Tarım ve Orman Bakanlığı'nın tarladan sofraya, çiftlikten çatala gıda güvenliği anlayışıyla, kamu sağlığının korunması için gıda kontrol görevlileri tarafından üretim, toplu tüketim ve satış yerlerinde gerekli denetim ve kontroller ara verilmeksizin uygulanıyor.
Bursa İl Tarım ve Orman Müdürlüğü tarafından gıda denetimlerine katılan, Bursa'da ve farklı illerde görev yapan gıda kontrol görevlilerine yönelik hizmet içi eğitim programı kapsamında, numune alma eğitim düzenlendi.
Eğitimin açılışına katılan Bursa İl Tarım ve Orman Müdürü İbrahim Acar, numune alma ile ilgili tüm teknik detayların düzenlenen eğitim ile katılımcılara anlatılacağının altını çizdi. İl Müdürü Acar sözlerinde: ''Şunu sıklıkla duymuşsunuzdur milli savunmadan sonra belki ülkemizdeki en önemli bakanlık Tarım ve Orman bakanlığı, çok önemli ve çok büyük bir Bakanlığız. Bu noktada dikkat etmenizi rica ettiğim konulardan biri özellikle numune alma ile ilgili olarak, burada konumuzu çok iyi öğrenelim. Bu şekilde bizlere duyulan güvenilirliği de artırmış oluruz. Şunu da unutmayalım bizim öncelikli görevimiz rehberlik, bireylere önce doğru ne bunu öğretmemiz lazım. Bizler insanları eğiten, onlara doğru yolu gösteren bir kurum olalım, bu şekilde sahadaki etkinliğimizin de artacağına inanıyorum. İşimizi temiz ve güzel yapalım. O da aslında buradaki eğitimi iyi dinlemek ve işimizi iyi öğrenmekle başlıyor. İkincisi de rehberlik yapalım. Bu eğitimi iyi değerlendirmenizi temenni ediyor, katılımınız için teşekkür ediyorum.'' ifadelerine yer verdi.
Gıda ve Yem Kontrol Merkez Araştırma Enstitüsü Müdürü Yıldıray İstanbullu ise ''Hem bir gıda mühendisi hem de Türkiye'nin en büyük akredite laboratuvarı ve araştırma enstitüsü müdürü olarak, eğitim süresince de göreceğiniz üzere numune alma şartlarının çok önemli olduğunu bilmenizi isterim. Örneğin bir zehirlenme numunesinde numuneyi aldıktan itibaren bize ulaştırana kadar zamanla yarışıyorsunuz. Soğuk zinciri bozmadan, numuneyi bize ulaştırmanız çok değerli. Yüksek hassasiyetli, zamanla yarışılan bir iş yapıyoruz. Numune alma tebliğinin harfiyen uygulanması hepimiz için doğru sonuç alma noktasında çok etkili.'' şeklinde konuştu ve eğitimin başarılı geçmesini temenni etti.
Eğitime Bursa İl Tarım ve Orman Müdürü İbrahim Acar'ın yanı sıra Gıda ve Yem Kontrol Merkez Araştırma Enstitüsü Müdürü Yıldıray İstanbullu ile birlikte Bursa'da ve farklı illerde (Denizli, Bingöl, Karaman, Kocaeli, Balıkesir, Çanakkale, Yozgat, Muğla, İzmir, Gaziantep, Erzincan, Şanlıurfa, Konya, Zonguldak, Manisa, Aydın, Eskişehir) görev yapan gıda kontrol görevlileri katıldı.
Üç gün sürecek eğitime katılan 43 gıda kontrol görevlisine; 5996 Sayılı Veteriner Hizmetleri, Bitki Sağlığı, Gıda ve Yem Kanunu ile Numune Alma Usul ve Esasları kapsamında numune alma prosedürü ve uygulamaları, mikrobiyolojik analiz, mikotoksin limitlerinin resmi kontrolü, pestisit, dökme ve dondurulmuş ürünlerden numune alma, ithalat ve ihracat başvurularında numune işlemleri ve laboratuvarda numune kabul işlemleri hakkında bilgilendirme yapılacak.