T.C. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı

Bursa’da Gıda İsrafına Karşı Mutfak Atölyesi Düzenlendi

Yayın Tarihi : 24.05.2022

       ‘Gıdanı Koru, Sofrana Sahip Çık' sloganıyla Tarım ve Orman Bakanlığı ile Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü (FAO) tarafından başlatılan gıda kaybı ve gıda israflarını en aza indirmek bu konuda kamuoyunun farkındalığını arttırmak ve gıda zincirindeki tüm aktörleri harekete geçirmeyi amaçlayan proje kapsamında Bursa’da Mutfak Atölyesi düzenlendi. 

       2020 yılında başlatılan ulusal medya kampanyası ‘Gıdanı Koru, Sofrana Sahip Çık' kapsamında düzenlenen Mutfak Atölyesi etkinliği; Bursa Vali Yardımcısı Dr. Yusuf Gökhan Yolcu, Bursa Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Süleyman Çelik, Tarım ve Orman Bakanlığı Avrupa Birliği Dış İlişkiler Genel Müdürü Ahmet Volkan Güngören, Bursa İl Tarım ve Orman Müdürü Hamit Aygül ve sivil toplum kuruluşlarının değerli temsilcilerinin katılımıyla bugün Begüm Referans Gıda Sanayi ve Ticaret Limited Şirketi'nde yapıldı.
      
       Tavsiye edilen tüketim tarihi ile son tüketim tarihi arasındaki fark ve şekli bozuk meyve/sebzelerin tüketimi ile ilgili farkındalık oluşturulması hedefiyle düzenlenen Mutfak Atölyesi Etkinliği’ nin açılışında kısa bir konuşma yapan Tarım ve Orman Bakanlığı Avrupa Birliği Dış İlişkiler Genel Müdürü Ahmet Volkan Güngören: ‘’Son tüketim tarihi genellikle hayvansal orjin gıdalara verilir. Bu ürünler bozulma riski olmasından dolayı insan sağlığına zarar verebilir. Son tüketim tarihi geçmiş bir ürünün gıda açısında riskli olduğundan kullanılması tavsiye edilmez. Diğer ürünlerde tavsiye edilen tüketim tarihi vardır. Şeker, un, bakliyat, çikolata, çay gibi ürünler örnek verilebilir. Tavsiye edilen tüketim tarihinin geçmiş olması bu ürünün kullanılamayacağı anlamına gelmez.  Tavsiye edilen tüketim tarihi geçmiş bir ürünün eğer tadında, aromasında, kokusunda ya da fiziksel özelliğinde bozulma yoksa belli bir süre daha kullanılabilir. Bu bilincin de kamuoyunda yerleşerek kamuoyunda israfa engel olmaya çalışıyoruz. Burada bulunarak bizlere destek veren misafirlerimize teşekkür ediyorum.’’ dedi.
      
      Katılımcılar ünlü şef Türev ULUDAĞ öncülüğünde yemek yaparak Gıdanı Koru-Sofrana Sahip Çık Kampanyasına destek verdiler. Atölyede şekli bozuk kabak ve havuçlardan tarator üzerine yumuşamış taze otlardan aromatik yeşil yağ, iç pilav, baharatlı tavuk göğsü yemeği hazırlandı.