Bursa’da Ahududu Hasadı Başladı
Kestel
Kozluören Mahallesi'nde düzenlenen Ahududu Hasadı Töreni; İl Tarım ve Orman Müdürü Hamit AYGÜL’ün yanı
sıra Kestel Kaymakamı Recep ÖZTÜRK, Bursa Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Süleyman
ÇELİK, Kestel Belediye Başkanı Önder
TANIR, Tarım ve Kırsal Kalkınma Destekleme Kurumu Bursa İl Koordinatörü Bilal
TUNÇ, Uludağ Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliği Başkanı Senih YAZGAN, Kozluören
Tarımsal Kalkınma Kooperatifi Başkanı Hüseyin ÖZDAŞ, Kozluören Kadınları Tarımsal Kalkınma Kooperatifi
Başkanı Elif YILDIZ’ın katılımı ile gerçekleşti.
Hasat
törenine katılan Bursa İl Tarım ve Orman Müdürü Hamit AYGÜL Bursa’da yıllara
göre ahududu üretim miktarı ve alanında artış görüldüğünü, bu üretim sezonunda
ise yaklaşık 5 ton üretim beklendiği belirtti.
İl
Müdürü AYGÜL, ülkemizin ahududunun anavatanı olması nedeniyle ahududu
yetiştiriciliği bakımından son derece uygun bir konumda bulunduğu ifade ederek
‘’Ülkemizde Doğu Anadolu, Karadeniz ve iç Anadolu Bölgelerinde yetiştirilebilse
de özellikle ilimizde küçük çapta başlayan üretim daha sonra bölgenin ekolojik
koşullarının elverişli olması nedeniyle oldukça yaygın olarak yetiştirilmektedir.’’
dedi.
‘’Ahududu üretiminin 4.937 tonu yaklaşık olarak %97’si
Bursa’da gerçekleşmektedir.’’
Aygül
konuşmasında şu ifadelere değindi: ‘’Ülkemizde geçtiğimiz üretim sezonunda 5.093
ton üretim gerçekleşmiştir. Üretimin 4.937 tonu yaklaşık olarak %97’si Bursa’da
gerçekleşmektedir. İlimizde yıllara göre ahududu üretim miktarı ve alanında
artış görülmektedir. Son beş yılda 4.113 ton üretimimiz 4.937 tona yükselmiş ve
4.916 da alanımız ise 6.903 da yükselmiştir. Bu üretim sezonunda ise yaklaşık 5
ton üretim beklenmektedir.
Ahududu
bitkisi ve yetiştirilmesiyle ilgili kısa bir bilgilendirme yapan Aygül: ‘’Çeşitli
tüketim yolları bulunan, bunun yanında yetiştiriciliği de oldukça zahmetsiz
olan ahududunun önemi ilimizde olduğu gibi ülkemizde her geçen gün daha iyi
anlaşılmaktadır. Teknik bilgi isteyen aşı sorunu bulunmayan, her çiftçimiz
tarafından kolaylıkla yapılabilen ahududu yetiştiriciliği, sadece budama gibi
küçük uğraşlar istemektedir.
Kökleri
çok yıllık ancak dalları iki yıllık olan meyvenin her yıl yenilenmesi onu diğer
ekinlerden ayırmaktadır. İlk yıl kökte veya kök boğazında bulunan adventif
gözler sürüyor. Yazlık veya genç sürgün adıyla anılan bu sürgünler ilk yıl
meyve vermiyor, ikinci yıl meyve verdikten sonra kurumaktadır.
Katma değeri yüksek olan ahududu ile
üreticilerimizin gelirlerinin çeşitlendirilmesi yanı sıra tüketicilerimizin
sağlıklı ürünler tüketilmesine olanak sağlanmaktadır. Bu kapsamda il
müdürlüğümüz yanı sıra yerel yönetimlerinin katkılarıyla üreticilerimize dağıtılan
ahududu fidanların meyve verimiyle önümüzdeki yıllarda Bursa ahududu konusunda
adından daha fazla söz ettirecektir.
Ahududunun
farkındalığının artırılması ve ilimizde yetiştiriciliğe uygun diğer
ilçelerimizde üretimin yaygınlaştırılmasına katkı sağlayacak bu etkinliğin üreticilerimize
ve tüm sektör paydaşlarına hayırlı olmasını diliyorum.’’ dedi.
Tören, protokol konuşmalarının
ardından gerçekleştirilen ürün toplama etkinliğinin ardından sona erdi.