T.C. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı

KARACABEY DAĞKADI ÜRETEN KADINLAR TARIMSAL KALKINMA KOOPERATİFİNİN BAŞARI HİKAYESİ

Yayın Tarihi : 28.04.2021

​2016 yılında hayata geçen Karacabey Dağkadı Üreten Kadınlar Derneği, Dağkadı köyünde yaşan kadınların biraraya gelerek üretimlerini görünür hale getirmek ve emeklerine marka değeri katma amacı ile 7 kadın ile kurulmuştur. Üretimi daha ciddi ve resmi bir zeminde ekonomik katkı sağlayacak şekilde üretilmesinin gerekliliği ve köy içerisinde yer alan kadın emeğinin ortaya çıkması amacı ile bir araya gelmişlerdir.

İl Tarım ve Orman Müdürlüğü'nün destekleri ile Kadın Çiftçiler teknik ekibi tarafından gıda üretim eğitimlerinin yanı sıra örgütlenme bilinci, kooperatifçilik ve pazarlama eğitimleri sonrasında kooperatifleşme yolunda adımlar atılmıştır.

Bu kapsamda Bursa İl Tarım ve Orman Müdürlüğü ve ABC firması ile yapılan görüşmeler sonucu "ABC ile Yerli Yerinde" Projesi hayata geçilmiştir. "ABC ile Yerli Yerinde" Projesi için Karacabey İlçesi Dağkadı Mahallesinde ikamet eden ve tarımsal üretimin hemen her aşamasında yer alan, geçimini tarım ve hayvancılıktan karşılayan 18-65 yaş arası SS Karacabey Dağkadı Üreten Kadınlar Tarımsal Kalkınma Kooperatifi ortaklarından 30 kadın proje faydalanıcısı olarak belirlenmiştir. Dağkadı mahallesinde yer alan kiralama yolu ile kullanacakları alanda, ekinezya bitkisinin ekim ve hasadını yapabilmeleri ve yetiştirdikleri ekinezya başta olmak üzere, meyve, sebze ve tıbbi aromatik bitkilerin  ürünleri işleyip kuru meyve, kuru sebze, kurutulmuş çiçek, pekmez ve domates unu yaparak satışa sunması ve bu faaliyetten ekonomik kazanç elde edilmesi, ayrıca bölgede bilinen ancak ulusal pazarda tanınmayan ekinezya bitkisinin gün yüzüne çıkararak ekonomiye kazandırılmasını sağlamak üzere faaliyetlerin gerçekleştirilmesi amaçlanmaktadır.

ABC Deterjan'ın Yerli Yerinde projesi kapsamında verilen destek sayesinde bölgede 5 dönümlük alanda ekinezya yetiştirilmeye başlandı. Mart 2020'de alınan 20 bin adet ekinezya fidesi dikildi ve ekinezya bitkisinin gayet verimli olarak yetişmeye başladığı görüldü. Yetişen ekinezyaların kurutularak ekonomik değer sağlaması amacıyla Dağkadı Üreten Kadınlar Kalkınma Kooperatifinin kurutma makinesi başta olmak üzere tüm teknik ekipmanının satın alınması sağlandı.

Proje kapsamında; kooperatif ortakları için Halk Eğitim Modüler programında yer alan Arıcılık kursu açılmıştır. Ekinezya tarlasına konulmak üzere 8 adet kovan alınmış olup bal üretimi yapılması hedeflenmektedir.

Bursa'nın tarım konusunda hem üretip hem işleyen ilk ve tek kadın kooperatifi olan bu kooperatif köyün genç kadınlarına da istihdam sağlayan, e-ticaretle pazarlama hedeflerine ulaşan ve Bakanlığımız başta olmak üzere ve pek çok işbirliği içerisinde projeler üretmeye devam etmektedir. Yürütülen proje ve faaliyetler ile kadın emeğinin nasıl değere dönüştürüleceğini göstermiş ve bölge kadınları için örnek teşkil etmektedir.

Bakanlığımızın üreticilerimiz için yeni bir pazarlama ağı oluşturduğu DİTAP (Dijital Tarım Platformu)'nda yer alan kooperatif nu platform üzerinden satışa başlamıştır.

Kooperatif kurumsal kimlik kazanarak e-ticaret ile pazarlama kapasitesini geliştirmiştir. Özellikle pandemi sürecinde değişen tüketim alışkanlıklarına cevap verebilmek ve yeni normale ayak uydurup pazar koşullarında rekabet edebilmek adına e-ticarete yönelen kooperatif sosyal medya platformlarında ve e-ticaret sitelerinde satışı devam etmektedir. Ayrıca kendi web adresi olan www.uretenkadinlar.com.tr adresiyle de hizmet vermektedir.

İl Müdürü Hamit AYGÜL " Bursa Karacabey İlçemizin Dağkadı Üreten Kadınlar Kooperatifindeyiz. Burada yaklaşık 30 kadın üreticimiz kooperatif çatısı altında birleşerek çok güzel çalışmalara imza atıyorlar. FAO tarafından 2020 yılı "Gıdanın Kahramanı" seçilen Kooperatif Başkanımız Aylin YILDIZ bu senede Bakanlığımız tarafından verilen "Ben Yaptım ,Sen de Yaparsın" ödülleri kapsamında 21 kadın girişimci arasına girmiştir. Bakanımız Sayın Dr. Bekir PAKDEMİRLİ'nin elinden ödülünü aldı. Kendilerini kutluyoruz. Ellerine ve emeğine sağlık.

Kooperatifimiz özel bir deterjan firmasının Sosyal Sorumluluk Projesi kapsamında destek alması sağlanarak kurumsal kapasitesi genişletildi. Kooperatiflerimizin pazarlama kapasitelerinin gelişmesi için projeler yapıp uygulamaktayız. Bu kapsamda Web sitesi, DİTAP ve diğer ulusal satış platformlarında satış yapmaktadırlar.

Ulusal ve yerel market zincirlerinde kooperatiflerin ürünlerinin pazarlanması için Sayın Bakan Yardımcımız Ayşe Ayşin IŞIKGECE'nin desteğiyle bağlantılar kuruldu. Bu sayede kooperatiflerin yerel ürünleri ulusal market zincirlerinin raflarında yerini alacaktır. Bu vesileyle Bakan Yardımıcımıza teşekkürlerimizi iletiyoruz.

Kooperatif Başkanı ve ortakları tarlada ürettikleri ürünlere katma değer katarak kendi markaları ile piyasaya sunmanın mutluluğunu yaşamaktalar.

Dolayısıyla kadınlarımızın bu özverili ve yoğun çalışmalarından dolayı kendilerine kutluyorum. Destek veren tüm kurum ve kuruluşlarada teşekkürlerimi sunuyorum." dedi.

Kooperatif Başkanı Aylin YILDIZ " Bu noktalara gelmemizde emeği geçen İl Müdürümüz başta olmak üzere tüm kurum ve kuruluşlara şükranlarımı sunuyorum" dedi.