T.C. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı

ZEYTİN BAHÇELERİNDE EĞİTİMLER DEVAM EDİYOR

Yayın Tarihi : 24.03.2021

İlimiz tarımsal üretimi içerisinde önemli bir paya sahip olan sofralık zeytin üretimi, 2020 yılında 115.072 ton olarak gerçekleşmiş ve Bursa Türkiye’de 2. sırada yer almıştır.

İlimizde geçtiğimiz aylarda kar yağışı ile birlikte sıcaklığın zaman zaman eksi değerlere düşmesiyle İl genelinde don olayı yaşanmış ve zeytin ağaçlarında zarar meydana gelmiştir. Kış mevsimine girerken havaların ılıman geçmesi nedeniyle bitki su oranı yüksek olduğundan donun etkisi bazı alanlarda yüksek seviyelere çıkmıştır. Oluşan don afeti sonrası bölgesel farklılıklar olacak şekilde, kısmen 1 yaş sürgünlerde çatlama ve kabuk soyulmaları, bazı bölgelerde daha yaşlı sürgünlerde ve odunlaşmış dallarda kabuk çatlak zararı ve bu etkilere bağlı olarak yapraklarda kuruma ve dökülmeler meydana gelmiştir. Bu nedenle önümüzdeki üretim sezonunda verim kayıplarının olacağı tahmin edilmektedir.

Don zararının etkisini azaltmak amacıyla zeytin bahçelerinde yapılması gereken bakım işleri ile ilgili olarak İl Müdürlüğümüzün konu ile ilgili uzmanları ve Bornova Zeytincilik Araştırma Enstitüsü uzmanları tarafından Mudanya ve Nilüfer ilçelerimizde çiftçilerimize yönelik eğitim çalışması yapıldı. Eğitimlerde budama, gübreleme, ilaçlama ve alınacak kültürel önlemler konusunda çiftçilerimiz bilgilendirildi.

Eğitimlere Bursa İl Tarım ve Orman Müdürümüz Hamit AYGÜL, İl Müdür Yardımcımız Erdoğan CEYLAN, Bitkisel Üretim ve Bitki Sağlığı Şube Müdürü Ömer DOĞAN, Mudanya ilçe Müdürü Ergun  KARADAĞ, Nilüfer İlçe Müdürü Yunus Emre AŞIKKUTLU, Teknik personeller, Mudanya Ziraat Odası Başkanı Erdoğan yıldız , Nilüfer Ziraat Odası Başkanı Şenol AYBEY, Marmarabirlik Mudanya Koop. Başkanı Ali YILDIZ, Muhtarlarımız ve Zeytin Üreticileri katıldı.

Eğitimde konuşan Bursa İl Tarım ve Orman Müdürü Hamit AYGÜL; “19 Ocakta yaşanan don olayı sonrasında üreticilerimizin yaşadıkları zararı en aza indirmek adına İl Müdürlüğü olarak gerekli çalışmaları yürütmekteyiz. Bu kapsamda; kuruyan ağaçlar ve meyve gözlerinde oluşan olumsuz etkilerin enlerin en aza indirilmesi için eğitim çalışmalarını yürütebilmek için Bornova Zeytincilik Araştırma Enstitüsü’nden talepte bulunduk. Zeytin hasarının fazla olduğu ilçelerde arkadaşlarımız eğitimler düzenleyeceklerdir. Umarız beklediğimizden ya da gördüğümüzden daha az bir hasar ile karşılaşırız ve önümüzdeki yıllarda tekrar ürün almaya başlarız. Geçmiş olsun dileklerimi tekrarlıyor ve bereketli bir yıl dilyorum.”

Zeytincilik konusundaki çalışmalarımız Gemlik, Orhangazi ve İznik ilçelerinde yapılacak eğitimlerle devam edecektir.