T.C. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı

Yaş Meyve Sebze Alım Heyeti Toplantısı Gerçekleştirildi

Yayın Tarihi : 11.01.2022

Uludağ Yaş Meyve ve Sebze İhracatçıları Birliğinin koordine ettiği, Bursa Büyükşehir Belediyesi ve Bursa İl Tarım ve Orman Müdürlüğünün de desteklediği, Yaş Meyve Sebze Alım Heyeti Organizasyonu Uludağ İhracatçılar Birliği toplantı salonunda gerçekleştirildi. Azerbaycan, Bosna Hersek, Danimarka ve Kazakistan'dan gelen heyetlerinden katıldığı toplantıya Bursa İl Tarım ve Orman Müdürü Hamit AYGÜL, Uludağ Yaş Meyve ve Sebze İhracatçıları Birliği Prof.Dr. Senih YAZGAN, TARIM A.Ş Genel Müdürü Semih POLAT, İl ve İlçelerden gelen protokol, Sivil toplum kuruluşlarının temsilcilerinin yanı sıra çok sayıda üretici katıldı.

Toplantıda bir konuşma gerçekleştiren İl Müdürü AYGÜL " Marmara Bölgesi'nde yer alan Bursa ili, nüfus bakımından İstanbul, Ankara ve İzmir'den sonra Türkiye'nin dördüncü büyük kentidir. Önemli ulaşım ağlarının üzerinde bulunması ve temel ihtiyaç mallarının temini için hammadde kaynaklarının varlığı, Bursa'nın her dönem ticari bir merkez olmasına olanak sağlamıştır.

19. asırda yabancı sermayeli ipek fabrikalarının kurulmasıyla birlikte Bursa'da başlayan sanayileşme süreci; günümüzde otomotiv, makine ve tekstil sektörleri yanı sıra gıda sektöründe de ülkemizde ilk sıralarda yer almaktadır. İldeki sanayi işletmelerinin sektörel dağılımı incelendiğinde üçüncü sırada gıda sektörünün yer aldığı görülmektedir. Bakanlığımıza kayıtlı 4.287'si gıda üretim işletmesi olmak üzere toplam 28.588 gıda ve yem işletmesi faaliyet göstermektedir.  

Gıda sektöründe ulusal ve uluslararası düzeyde faaliyet gösteren çok sayıda firmanın fabrikaları ilimizde yer almaktadır. Firmaların Bursa'yı tercih etme sebeplerinin başında Bursa'nın önemli bir tarım kenti olması ve hammaddeye ulaşmanın kolaylığıdır. Bunun yanında ulaşım kolaylığı, büyük pazarlara yakınlık, kalifiye eleman imkanı gibi pek çok neden sayılabilir.

Bursa 369.727 ha tarım alanına sahiptir. Tarım alanlarının dağılımına bakıldığında 142.414 ha tarla, 47.831 ha ise meyve, 44.221 ha zeytinlik ve 38.536 ha sebze alanına sahip olduğu görülmektedir. Yılın her ayında tarımsal üretimin gerçekleştiği ilimizde, arazilerin doğru ve modern tekniklerle işlenmesi sonucu, verim ülke ortalamasının üzerine çıkmış bulunmaktadır. 2020 yılı üretim sezonunda 2.661.407 ton tarla bitkileri, 2.199.431 ton sebze ve 836.158 ton meyve üretilmiştir. Bursa'da yaklaşık 40 meyve çeşidi üretilmekte olup bunların yarısı ve üretilen 23 çeşit sebze ile 12 çeşit tarla ürünü bakımından ülke sıralamasında ilk beş İl içinde yer almaktadır. Bursa ürün çeşitliliği ve üretim miktarı bakımından Türkiye'nin önemli tarım merkezlerden biri olup, bitkisel üretim miktarı bakımından ülkemizde 6. sırada yer almaktadır.

Üretilen ürünlerin çok çeşitli olmasının yanı sıra birçoğu ilimize özgüdür. İlimize özgü olan ve ihracat potansiyeli yüksek olan bu ürünlerin bir kısmı coğrafi işaret belgesi almış olup, Türk Patent Enstitüsünce tescil edilmiştir. Bursa Siyah İnciri, Bursa Şeftalisi, Gemlik Zeytini, Gürsu Deveci Armudu, Hasanağa Enginarı, Karacabey Soğanı, İznik Müşküle Üzümü ve Bursa Kestane Şekeri ilimize özgü tescil alan ürünler arasında yer almaktadır.

Modern hayvancılık işletmelerine de sahip ilimizde 2020 yılında 594.000 ton süt, 13.877 ton kırmızı et, 66.248 ton beyaz et, 932 ton bal, 1,5 milyar adet yumurta ve 7.805 ton su ürünleri üretimi gerçekleştirilmiştir. Üretilen ürünlerin önemli bir bölümü; et, süt, yumurta gibi konularda faaliyet gösteren 583 adet işletmede işlenmektedir.

Bursa'da tarımsal üretim kadar önemli olan diğer hususta üretilen ürünlerin güvenilir gıda özelliğine sahip olmasıdır. Bu kapsamda tohum, fide ve fidanın toprakla ilk buluştuğu, sütün ilk sağıldığı ve hayvansal üretimin başladığı ilk basamaktan itibaren geçen süreçte; üreticilerimiz bilgilendirilmekte, üretim aşamaları kontrol edilmekte, hasat öncesi ve sonrası numuneler alınarak denetimler yapılmaktadır. Güvenilir gıdanın yanı sıra sürdürülebilir tarım ve havyan refahı ile ilgili çalışmaların kapsamı genişletilerek devam etmektedir.

Bursa ili ihracatında sektör bazlı dağılımında tarım, ormancılık ve balıkçılık sektörü 2014 yılında 88.357.000 USD düzeyinde iken, 2020 yılında bu rakam 350.000.000 USD  seviyesine ulaşmıştır. Buna bağlı olarak da tarıma dayalı 349 ihracat ve ithalat işletmesi İlimizde faaliyet göstermektedir. 2021 yılında ise ihracatta önemli artış gözlenmektedir.

Bitkisel ve hayvansal üretimin modern tekniklerle yapıldığı Bursa'mız, daha fazla pazar talebine cevap verebilecek potansiyele sahiptir. Örnek olarak 44.221 ha dikili alanı ile 145.072 ton zeytin üretimi zeytin üretimi yapan ilimizin, 1996 yılı zeytin ihracatı 4.264 ton ve geliri 5.5 milyon USD iken, 2020 yılında pandemiye rağmen zeytin ihracatı 21.480 ton ve geliri 60 milyon USD değerine ulaşmıştır. Bunun gibi daha birçok örnek vermek mümkündür.

Bursa'nın ihracat yaptığı ilk on ülke arasında Bosna Hersek, Danimarka, Kazakistan ve Azerbaycan'ın yer almaması üzücü olsa da, bugün bu ülkelerinden gelen siz değerli misafirlerimizi aramızda görmekten mutluluk duymaktayız. Bundan sonra İlimizi ve ürünlerimizi tanıdıkça, ilimizden ülkelerinize daha çok tarım ürünü satacağımıza ve işbirliği imkanlarımızı artıracağımıza inanmaktayım.

Bu programın hazırlanmasında emeği geçen Uludağ Yaş Meyve ve Sebze İhracatçıları Birliği başta olmak üzere, herkese teşekkür ediyor ve sizleri saygı ile selamlıyorum." dedi.