T.C. TARIM VE ORMAN BAKANLIĞI

Bakan Yumaklı Bursa’da Çiftlik Zirvesi’ ne Katıldı

Yayın Tarihi : 5.12.2024

Tarım ve orman Bakanı İbrahim Yumaklı, Tüm Süt Et ve Damızlık Sığır Yetiştiricileri Derneği (TÜSEDAD) tarafından Bursa'nın Orhangazi ilçesinde düzenlenen Global Farm Summıt (Çiftli Zirvesi) programına katıldı.

Alanında uzman konuşmacılar ile et ve süt üretiminin önemli markalarını, ulusal ve uluslararası et ve süt üreticileri ile bir araya getirmeyi hedefleyen programa katılan çiftçi ve tarım firması yetkililerine hitap eden Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, "Son 22 yılda hayvancılığa 328 milyar lira destek verdik. 2025 yılında da hayvancılığımıza 27,6 milyar lira destekte bulunacağız. 2006 yılından bu yana hayvancılıkta 17 milyar lira hasar tazminatı ödedik. Büyükbaş karkas verimi 22 yıl önce 178 kilogram iken, yüzde 61 artırarak 287 kilograma yükselttik. Hedefimiz bunu da 380 kilograma çıkarmak. Ülkemiz kanatlı eti işleme tesislerinden 8 adedi Avrupa Birliği'ne ısıl işlem görmüş kanatlı eti ihracatı için AB tarafından yetkilendirildi" dedi.

Bakan Yumaklı, konuşmasına Aşık Veysel'in "Benim sadık yarim kara topraktır." dizeleriyle başlayarak tüm çiftçilerin 5 Aralık Dünya Toprak Günü'nü kutladı.

2024 yılının sektör açısından değerlendirilmesi yapıldığında en çok konuşulan konuların başında et ve süt sektörü belirten Bakan Yumaklı ülkenin nüfus büyüklüğü, kentleşme oranı, turist sayısı ve ihracatının gıda sektörünün büyümesini teşvik ettiğinin altını çizdi.

Bakan Yumaklı, Bugün geldiğimiz noktada şunu son derece net bir şekilde söyleyebiliriz ki son 21 yılın 17'sinde tarımsal üretimin büyüme gösterdiğini belirterek şunları dile getirdi:

''Gelecek döneme baktığımızda da dünyadaki bütün gelişmeleri hem bugün için söylüyorum hem de geleceğe dönük bütün senaryoları göz önüne aldığımızda bu sektörün çok daha büyümesi gerektiğini, bunun sadece bir dilek ve temenni değil bir zorunluluk olduğunu da buradan belirtmem gerekecek. Elbette risklere karşı sektörü koruma adına pek çok yöntemler de geliştiriyoruz.''

Bakan Yumaklı: "Kelebek etkisi diye bir kavram var. Dünyadaki tüm gelişmeler sizde de bir etkiye sahip oluyor.''

Her yönüyle risklere karşı dayanıklı bir altyapı kurmanın, her zamankinden daha önemli bir hale geldiğini vurgulayan Yumaklı şu ifadelere değindi: '' Dünyanın bir ucunda olan bir hadise, sizi de etkileyebiliyor. Çin'de başlayarak dünyayı etkisi altına alan Covid-19 pandemisi, Rusya - Ukrayna savaşı ile tahıl tedarikinde yaşanan sıkıntılar, küresel iklim değişikliğinin sonuçlarından olan kuraklık, sel, orman yangınları, Ortadoğu'daki değişim ve karışıklıklar ve birçok konu işte bu kelebek etkisini ülkemize kadar getirebiliyor. Elbette ülkemizdeki politikalar da bu benzeri durumları göz önüne alarak belirlenmiş ve şekillendirilmiş oluyor. Her yönüyle riskli ortamlara dayanıklı bir sektör oluşturmak zorundayız derken işte bu örneklerden yola çıkmamız gerekiyor.''

Türkiye'nin birçok risk faktörünü geliştirdiği güçlü altyapısı ile bertaraf ettiğini vurgulayan Yumaklı, ''Ülkemize bu güçlü alt yapıyı kazandırırken, hayvancılık politikalarımızı; desteklemeler, kırsal kalkınma hibeleri, Ar-Ge faaliyetleri ve regülasyon olmak üzere dörtlü saç ayağına oturttuk.'' şeklinde konuştu.

Bakan Yumaklı, ''Son 22 yılda hayvancılığa 328 milyar lira destek verdik. 2025 yılında da hayvancılığımıza 27,6 milyar lira destekte bulunacağız.''

Yumaklı, yetiştiricilerin ve üreticilerin finansman ihtiyacını karşılamak için uygun oranlı kredi sağlamaya da devam edileceğini belirtti. TARSİM'in önemine vurgu yapan Bakan: ''Sigorta konusunun altını çizmek istiyorum. Bir yıllık, altı aylık bir emek herhangi bir dış etkene veya onun inisiyatifine bırakamadan sigorta ile mutlaka güvence altına alınmak durumunda.  Dolayısıyla tarımsal üretimimizin ayrılmaz bir parçası olan TARSİM ile sigorta konusunu üretimimizin bir parçası yapmalıyız. 2006 yılından bu yana sadece hayvancılık için TARSİM'den yaklaşık 17 milyar lira hasar tazminatı ödedik.'' şeklinde konuştu.

Yumaklı, kırsal kalkınma yatırımları, Uzman Eller ve IPARD destekleri kapsamında 95 bin projeye, 117 milyar lira hibe desteği sağlandığını hatırlattı.

Yumaklı, 3 bin 158 litre olan hayvan başına süt verimini 5 yılda 3 katına çıkarmayı hedeflediklerini, 287 kg olan karkas et veriminde ise hedefin 380 kilogram olduğunu belirtti.

Bakan Yumaklı: ''Süt ürünleri mayalarında dışa bağımlılığımız tamamen sona erecek."

Hayvanlarda verimliliğin arttırılmasının yanı sıra, gıda alanında da yeni çalışmalara imza atıyoruz. Tarımsal Araştırmalar ve Politikalar Genel Müdürlüğü (TAGEM) enstitülerinde geliştirilen  patent başvurusu yapılan ilk yoğurt formülasyonunun tanıtımı da bugün yapılmış olacak. 3 yıllık bir çalışma ürünü. Anadolu'nun bir yiyeceği yoğurt. Bize mal olmuş, bütün dünyada da aynı isimle anılan bu ürünün Anadolu'nun farklı yörelerinden toplanıp izole edilmiş olan yerli ve milli yoğurt mayalarından elde edildiğini söylemek istiyorum. Patent süreci tamamlandığında bu formülasyonların ticarileşmesi için girişimcilerimizin hizmetine sunulmuş olacak. Böylece süt ürünleri mayalarında dışa bağımlılığımız tamamen sona erecek." dedi.

Tarım ve Orman Bakanı Yumaklı, Tarımsal üretici teşkilatlarının etkinliğinin artmasının önemli olduğunu vurguladı.

Bakan Yumaklı, Türkiye'nin büyükbaş ve küçükbaş hayvan varlığında Avrupa'da birinci, süt üretiminde Avrupa'da ikinci, dünyada ise sekizinci sırada yer aldığını aktardı. Arz-talep projeksiyonlarına göre hayvancılık politikalarını planlayamaya yönelik çalışmaların devam ettiğini kaydeden Bakan, sadece bugünü değil ülkemizin gelecek 50 yıllarının planlandığını vurguladı. Yumaklı: '' Bu aşamada güncel bugünün şartlarını yeterli görmek bizi büyük bir yanılgıya götürür. Dolayısıyla sadece dünyadaki konjonktürü yakalamaktan bahsetmiyorum. Onların da önüne geçecek bir zihinsel devrimi oluşturmaya çalışıyoruz. Sütü süt ırkından, eti et ırkından oluşturmak önem taşıyor. Çünkü kaynaklar kıt ve bunu rantabl kullanmak gibibir zorunluluğumuz var " dedi.

Yumaklı, hayvansal üretimde en önemli önceliğin tüm üretimi yerli imkanlarla karşılamak olduğunu belirtti. Bakan sözlerinde: ''2023 yılında yaptığımız Kanun değişikliği ile bitkisel ve hayvansal üretimde ve su ürünleri üretiminde üretim planlaması hayata geçmiştir. Bitkisel üretimde, yem bitkilerini planlamaya dahil ettik. Yem bitkileri üretimi yapan çiftçilerimize üretim planlaması desteği vererek, üretimi daha da artırmayı ve hayvancılık işletmelerinin üretim maliyetlerini düşürmeyi hedefliyoruz. Su üretim planlamamızın ana eksenidir. Bunu da baz alarak yeni hayvancılık üretim bölgeleri belirledik. süt sığırcılığı, besi sığırcılığı ve kanatlı üretim bölgeleri oluşturduk.'' ifadelerine yer verdi.

Yumaklı, hayvan hastalıklarıyla mücadele konusunda ülkede 8 adet veteriner yol kontrol noktaları oluşturulacağını, Erzurum, Elazığ ve Ankara'da kontrollerin başladığını, 5 ilde de ise hazırlıkların hızla ilerlediği bilgisini verdi.

Hayvan aşılama faaliyetlerini büyük bir titizlikle yürütüldüğünü aktaran Bakan Yumaklı; şap aşılama periyotlarının üçe çıkarıldığını, 2024 yılında şap hastalığı görülme oranının bir önceki yıla oranla yüzde 85 azaldığının altını çizdi.

Üretimin sürdürülebilirliği ve sektörde fiyat istikrarı için sözleşmeli üretimi yaygınlaştırıldığını ve son dönemde anaç hayvan sayısını artırmak için yoğun çaba içinde olduklarını söyleyen Yumaklı, sözlerine şöyle devam etti: ''Kendi besi danasını üreten besi işletmelerinin kurulumunu özendirmek için Et ve Süt Kurumu ile Tarım İşletmeleri Genel Müdürlüğü (TİGEM) arasında bir proje başlatıldı ve şu anda hayata geçti. Bunu bir örnek olarak ortaya koymak istiyoruz. Çok yakında artık özellikle sayıların 50 binlere yakın dönemde bunun etkisini bütün Türkiye'de hissetmiş olacağız. Bakım ve beslemesi elbette süt sığırcılığına nazaran daha kolay olan etçi damızlık işletmelerin sayısını artırmayı hedefliyoruz. Bütün amacımız üreticilerimize uygun maliyetli hayvan temin etmek, tüketicilerimizin de uygun fiyatta hayvansal ürünleri tüketmeleri ve erişmelerini sağlamak. Bütün bunları yaparken önümüzdeki 3 yıl hem bitkisel üretimde hem hayvansal üretimde üreticilerimizin önünü görebilmesini sağlamak amacındaydık ve bunu açıkladık. Bundan sonraki dönemde şöyle bir şey düşünülmeyecek. Ya acaba önümüzdeki sene bu politika değişir mi? Hayır değişmeyecek. Bunun da buradan garantisini vermek istiyorum.''

Hayvansal ve bitkisel üretimde bakış açısını verimlilik ve kalite kriterlerine yönlendirmenin zorunluluk olduğunun altını çizen Bakan Yumaklı, Kanatlı eti ihracatındaki önemli gelişmeyi de duyurdu. Yumaklı: '' Özellikle Avrupa Birliği ile geçen yıldan bu yana kanatlı eti ihracatıyla ilgili çok yoğun görüşmelerimiz vardı. Bu yoğun çalışmalarımız hamdolsun sonuç verdi. Özellikle kanatlı eti işleme tesislerinden 8'i Avrupa Birliği'ne ısıl işlem görmüş kanatlı eti ihracatı yapabilecek, Avrupa Birliği tarafından onaylandı. Ayrıca, tamamen ithal edilen yüksek kaliteli spesifik süt ürünlerini de yerli firmalarımız üretmeye başladı. Ben her iki üretim başlığını yürüten, bu konuda kendisini de hiçbir zaman için o mücadeleden geri koymayan işletmelerimize teşekkür etmek istiyorum. Ürünlerimizin ihraç edilmesiyle ilgili ülkeler nezdindeki çalışmalarımızın çok yoğun bir şekilde devam ettiğini söylemek istiyorum.Artık dünya çapındaki o rekabete hepimizin alışması ve kendisini hazır etmesi gerek'' dedi.

Açılış konuşmalarının ardından TÜSEDAD Başkanı Sencer Solakoğlu, Çiftlik Veri Ağı Platformu'nun sunumunu yaptı. Ardından Bakan Yumaklı ve beraberindeki protokol üyeleri alanda kurulan stantları ziyaret etti. Etkinliğe, Tarım ve Orman Bakan Yardımcısı Prof. Dr. Ahmet Gümen, Bursa Valisi Erol Ayyıldız, AK Parti Bursa İl Başkanı Davut Gürkan ile kurum amirleri, çiftçiler ve firma temsilcileri katıldı.