T.C. TARIM VE ORMAN BAKANLIĞI

Kantin Çalışanlarına Yönelik Hijyen Eğitimi Düzenlendi

Yayın Tarihi : 13.11.2024

Bursa İl Tarım ve Orman Müdürlüğü'nde okul kantinlerinde uyulması gereken hijyen koşulları ve gıda güvenilirliği ile ilgili önemli konular ele alındı.

Topluma doğru beslenme alışkanlıkları kazandırılması, tüketiciler için sağlıklı beslenme ortamları oluşturulması ve öğrenciler başta olmak üzere tüm tüketicilerin güvenilir gıdaya erişimi için titizlikle devam eden çalışmalar eğitimle destekleniyor.

Öğrencilerin sağlığı açısından risk oluşturabilecek nedenlerin ortadan kaldırılması amacıyla Bursa İl Tarım ve Orman Müdürlüğü koordinasyonunda, İl Milli Eğitim ve İl Sağlık Müdürlüğü ile ortak çalışma içerisinde,  Milli Eğitim Bakanlığı personeli ile Milli Eğitim Bakanlığına bağlı eğitim ve öğretim kurumları bünyesindeki gıda işletmelerinde çalışan 60 personele yönelik  “Okul Kantinlerine Dair Özel Hijyen Kuralları" eğitimi verildi.

Okul Kantinlerine Dair Özel Hijyen Kuralları Yönetmeliği kapsamında düzenlenen programda okul kantinleri ile okul bünyesinde faaliyet gösteren yemekhane,  kafeterya, büfe, çay ocağı gibi işletmelerin sahip olması gereken özel hijyen şartları, satışa ve tüketime sunulan gıdaların güvenilirliği ve kontrolüne ilişkin usul ve esaslar uzmanlar tarafından katılımcılara anlatıldı. Satışa ve tüketime sunulan gıdaların güvenilirliğinin anlatıldığı sunumlarda gıda israfını önlemek için alınacak tedbirlere de yer verildi. Eğitimle Kurumlarındaki gıda işletmelerinde İl Tarım ve Orman, İl Milli Eğitim ve İl Sağlık Müdürlüğü personelinden oluşan kantin denetçileri her yıl kontrol ve denetim de yapıyor.

''Kantin çalışanlarının eğitimini, gıda güvenilirliği ve hijyen kurallarının uygulanmasını önemsiyoruz.''

Eğitimin başlangıcında konuşma yapan Bursa İl Tarım ve Orman Müdür Yardımcısı Mehmet Akif Şenyürek, ''Bakanlığımızın uygulamaya koyduğu mevzuat kapsamında yılda en az bir kere hem bizim kurumumuzda çalışan kontrol görevlileri hem de Milli Eğitim ve İl Sağlık Müdürlüğü temsilcilerinin katıldığı denetim komisyonu tarafından kantinlerimiz denetim altında tutuluyor. Bu denetimlerin amacı, emanet edilen öğrencilerin sağlığının korunması, yapmış olduğunuz işletme faaliyetinde hijyen kurallarının denetlenmesi, tüketime sunulan gıdaların Bakanlığımızın Mevzuatı çerçevesinde denetlenmesi.'' dedi.

Asıl hedefin gıdanın üretiminden tüketiciye sağlıklı ve güvenilir biçimde ulaşması için rehberlik etmek olduğunu vurgulayan İl Müdür Yardımcısı Şenyürek konuşmasında şunlara yer verdi: ''Bu eğitimin sizlere katkı sağlayacağını, bildiklerinizi hatırlatıp, bilmediklerinizi öğreteceğine inanıyorum. Velilerimizin sizlere emanet ettiği çocuklarımızın gıda güvenilirliği bilinci içerisinde, sağlıklı bir şekilde sunmuş olduğunuz gıdalarla okul içerinde beslenmeleri hepimizin görev ve sorumluluğu içerisinde. ''

Bursa İl Sağlık Hizmetleri Şafak Dülger ise eğitimde sağlıklı beslenme ve diyabet hakkında bilgi verileceğini aktardı. Dülger: ''Toplumumuzda obezite artmaya başladı ve maalesef küçük yaşlarda da görülmeye başladı. Obezitenin en önemli sebepleri hareketsiz yaşam tarzı ve sağlıksız beslenme. Sağlık bakanlığı olarak çocuklarımızın beslenmesine çok önem veriyoruz. Siz kantin çalışanlarının öncelikle sağlıklı beslenmeyi anlatacağız. Güzel bir eğitim olmasını umuyoruz.'' dedi.

Bursa İl Milli Eğitim Müdürlüğü İş Yeri Sağlık ve Güvenlik Birimi Koordinatörü Hüseyin Soner ise konuşmasında ''Okullarımızda çalışan tüm personelimiz özellikle kantin çalışanlarımız çok önemli. İş Yeri Sağlık ve Güvenlik Birimi olarak üzerimize düşen görevi en iyi şekilde yapmak isteriz. Sizlerin eğitim almasını istememizin en önemli sebebi hijyen açısından kantinlerimizin işlerini yürütmesi. Eğitimin iyi geçmesini temenni ediyorum.'' ifadelerine yer verdi.

Eğitim, Bursa İl Tarım ve Orman Müdür Yardımcısı Mehmet Akif Şenyürek, Bursa İl Milli Eğitim Müdürlüğü İş Yeri Sağlık ve Güvenlik Birimi Koordinatörü Hüseyin Soner ve İl Sağlık Hizmetleri Sorumlusu Şafak Dülger, Kantinciler Odası Başkan Vekilleri Akın Kaya ve Hüseyin Üçüncüoğlu'nun katılımıyla İl Müdürlüğü Konferans Salonunda gerçekleşti.

Bursa İl Sağlık Müdürlüğünde görevli Gıda Mühendisi Dilara Kasil, Diyetisyen Canan Tanrıöver ile Bursa İl Tarım ve Orman Müdürlüğünde görevli Gıda Yüksek Mühendisi Dilek Özipek katılımcılara eğitim sunumu yaptı.