T.C. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı

Bursa Sahillerinde Deniz Salyası

Yayın Tarihi : 5.05.2021

​Marmara Denizinde görülen beyaz renkli, Deniz Salyası (balıkçı söylemiyle Kay kay) olarak ta bilinen, mevsimin sıcaklığı, deniz suyunun mevsim normallerinin üzerinde olması, kirlilik faktörleri gibi etmenlerle bakteri oluşumunun artışı ve denizde yaşayan canlı, mikro organizma ve fitoplanktonların artışı neticesinde su yüzeyinde beyaz renkte (bazen de kahverengi gibi) tabakalaşmalar oluşmaktadır. Oluşan bu tabaka güneş ışığını engelleyip, oksijen geçirgenliğini engellediğinden bulunduğu bölgede canlı yaşamına olumsuz etkileri olmaktadır. 

Ayrıca  av sezonunda ortaya çıktığında balıkçıların ağlarına yapışarak ticari avcılığa önemli oranda engel olmaktadır. Genellikle ilk bahar aylarında meydana gelmekle birlikte bir kaç ay içerisinde yok olmaktadır. Bu süre oluşum şartlarının değişimine ve rüzgâr etkisiyle değişebilmektedir. 

Yaklaşık iki üç aydır aydır ilimize bağlı Mudanya, Gemlik ve son olarak ta Karacabey ilçesinde gözükmektedir. 2-3 yılda bir değişik seviyede Deniz Salyası oluşumuna rastlanmakta olup en geç bir ay içerisinde kaybolması beklenmektedir.