T.C. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı

Zeytin Budama Kursu Sertifika Töreni Düzenlendi

Yayın Tarihi : 27.05.2022

​Mudanya İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü ile Mudanya Halk Eğitim Merkezi Müdürlüğü tarafından ortaklaşa düzenlenen Zeytin Ağacı Budama Kursu Sertifika töreni düzenlendi.

Gerçekleştirilen törene Mudanya Kaymakamı Ayhan Terzi, İl Tarım ve Orman Müdürü Hamit AYGÜL, Mudanya İlçe Milli Eğitim Müdürü Suat TOPAL, Mudanya İlçe Tarım ve Orman Müdürü Ergün KARADAĞ,  Mudanya Ziraat Odası Başkanı Erdoğan YILDIZ’ın yanı sıra çok sayıda kursiyer ve üretici katıldı.
İl Müdürü AYGÜL etkinlikte gerçekleştirdiği konuşmasında “Dünya genelindeki zeytin yetiştiriciliğinin dağılımına bakıldığında %90’lık bir kısmının Akdeniz havzası, geriye kalan kısmının ise Latin Amerika ülkelerinde yayıldığı görülmektedir. Önemli zeytin üreticisi ülkeler arasında İspanya, Tunus, İtalya, Yunanistan, Türkiye ve Fas ilk sıralarda yer almaktadır.
Bursa, sahip olduğu verimli toprakları, uygun iklimi ve gelişmiş tarımsal alt yapısı ile tarım potansiyeli yüksek bir şehirdir. Birçok meyve sebzenin üretilmesinde ilk sıralarda yer alan ilimiz zeytin üretiminde de ülkemizde 2. sırada yer almaktadır. Geçen üretim sezonunda 146.477 ton üretim ile ülkemizin toplam zeytin üretiminin %26,35’i Bursa’da gerçekleşmiştir.
Mudanya ilçemizde zeytin ve zeytin yetiştiriciliği çok eski yıllara kadar dayanmakta olup  zeytinyağı üretim metodlarının ilk  örnekleri de ilçemizde görülebilmektedir. İlçemiz 111.000 dekar üretim alanına sahip olmasına karşın 18.000 ton üretimiyle ilimizde üretim açısından 4. sırada yer almaktadır. Toplam üretim alanına karşın üretim miktarının (verimin) arzuladığımız noktada olmadığını görmekteyiz.
Bilindiği üzere zeytin ağacının yaşam süresi içerisinde farklı devreler mevcut olup bu süreçte yapılan uygulamalar verimi doğrudan etkilemektedir. Budama zeytin yetiştiriciliğinde önemli uygulamalardan biridir. Budamanın amacı enerjinin vejatatif aksamlarla meyve arasında dengeli bir şekilde dağılımını sağlayarak alternansı engellemeye çalışmaktır. Bunun yanında verimsiz dönemi kısaltmak, verimli dönemi uzatmak, ağacın yaşlanmasını ve zayıflamasını geciktirmek ve ağaca uygulanacak diğer bakım koşullarının en ekonomik olarak yapılmasına imkan sağlamaktır. 
İlimizde tarım, önemli bir sektör olma özelliğini bugün olduğu gibi yarın da koruyacaktır. Sürdürülebilir tarımın bileşenlerinden biri de hiç şüphesiz siz  üreticilerimizsiniz. Üreticilerimizin tarımsal faaliyetlerinin ekonomik olarak sürdürülebilmesinde önemli kriterlerden biri de verimdir.  Bu kapsamda Zeytin yetiştiriciliğinde önemli uygulamalardan sayılan ve verime etkisi olan budamaya ilişkin olarak  İlçe Müdürlüğümüz ve İlçe Halk Eğitim Merkezi işbirliği ile kurs düzenlenmiştir. 
 Düzenlenen  “Zeytin Ağacı Budama Kursu”’na katılıp sertifika almaya hak kazanan 25 üreticimizi tebrik ediyor, almış oldukları eğitimin başta kendileri olmak üzere ilçemize hayırlı olmasını diliyorum. İlçemizde tarımsal üretimin artırılması yanı sıra ve ekonomik olarak da yapılması amacıyla üreticilerimize yönelik olarak eğitimlere devam edecek olup sürece katkı sağlayan kurum ve kuruluşlara teşekkür ediyorum.” dedi.