T.C. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı

İstihdam Ve Mikro-Girişimcilik Vasıtasıyla Geçim Kaynaklarının Desteklenmesi Dayanışma Buluşması Yapıldı

Yayın Tarihi : 22.06.2021

​FAO ve Bursa İl Tarım ve Orman Müdürlüğü'nun ortaklaşa yürüttüğü ve Japon Hükümeti tarafından fonlanan "İstihdam Ve Mikro-Girişimcilik Vasıtasıyla Geçim Kaynaklarının Desteklenmesi" projesi Bursa buluşması Orhaneli'de gerçekleştirildi.

S.S. Orhanili Kadın Girişimi Üretim Ve İşletme Kooperatifinde gerçekleşen törene Orhaneli Kaymakamı Emir Osman BULGURLU,Bursa İl Tarım ve Orman Müdürü Hamit AYGÜL, FAO Türkiye Temsilcisi Sheikh AHADUZZAMAN, FAO Türkiye Temsilci Yardımcısı Dr.Ayşegül SELIŞIK, , İl Ticaret Müdürü İsmail ASLANLAR, Bursa Büyükşehir Belediye Başkan Yardımcısı Süleyman ÇELİK ,Orhaneli Belediye Başkanı Ali AYKURT, ,  Beslenme ve Diyet Uzmanı Dilara KOÇAK'ın yanı sıra protokol ve davetliler katıldı.

Törende bir konuşma gerçekleştiren İl Müdürü AYGÜL "Tarım ve Orman Bakanlığı olarak, kırsaldaki kadın çiftçilerin sosyal ve ekonomik statüsünün yükseltilmesi, tarımsal kalkınma içindeki rollerinin artırılması amacıyla hizmet vermekteyiz. Dernek ve kooperatiflerimizin mevzuatlara uygun, güvenilir gıda üretebilmeleri ve sonrasında ürettikleri ürünleri pazar koşullarına uygun şekilde tüketiciye ulaştırabilmeleri, girişimcilik kapasitelerini geliştirmek, teknik bilgi düzeylerini arttırmak ve alet ekipman ihtiyaçlarını tamamlamak için İl Müdürlüğümüz olarak, yürütülen projelerle üretici kadınlarımızın yanında yer almaktayız. Kırsaldaki kadının iş gücü piyasasındaki konumunu iyileştirmek temel amaçlarımızdandır. Tarımsal üretim ve pazarlama yapan 11 kooperatifimiz ve 32 derneğimiz ile Bursa üreten kadınlar hem bölgenin hem de ülkemizin ekonomik kalkınmasına destek vermektedirler

FAO ve Bursa İl Tarım ve Orman Müdürlüğü'nün ortaklaşa yürüttüğü ve Japon Hükümeti tarafından fonlanan "İstihdam Ve Mikro-Girişimcilik Vasıtasıyla Geçim Kaynaklarının Desteklenmesi" projesi ile de bölgede 2015 yılı içerisinde kurulmuş fakat atıl durumda olan S.S. Orhanili Kadın Girişimi Üretim Ve İşletme Kooperatifi'nin yeniden canlandırılması, kooperatif ortağı kadınların biraraya gelerek üretimlerini görünür hale getirmek ve emeklerine marka değeri katması amaçlandı. Proje ile, 10 Suriyeli 10 Türk kadın ortak ile üretime geçen kooperatifte tarımsal ürünleri pazar koşullarına uygun olarak işleyerek doğal ve güvenilir gıda üretimi yapmak, bölgede ilk olacak olan kadın eli ile kahvaltı salonu hizmetiyle bölgede kırsal turizmi canlandırmak hedeflenmektedir.

Kooperatifin üretim ve kahvaltı salonu için Orhaneli Belediyesi tarafından kooperatif binasının tahsisi yapılmıştır. Proje kapsamında gıda mevzuatlarına uygun bir şekilde üretim yeri hazırlanmıştır. FAO ve Bursa İl Tarım ve Orman Müdürlüğü'nün temin ettiği üretimde ihtiyaç duyulan endüstriyel alet ekipmanların yanı sıra kahvaltı salonu için gerekli ihtiyaçlar proje kapsamında sağlanılmış olup üretime başlanmıştır.

Ayrıca proje kapsamında gıda üretim eğitimlerinin yanı sıra örgütlenme bilinci, kooperatifçilik ve pazarlama ve girişimcilik eğitimleri verilerek kooperatifleşme, örgüt kültürü konularında önemli adımlar atılmıştır

Proje ile bölgeye katılan bir diğer değer ise Orhanelili kadınlara dayanışma ve birlikte hareket edebilme yeterliliği katmış olması. Kooperatif ortakları hazırladıkları mektuplar ile Orhaneli 'deki diğer kadınları birlik olmaya ve her türlü sorunu birlikte çözmeye çağırdılar. Bu çağrı ile kooperatif ekonomik kazanç merkezinin yanı sıra bir sosyal dayanışma merkezi de oldu.

Biz eminiz ki Bursa'da üretim yapan tüm kadınların emekleri hak ettikleri değeri görecektir. Bunun için çalışıyor ve buna inanıyoruz. Bu süreçte kadın üretimini ve kadın dayanışmasını destekleyen Orhaneli Kaymakamımız ve belediye başkanımıza sonsuz teşekkürleri bir borç biliyoruz. " dedi.

FAO Türkiye Temsilci Yardımcısı Dr.Ayşegül SELIŞIK konuşmasında "FAO'nun Bursa İl Tarım ve Orman Müdürlüğü işbirliği ile düzenlediği mesleki, girişimcilik ve kooperatifçilik eğitimleriyle kazanılan beceriler, kadınların sadece kaliteli yöresel gıdalar üretmelerine yardımcı olmakla kalmıyor, aynı zamanda işlerini verimli bir şekilde yönetmelerine de yardımcı oluyor" diye konuştu.

Kooperatif Başkanı İrem Sema GÜLŞEN'de kooperatif aracılığıyla çalışan kadınların dönüştürücü gücüne işaret ederek "Proje, kolektif girişimcilik ve çok kültürlü bir ortamda çalışma konusundaki becerilerimizi ve farkındalığımızı arttırdı. Biz çok ses tek şarkıyız" dedi.