T.C. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı

Su Ürünleri Av Sezonu Açılışı Gemlik'te Gerçekleştirildi

Yayın Tarihi : 1.09.2022

​      Su Ürünleri Av Sezonu Açılışı Ve Balıkçı Barınaklarında Dip Temizliği etkinliği Gemlik Kurşunlu'da düzenlenen bir tören ile gerçekleştirildi. Düzenlen tören; İl Tarım ve Orman Müdürü Hamit AYGÜL'ün yanı sıra Gemlik Kaymakamı Hasan GÖÇ, Orman Bölge Müdürü Mustafa ÜLKÜDÜR, İl Tarım ve Orman Müdür Yardımcısı Erdoğan CEYLAN, Bursa Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Süleyman ÇELİK ve vatandaşların katılımı ile yapıldı.

      Etkinlikte bir konuşma yapan Bursa İl Tarım ve Orman Müdürü Hamit AYGÜL; 

     "Su Ürünleri Av Sezonu Açılışı Ve Balıkçı Barınaklarında Dip Temizliği etkinliğine hoş geldiniz. Sizleri saygı ile selamlıyorum.

Bursa'nın Marmara denizinde 115 kilometrelik kıyı uzunluğu bulunmakta olup, kıyı hattında 9 adet balıkçı barınağı yer almaktadır. Bu barınakları kullanan 1348 balıkçımız 263 balıkçı teknesi ile avcılık yapmaktadır.

Bu barınaklardan

Arnavutköy, Güzelyalı, Kumyaka ve Tirilye Barınakları Mudanya'da,

Narlı, Kurşunlu ve Merkez barınakları Gemlik'te,

Kurşunlu ve Yeniköy barınakları ise Karacabey'de yer almaktadır.

      Denizdeki bu kapasitenin yanısıra iç sular bakımından da önemli bir potansiyelimiz bulunmaktadır. Özellikle Uluabat ve İznik göllerimiz önemli su ürünleri kaynaklarıdır. Bu iki gölde faaliyet gösteren 800 balıkçımız, 325 balıkçı teknesi ile avcılık yapmaktadır. Bu kapasitenin yanısıra baraj gölleri, göletler ve akarsu kaynaklarımız da önemli potansiyel oluşturmaktadır.

İl Müdürlüğü olarak yaptığımız çalışmalarla denizden ve iç sulardan avcılık ve yetiştiricilik yoluyla elde edilen ürün miktarı 2018 yılında 4.024 ton iken 2019 yılında 5.996 tona, 2020 yılında 7.805 tona ve 2021 yılında 8.541 tona çıkmıştır.

       Son bir yıl içinde yapılan başvurularla birlikte 300 ton olan midye yetiştiriciliğimizi de 2023 yılında 20.000 tona çıkarmayı hedefliyoruz. Su ürünleri sektöründe sahip olduğumuz potansiyeli tam olarak kullandığımızda deniz ve iç sularda 50.000 ton üretim kapasitemizin olduğunu değerlendirmekteyiz. Sektöre yönelik olarak yaptığımız çalışmaları günden güne artırmak suretiyle, 10 yıllık bir süreçte 50.000 ton hedefine ulaşacağımıza inanıyorum.

Bu hedefimize ulaşmak amacıyla;

    • Barınakların temizlenmesi,
    • Yetersiz olan balıkçı teknelerinin yenilenmesi,
    • Barınakların fiziki yetersizliklerinin giderilmesi,
    • Balıkçıların eğitimi,
    • İç sularda ve denizde yetiştiricilik tesislerinin kurulması,
    • Halkın ilgisi ve bilgisine yönelik tanıtıcı çalışmaların yapılması,

gibi pek çok çalışma yürütmekteyiz.

     Ayrıca İlimizdeki 18 adet Su Ürünleri Kooperatifi ile birlikte Eskişehir, Bilecik ve Kütahya İllerinin de dahil olacağı Su Ürünleri Avcılığı Üst Birliğini bu sene kurduk ve faaliyetine başladı.

Bugün de önemli bir etkinlik yapmaktayız.

Gün boyunca dalgıçlar eşliğinde barınaklarda dip temizliği yapılarak balıkçı barınaklarımızı temiz tutmak ve farkındalık oluşturmak adına başlangıç yaptık. Hem hayalet ağların hem de dip temizliğinin birlikte yapıldığı bu etkinliği daha sık yapmamız, çevreyi ve denizlerimizi temizlemek bakımından önem arz etmektedir.

Geçen yıl hizmete aldığımız Su Ürünleri Kontrol Teknemiz ve Yönetim Merkezimiz ile Marmara Denizinde aktif rol üstlenmiş durumdayız. Özellikle kaçak ve kural dışı avcılıkla daha iyi mücadele etmeye başladık. Bu konuda yardımlarını esirgemeyen ve aktif olarak çalışan Sahil Güvenlik Komutanlığımıza da ayrıca teşekkür ediyorum. 2021 yılında Geleneksel Kıyı Balıkçılığının Kayıt Altına Alınması ve Desteklenmesi projesi kapsamında 512 balıkçımıza 907.100 TL destekleme ödemesi yapıldı. 

      Su Ürünleri Av Sezonu Açılışı ve Balıkçı Barınaklarında dip temizliği etkinliğinde emeği geçenlere ve destek olan paydaşlarımıza teşekkür ediyorum. Su ürünleri av sezonunun İlimiz balıkçıları başta olmak üzere İlimize ve Ülkemize hayırlı ve bereketli olmasını diliyor, Sizleri saygı ve muhabbetle selamlıyorum" dedi.

        Programa katılan protokol ve vatandaşlara balık ikramı yapıldı.