T.C. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı

Bursa’da Ahududu Hasadı Başladı

Yayın Tarihi : 5.08.2022

Bursa’da Ahududu Hasadı Başladı

 

Kestel Kozluören Mahallesi'nde düzenlenen Ahududu Hasadı Töreni;  İl Tarım ve Orman Müdürü Hamit AYGÜL’ün yanı sıra Kestel Kaymakamı Recep ÖZTÜRK, Bursa Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Süleyman ÇELİK, Kestel Belediye Başkanı  Önder TANIR, Tarım ve Kırsal Kalkınma Destekleme Kurumu Bursa İl Koordinatörü Bilal TUNÇ, Uludağ Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliği Başkanı Senih YAZGAN, Kozluören Tarımsal Kalkınma Kooperatifi Başkanı Hüseyin ÖZDAŞ, Kozluören  Kadınları Tarımsal Kalkınma Kooperatifi Başkanı Elif YILDIZ’ın katılımı ile gerçekleşti.

Hasat törenine katılan Bursa İl Tarım ve Orman Müdürü Hamit AYGÜL Bursa’da yıllara göre ahududu üretim miktarı ve alanında artış görüldüğünü, bu üretim sezonunda ise yaklaşık 5 ton üretim beklendiği belirtti.  

İl Müdürü AYGÜL, ülkemizin ahududunun anavatanı olması nedeniyle ahududu yetiştiriciliği bakımından son derece uygun bir konumda bulunduğu ifade ederek ‘’Ülkemizde Doğu Anadolu, Karadeniz ve iç Anadolu Bölgelerinde yetiştirilebilse de özellikle ilimizde küçük çapta başlayan üretim daha sonra bölgenin ekolojik koşullarının elverişli olması nedeniyle oldukça yaygın olarak yetiştirilmektedir.’’ dedi.

‘’Ahududu üretiminin 4.937 tonu yaklaşık olarak %97’si Bursa’da gerçekleşmektedir.’’

Aygül konuşmasında şu ifadelere değindi: ‘’Ülkemizde geçtiğimiz üretim sezonunda 5.093 ton üretim gerçekleşmiştir. Üretimin 4.937 tonu yaklaşık olarak %97’si Bursa’da gerçekleşmektedir. İlimizde yıllara göre ahududu üretim miktarı ve alanında artış görülmektedir. Son beş yılda 4.113 ton üretimimiz 4.937 tona yükselmiş ve 4.916 da alanımız ise 6.903 da yükselmiştir. Bu üretim sezonunda ise yaklaşık 5 ton üretim beklenmektedir.

Ahududu bitkisi ve yetiştirilmesiyle ilgili kısa bir bilgilendirme yapan Aygül: ‘’Çeşitli tüketim yolları bulunan, bunun yanında yetiştiriciliği de oldukça zahmetsiz olan ahududunun önemi ilimizde olduğu gibi ülkemizde her geçen gün daha iyi anlaşılmaktadır. Teknik bilgi isteyen aşı sorunu bulunmayan, her çiftçimiz tarafından kolaylıkla yapılabilen ahududu yetiştiriciliği, sadece budama gibi küçük uğraşlar istemektedir.

Kökleri çok yıllık ancak dalları iki yıllık olan meyvenin her yıl yenilenmesi onu diğer ekinlerden ayırmaktadır. İlk yıl kökte veya kök boğazında bulunan adventif gözler sürüyor. Yazlık veya genç sürgün adıyla anılan bu sürgünler ilk yıl meyve vermiyor, ikinci yıl meyve verdikten sonra kurumaktadır.

        Katma değeri yüksek olan ahududu ile üreticilerimizin gelirlerinin çeşitlendirilmesi yanı sıra tüketicilerimizin sağlıklı ürünler tüketilmesine olanak sağlanmaktadır. Bu kapsamda il müdürlüğümüz yanı sıra yerel yönetimlerinin katkılarıyla üreticilerimize dağıtılan ahududu fidanların meyve verimiyle önümüzdeki yıllarda Bursa ahududu konusunda adından daha fazla söz ettirecektir.

Ahududunun farkındalığının artırılması ve ilimizde yetiştiriciliğe uygun diğer ilçelerimizde üretimin yaygınlaştırılmasına katkı sağlayacak bu etkinliğin üreticilerimize ve tüm sektör paydaşlarına hayırlı olmasını diliyorum.’’ dedi.

           Tören, protokol konuşmalarının ardından gerçekleştirilen ürün toplama etkinliğinin ardından sona erdi.