T.C. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı

Avrupa Birliği Büyükelçisi İl Müdürlüğümüzü Ziyaret Etti

Yayın Tarihi : 24.06.2021
Avrupa Birliği Türkiye Delegasyonu Başkanı ve Büyükelçi Nikolaus Meyer-Landrut, Avrupa Birliği (AB) tarafından finanse edilen “Sosyo-Ekonomik Entegrasyonun Desteklenmesi ve Geçim Sağlama İmkanlarının Yaratılması Aracılığıyla Türkiye'de Geçici Koruma Altındaki Suriyeliler ve Ev Sahibi Toplulukların Dayanıklılığının Geliştirilmesi” projesinin paydaşları ve faydalanıcıları ile görüşmek ve halihazırda uygulanmakta olan faaliyetleri yerinde ziyaret etmek amacıyla İl Müdürlüğümüzü ziyaret etti.
Ziyaret AB Büyükelçisi ve Bursa İl Tarım ve Orman Müdürü Hamit AYGÜL'ün Bursa ilindeki proje faaliyetlerini görüşmek üzere yaptıkları görüşme ile başladı. Toplantıya ayrıca Avrupa Birliği’nin Türkiye'deki Mülteciler için Mali Yardım Programı Bölüm Başkanı Libor CHLAD; İl Müdür Yardımcısı Esra UZUN; FAO Türkiye Temsilci Yardımcısı Ayşegül SELIŞIK; FAO Program Sorumlusu Sheikh AHADUZZAMAN ve FAO Proje Koordinatörü Çağatay ÇEBİ katıldı. 
Bursa İl Tarım ve Orman Müdürü, proje kapsamında hem Geçici Koruma Altındaki Suriyelileri (GKAS) hem de ev sahibi topluluk üyelerini eğiterek, bireylerin kayıtlı istihdamın aktif bir parçası olmaları için ihtiyaç duydukları mesleki becerileri kazanmalarına destek olunduğunu belirtti.İl Müdürü AYGÜL, eğitim modüllerinin Bursa’daki işgücü piyasası ihtiyaçlarıyla doğru orantıda geliştirildiğini söyleyerek, kadın liderliğindeki girişimleri ve kooperatifleri desteklemek için özel olarak çaba gösterdiklerini vurguladı. FAO ile sürdürdükleri işbirliğinin önemine dikkat çeken  AYGÜL, süreç içinde sağladığı teknik destekten ötürü duyduğu memnuniyeti dile getirdi.

AB Türkiye Büyükelçisi Nikolas Meyer-Landrut konuşmasında bölgede tarımın önemini vurgulayarak projenin Bursa'daki gidişatı hakkında bilgi edinmekle birlikte “Çiftçi aileleri ve hem Suriyeli hem de Türk kadınlarından oluşan kadın kooperatiflerinin sürdürülebilir geçim fırsatları oluşturma konusunda önemli bir adım attığını, AB tarafından desteklenen projeler aracılığıyla kadınların aldığı eğitim, öğretim ve kazandıkları yeni becerilerle yaptıkları ürünlerin herkes için daha kaliteli gıda ve daha yüksek gelir sağladığını” söyledi. 
Toplantının ardından Bursa  ile özdeşleşen geleneksel bir uygulama olan ipekböcekçiliği süreci üzerine hazırlanan serginin ziyareti yapıldı. Deneyimli ipekböceği yetiştirme uzmanı İl Tarım ve Orman Müdürlüğü personeli Ziraat Mühendisi Saadettin IŞIK, ipekböceği yetiştiriciliğinin yeni istihdam yaratmadaki rolüne değinerek, proje kapsamında verilen eğitimlerin son dönemde bu alanda yaşanan sıkıntıların ardından sektörün toparlanmasına yardımcı olduğunu kaydetti. Sergide ayrıca bu tür geleneksel yöntemlerle ipek üretmeyi öğrenen GKAS ve Türk faydalanıcıların sürdürülebilir ipekböceği yetiştiriciliği üretiminin bir parçası olmaya hazır olduğu belirtildi.

Büyükelçi ayrıca, Yiğitali köyünde yaşayan GKAS ve Türk kadınları tarafından gerçekleştirilen faaliyetleri yerinde gözlemlemek ve kooperatifin faaliyetlerini gerçekleştiren kadın faydalanıcılarla görüşmek üzere Yiğitali Kadın Kooperatifi'ni ziyaret etti. Görüşmeler sırasında Büyükelçi ile sohbet eden bir Suriyeli faydalanıcı, proje sayesinde kendisinin ve diğer kadınların kendi ayakları üzerinde durmalarını sağlayacak yeni beceriler öğrendiklerini, bunu da Türk kadınlarıyla yan yana çalışarak yaptıklarını ifade etti.