T.C. TARIM VE ORMAN BAKANLIĞI

Bursa’da Kivi Hasadı Başladı

Yayın Tarihi : 17.10.2024

Ülkemizde kivi üretim alanında ilk, üretim miktarında ikinci sırada yer alan Bursa'da hasat sezonu İznik'te düzenlenen programla başladı. Bursa'da 2024 yılında yaklaşık 17 bin ton üretim öngörülüyor. 

Hasat Programında katılan İznik Kaymakamı Arif Karaman, üretilen kivinin kaliteli ve katma değeri yüksek bir ürün olduğunu vurguladı ve üretim sezonun tüm üreticiler için bereketli geçmesini temenni etti.

Kivi hasadında konuşan Bursa İl Tarım ve Orman Müdür Yardımcısı Vahap Şahin, Bursa'da yeni tesis edilen bahçelerin verimi artıkça rekoltenin de artış göstereceğini vurguladı. Şahin konuşmasında şunları söyledi: '' Kivi, ülkemize 1988 yılında Yalova Atatürk Bahçe Kültürleri Merkez Araştırma Enstitüsü tarafından getirilerek ilk kivi bahçeleri tesis edilmiş, sonrasında da üretimi hızla yaygınlaşmış bir meyvedir. Dünyada yaklaşık 4 milyon 5 yüz bin üretim rekoltesi var. Ülkemiz yaklaşık 100 bin ton üretimi ile dünya sıralamasında yedinci sırada yer alıyor. Ülkemizdeki üretim içerisinde Bursa kivi üretiminde ikinci sırada yer alıyor.  Yeni tesis edilen bahçelerimiz hızla verime kavuştukça rekoltemiz de artış gösterecek. 2024 yılında yaklaşık 17 bin ton üretim miktarı öngörülüyor.''

''Bu yıl alınan 22 numunede analiz yapılmış ve pestisit kalıntısına rastlanmamıştır.''

Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından Hasat Öncesi Pestisit Denetim Programı kapsamında alınan numunelerden pestisit kalıntısı çıkmadığını vurgulayan Şahin: ''Pestisit ile ilgili bu yıl yapmış olduğumuz 22 numunede analiz yapılmış ve hiçbirinde pestisit kalıntısına rastlanamamış, bu oldukça sevindirici. Çiftçilerimizin bu konuda ne kadar bilinçli olduğunu gösteriyor. Bunun artarak devam etmesini temenni ediyoruz.'' dedi.

Tarım ürünlerine en çok hasar veren zararlıların başında yer alan Kahverengi Kokarca ile mücadele edilmesi gerektiğine dikkat çeken Şahin: ''Kivi bahçelerimize zarar veren en önemli zararlı Kahverengi Kokarca. Bununla ilgili mücadelede çiftçilerimizden destek bekliyoruz. Çünkü bunların kışlakları genellikle evler, depo alanları ve ahırlar. Özellikle buralarda bu zararlıyla mekanik yollarla mücadele etmek gerekiyor.'' dedi.

Konuşmaların ardından katılımcılar ve çiftçiler birlikte kivi topladı.