T.C. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı

KESTANE DAL KANSERİ, GAL ARISI VE KÖK ÇÜRÜKLÜĞÜNE DAYANIKLI FİDANLAR ÜRETİCİLERE DAĞITILDI

Yayın Tarihi : 10.12.2021

      "Tarım Arazilerinin Kullanımının Etkinleştirilmesi Projesi" kapsamında Kestel ve İnegöl ilçelerimizde üreticilere fidan dağıtımı gerçekleştirildi.

       Programa İl Tarım ve Orman Müdürü Hamit Aygül ile birlikte İl ve İlçe protokolünün yanı sıra çok sayıda üretici katıldı.

      2021 yılında Bakanlığımız Bitkisel Üretim Genel Müdürlüğünce "Tarım Arazilerinin Kullanımının Etkinleştirilmesi Projesi" yürütülmektedir. Bu kapsamda çalışmalarımız sonucu ilimize yaklaşık 600.000,00 TL ödenek tahsis edilmiş olup Maviyemiş, Aronya, Safran, Kestane ve İncir  ürünlerinde projeler uygulanmaktadır.

      Bursa İl Tarım ve Orman Müdürlüğü olarak  ekonomik açıdan değer taşıyan kestanenin üretimini arttırmak, hastalık ile zararlılara yönelik dayanıklı ve verimli kapama meyve bahçesi oluşturmak  amacıyla; 2021 yılında uygulanmak üzere İnegöl ve Kestel İlçelerimizde  toplamda 5 üreticimizde 10 ar dekarlık bahçe kurulması projesi Bitkisel Üretim Genel Müdürlüğünce onaylanmıştır. Bu projede Kestane Dal Kanseri, Kestane Gal Arısı ve Kök Çürüklüğüne dayanıklı çeşitlerden plantasyonlar kurularak tanıtılması, yaygınlaştırılması ve Kestane üretimi yapılan köylerde kestaneliklerin kapama kestane bahçesi haline getirilmesi, bölge çiftçisinin bu konuda geliştirilmesi sağlanacaktır. Proje kapsamında damlama sulama desteği de verilecektir. Projenin çiftçi katkılı toplam bütçesi 166.500 TL olup bakanlık katkısı 142.500 TL çiftçi katkısı 24.000 TL'dir.

       Kestel ilçemizde dağıtımı yapılan fidanların bir diğeri de İNCİR'dir.

      Bakanlığımız desteğiyle %75 hibeli  "Bursa Siyah İncir'inde Sık Dikim ve Telli Terbiye Sistemi Projesi" kapsamında 1 üreticimize 2 dekar incir bahçesi tesis edilecektir. Telli terbiye sistemi için gerekli olan malzememeler Kestel Belediyesince temin edilmiştir. Fidan bedelinin %75'i ve Destek sisteminin bir kısım malzemeleri Bakanlığımız bütçesinden karşılanmaktadır.  Proje ile klasik sisteme göre birim alana daha fazla fidan dikilecek olup verimin arttırılması ve bahçenin üreticilere örnek olması amaçlanmaktadır.

    Ayrıca İnegöl İlçemizde "Maviyemiş'in Yaygınlaştırması Projesi" kapsamında maviyemiş fidanı dağıtımı yapılmıştır. Proje kapsamında 14 üreticimizde toplam 28 dekar alanda maviyemiş bahçesi tesis edilecektir. Proje için toplam 6.300 adet fidan  temin edilmiş olup  fidanların bedelinin % 50 si Bakanlık Bütçesi ve % 50 si çiftçi katkı payı olarak karşılanmaktadır.

     Proje kapsamında İnegöl ilçemiz dışında; Orhaneli ilçemizde 38 üreticiye 38 da, Orhangazi ilçemizde 6 üretici ile  30 da  olmak üzere toplam 58 üreticimiz ile 96 da alanda maviyemiş bahçesi tesis edilecektir. Bahçe tesisi için dekara 225 fidan dikilmek üzere toplam 21.600 adet fidan temin edilmiştir. Fidan bedellerinin % 50 si çiftçi katkısı ile karşılanmaktadır.