T.C. TARIM VE ORMAN BAKANLIĞI

Vali Ayyıldız ve Bakan Yardımcısı Gümen İznik İlçesinde Zirai Don İncelemesi Yaptı

Yayın Tarihi : 20.04.2025

​Zirai don, Bursa'da da birçok tarımsal üründe etkili oldu. Bursa Valisi Erol Ayyıldız, Tarım ve Orman Bakan Yardımcısı Prof. Dr. Ahmet Gümen ve Bursa Milletvekilleri Bursa'nın İznik ilçesinde zirai dondan etkilenen bahçelerde inceleme yaparak, üreticilerin talep ve önerilerini dinledi. Zirai don kaynaklı hasarın gözlem ve ön tespit çalışmaları ise sürüyor.

Geçtiğimiz günlerde yaşanan soğuk hava etkisiyle meydana gelen zirai don afetinden Bursa' da da meyve ağaçları olumsuz etkilendi.

Bursa Valisi Erol Ayyıldız, Tarım ve Orman Bakan Yardımcısı Ahmet Gümen, Bursa Milletvekilleri Muhammet Müfit Aydın ve Ayhan Salman ile birlikte zirai don afeti nedeniyle ürünleri hasar gören üreticilerle İznik' in Kaynarca Mahallesinde bir araya geldi.  Uğradıkları zarar ve son durum hakkında üreticilerden bilgi alan heyet, bahçelerdeki kayıpları yerinde inceledi.

Tarım ve Orman Bakanlığı olarak çiftçinin emeğini korumaya ve tarımsal üretimin sürdürülebilirliğini sağlamaya yönelik çalışmaların kararlılıkla sürdürüleceğini ifade eden Tarım ve Orman Bakan Yardımcısı Ahmet Gümen: '' Geçtiğimiz günlerde maalesef tarihimizin, etkisi en büyük zirai don olaylarından birini yaşadık. Bundan en çok etkilenen illerimiz arasında Bursa da yer alıyor.

Olayın hemen ardından Bakanımız Sayın İbrahim Yumaklı'nın talimatlarıyla, Bakan Yardımcıları ve Genel Müdürler olarak sahaya çıktık, bu olaydan etkilenen illerimize ziyaretlerimize başladık. Biz de bugün, bu don olayının hemen ertesinde, ekip arkadaşlarımızla beraber Bursa'dayız.

Sözlerimin başında, don olayından etkilenen bütün üreticilerimize, çiftçilerimize bir kez daha geçmiş olsun dileklerimi iletiyorum.

Don olayından önce, Zirai Don Erken Uyarı Sistemi üzerinden ve ekiplerimizi sahaya çıkararak, üreticilerimizi bilgilendirdik. Don hadisesi başladığı andan itibaren de olumsuz etkiyi en aza indirmek için arkadaşlarımız hep sahada oldu. Bakanlık ekiplerimiz sahada hasar tespit çalışmalarını sürdürüyor. Bu olayının etkileriyle ilgili sahadaki ilk tespitlerimize dair bazı bilgileri sizlerle paylaşmak istiyorum.

Öncelikle, başta hububat, baklagiller ve yağlı tohumlar olmak üzere stratejik öneme sahip tarım ürünlerinde ülkemiz gıda arzını olumsuz etkileyecek bir risk bulunmuyor. Ancak bu olay, ülkemizin belli bölgelerinde bazı meyve çeşitlerini etkiledi.

Zararların tazmini konusuna geldiğimizde; elbette tarım sigortası olan üreticilerimiz, sigorta kapsamında zararını tazmin edecek. Bu üreticilerimizin, TARSİM ekiplerimizin yoğun şekilde çalıştığından, hasar tespiti ve ekspertiz raporlarını hızlı şekilde yaptığından, bunun sonucunda hasar ödemelerinin de ivedi şekilde gerçekleştirileceğinden emin olmalarını istiyorum. Tarım sigortası olmayan üreticilerimizin de zararlarının tazmin edilmesi noktasında çok fazla talepler aldık, almaya devam ediyoruz.

Her zaman çiftçimizin yanında olan Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan ve Bakanımız Sayın İbrahim Yumaklı bize bu konudaki talimatlarını verdi. Sigortası olmayan, ancak Çiftçi Kayıt Sistemi'ne kayıtlı çiftçilerimizin, zarar gören mahsullerinin üretimi için yaptıkları harcamaların hasar oranına göre karşılanmasıyla alakalı bir çalışma başlattık.

Bu olaydan sonra tarım sigortasının önemini bir kez daha anladık. TARSİM, artık iklim değişikliğinin etkilerinin daha da arttığı bu dönemde gerçekten hayati bir rol oynuyor. Üstelik prim bedelinin yüzde 70'ine kadarını devletimiz ödüyor.

TARSİM'de koruyucu makine ekipman kullananlara ekstra indirim uyguladığımızı da hatırlatmak isterim. Zirai donun önlenmesine yönelik makina ve ekipman için %50 oranında hibe desteği sağladık. Üreticilerimizin TARSİM konusunda, bundan sonra daha hassas ve istekli olacaklarına yürekten inanıyorum.

Hava şartlarının mevsim normallerine dönmeye başladığı ve üretim süreçlerinin devam etmekte olduğu dikkate alındığında, üretimin devamlılığını ve arz güvenliğini sağlamak üzere Bakanlık olarak her türlü çalışmayı yürütüyoruz. Bugüne kadar olduğu gibi, bundan sonra da çiftçilerimizin, üreticilerimizin yanında olmayı sürdüreceğiz.

Konuşmasının sonunda ; “Üreticimizin yanındayız. En geç 1 hafta içerisinde net olarak hasar ortaya çıkacak. Etkilenen alanlar belirlendi. Ancak, hasarın ne kadar olduğu belli değildi. Şu anda bütün ekipler hasar oranını belirlemeye çalışıyoruz. Bazı yerlerde yüzde 10, bazı yerlerde ise yüzde 100 hasar oranı var. 1 hafta içerisinde net olarak hasar ortaya çıkacak. Don çerçevesinde poliçe yapmayan çiftçilerimize de ÇKS kaydı olmak üzere tüm üreticilere bir destek açıklanacak. Şu anda onun tespiti yapılıyor. Üreticimizin yanındayız. İznik'teki 63 bin dekar alan etkilenmiş. Buna göre, çalışmalar yapılıyor. Eğer tespiti yapılmayan varsa, bizlere başvuruda bulunsunlar.'' dedi.

Zirai don afeti nedeniyle üreticilerle bir araya gelen heyete Ak Parti İl Başkanı Davut Gürkan, İznik Kaymakamı Ari Karaman, İznik Belediye Başkanı Kağan Mehmet Usta, Bursa İl Tarım ve Orman Müdürü İbrahim Acar, DSİ 1.Bölge Müdürü İnan Gündüz, Bursa Orman Bölge Müdürü Erdal Şahan, Zirai Karantina Müdürü Harun Öztürk ile birlikte çok sayıda yetkili eşlik etti.