T.C. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı

YERLİ İPEKBÖCEĞİ GENETİK KAYNAKLARININ MUHAFAZASI PROJESİ ÇALIŞMALARI DEVAM EDİYOR

Yayın Tarihi : 16.07.2021

​Tarım ve Orman Bakanlığı Tarımsal Araştırmalar ve Politikalar Genel Müdürlüğü ile Bursa İl Tarım ve Orman Müdürlüğü tarafından yürütülen Yerli İpekböceği Genetik Kaynaklarının Muhafazası Projesinde çalışmalar devam ediyor. 


Söz konusu projede Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından 2004 yılında hat tescili yapılan ve Bursa ipeğini meşhur kılan Bursa Beyazı ve Bursa Beyazı Alaca hatları yer alıyor.

Projede Mevcut hatların gen kaynağı olarak muhafaza edilmesi, hibridasyon çalışmalarına ışık tutacak verimle ilgili karakterlerin tespit edilmesi ve bu karakterlerde yıllar üzerinden meydana gelecek değişikliklerin saptanması ile hatların daha iyi gözlenmesi bu çalışmanın başlıca amaçlarını oluşturmaktadır. 
     
Söz konusu ipekböceği hatları ülkemizin öz varlığı kabul edilerek ekonomik-biyolojik ve kültürel bir zorunluluk olarak konu ile ilgili tek kamu kuruluşu olan, ancak 2004 yılında kapatılan ve Bursa Tarım ve Orman İl Müdürlüğüne verilen İpekböcekçiliği Araştırma Enstitüsü binalarında gen kaynağı olarak muhafaza edilmektedir. Bunlar polihibrid yetiştiriciliğe geçilmeden önce elde bulunan hatlardır. İpekböceğinin biyolojisi gereği bir yıldan fazla süreyle muhafaza edilmesi mümkün olmadığından her yıl üretilmesi gerekmektedir. 

Söz konusu projede Bursa İl Tarım ve Orman Müdürlüğü yerleşkesinde,  tohum üretim binaları,laboratuvar ile soğuk hava depoları ve 30 dönümlük Dut bahçesinde ipekböceği polihibrit yumurta üretimi kutulama ve yumurtaların saklanması faaliyetleri ile dut fidanı üretimini gerçekleştirmektedir.

Konu ile ilgili açıklama yapan Bursa İl Tarım ve Orman Müdürü Hamit AYGÜL “ Gen kaynaklarımızın korunması ülkemiz açısında son derece önemli. Bizde Bakanlığımız ve İl Müdürlüğümüzün birlikte yürüttüğü proje ile Yerli İpekböceği gen kaynaklarının muhafazasını ve gelecek nesillere aktarımını son derece önemsiyoruz”dedi.


İpekböceği yumurtalarının dişi kelebeklerinin pebrin hastalığı yönünden muayeneleri Bursa İl Tarım ve Orman Müdürlüğü teknik personelleri tarafından yapılmaktadır. 


Bursa ilinde Kozahan  halen ipekli ürünlerin alışveriş merkezi durumundadır. İngiltere Kraliçesinin 2008 yılında yaptığı ziyarette Kozahan’dan ipek satın almıştır.

   Ülkemizde 1500 yıldır yaşatılan, tarihi ipek yolunu simgeleyen ve Bursa’mızla özdeşleşen ipekböcekçiliği ülkemizin öz varlıklarındandır.

    Kozadan mamul maddeye kadarki süreç yaklaşık 14 misli katma değer yaratan ipekböcekçiliğinin istihdam,döviz geliri,sosyal ve kültürel zenginliği herkesin kabul edeceği değerlerdir. Bu özelliklerin biri bile ipekböcekçiliğimizin yaşatılması için yeterli öneme sahiptir.