d) bentlerinde belirtilen fiilleri işleyenler hakkında bir yıldan üç yıla kadar hapis ve adlî para cezasına hükmolunur." denilmektedir. Devlet Ormanlarında belirlenen konaklama yerleri dışında gecelemek, ocak yerleri dışında her türlü ateşin yakılması ile anız veya benzeri bitki örtüsünün yakılması yasaklanmış olup, bu hususların takibi Mahalle Muhtarlığı, Orman İşletme Müdürlüğü, İl/İlçe Jandarma Komutanlığı, İl/İlçe Emniyet Müdürlüğü, Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü , İl/İlçe Tarım ve Orman Müdürlükleri yetkililerince yapılacaktır.
KAMU KURUM VE KURULUŞLARININ ANIZ YAKILMASININ ÖNLENMESİ KONUSUNDAKİ SORUMLULUKLARI
Madde 5-
İl Tarım ve Orman Müdürlüğü ve Ziraat Odası Başkanlığı :
- Bu Tebliğin halka duyurulması için mahalle muhtarlıklarına ilan edilmesi sağlanacaktır. Çiftçi eğitimi programlarında anız yangınlarının zararları etraflıca anlatılacaktır . Biçerdöver kontrolü İl ekip listesinde görevli elemanlar, anız yangınlarının önlenmesi ile ilgili çalışmalarda da görevlidir.
İl Jandarma Komutanlığı ve İl Emniyet Müdürlüğü :
- Hasat öncesinde, hasat sırasında ve sonrasında kontrol ve devriye görevi artırılacaktır. Yangın vukuunda ve istenildiği takdirde yangın mükelleflerinin taşınması için araç ve personel yardımında bulunacaktır. Alınan önlem ve duyurulara rağmen, anız yangınına sebep olanlar hakkında, yasal işlem yapılmak üzere, tutulan tutanak ve yangına ilişkin tüm deliller Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü'ne gönderilecektir.
Orman İşletme Müdürlükleri ve Şeflikleri :
-Orman Kanunu'nun ilgili maddeleri doğrultusunda anız yakılmasının yasak olduğu yerleşim birimindeki çiftçiler anız yakılması sonucu meydana gelebilecek orman yangınları konusunda bilgilendirilecektir. Mahalle toplantıları şeklinde yapılacak bu bilgilendirmeye İl/İlçe Tarım ve Orman Müdürlükleri teknik elemanları da katılacaktır. Hasat öncesinde, hasat sırasında ve sonrasında yangın duyuruları yapılarak, denetimler artırılacak, yangına sebep olanlar hakkında yasal işlem yapılacaktır.
Belediye Başkanlıkları:
- Anız yakılmasının önlenmesine yönelik olarak, İl Valiliğimizce yayınlanan bu Tebliği kamuoyu ve ilgililerin bilgilendirilmesi için ilan edecekler, Belediye mücavir alan sınırları içerisindeki anız yangınlarının söndürülmesi için itfaiye birimlerinin müdahalesini sağlayacaklardır.
Muhtarlıklar :
-Anız yakılmasının önlenmesine yönelik olarak, İl Valiliğimizce yayınlanan bu Tebliği kamuoyu ve ilgililerin bilgilendirilmesi için ilan edeceklerdir. Anız yangınlarına sebebiyet verenleri en kısa sürede belirleyerek, ivedilikle ilgili makamların bilgilendirilmesi sağlanacaktır.
Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü :
-Hasat öncesinde, hasat sırasında ve sonrasında yangın duyuruları yapılarak, denetimler artırılacak, yangına sebep olanlar hakkında yasal işlem yapılacaktır. Anız yangınlarının önlenmesine ilişkin, ilgili Kurumlarla koordinasyon içinde çalışmalar yapılacaktır.
- Yasaklara uymayanlar hakkında ilgili kurumlarca 2872 sayılı Çevre Kanunu ile bu Kanunda değişiklik öngören 5491 sayılı Kanun ve 6831 sayılı Orman Kanunu'nun ilgili hükümleri doğrultusunda cezai işlem uygulanacaktır.
- 2872 sayılı Çevre Kanunu'nun 20. maddesine göre , Kanuna aykırı olarak anız yakanlara uygulanacak idari para cezalarına ilişkin 30 Aralık 2021 tarih ve 31672 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe giren 2022/1 nolu Tebliğ gereği 2022 yılı için dekar başına 109,49.- TL. idari para cezası uygulanacaktır. Aynı Kanun gereği " Anız yakma fiilinin orman ve sulak alanlara bitişik yerler ile meskûn mahallerde işlenmesi durumunda ceza beş kat artırılır "denilmektedir.
Madde 6- İlimiz sınırları içerisinde, ikinci ürün ekilişi yapıldığından , 2872 sayılı Çevre Kanunu' nun , Ek-1 maddesinin (Ek: 26/4/2006 – 5491/23 md.) c bendinde " ikinci ürün ekilen yörelerde Valiliklerce hazırlanan eylem plânı çerçevesinde ve Valiliklerin sorumluluğunda kontrollü anız yakmaya izin verilebilir." açıklamasına rağmen Valiliğimizce kontrollü anız yakılmasına izin verilmeyecektir.
Yukarıdaki belirtilen hususlar, ilgili kamu kurum ve kuruluşlarınca yakından takip edilerek konunun önemine binaen uygulamada herhangi bir aksaklığa meydan verilmeyecektir.