T.C. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı

URGE Projesi Kapsamında Bursa Siyahı İncirinin Bilinirliğinin Artırılması Toplantısı Gerçekleştirildi

Yayın Tarihi : 13.09.2022

       Uludağ Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliği (UYMSİB) olarak, T.C. Ticaret Bakanlığı desteği ve TİM işbirliği ile yürütülmekte olan ‘Bursa Siyahı İncirinin Bilinirliğinin Çeşitli Coğrafyalarda Artırılması” URGE projesi dünyanın en önemli üreticilerinden biri olan Yaş meyve sebze sektörümüzün küresel ticaretteki payının artırmasına ve yüksek katma değerli ihracatta öncü olmasına katkı sağlamak amacı ile başlatılmış olup, Bursa ilimizin nadide ürünü Bursa Siyahı İncirinin de tanıtılmasına katkı sağlanması hedeflenmiştir. Proje ile küme firmalarımız da dünya ekonomisinde, gelişim içinde olarak rekabetçi yapılarını sürdürmüş olacaktır. Anılan proje kapsamında 12-15 Eylül 2022 tarihleri arasında ‘’Alım Heyeti’’ faaliyeti gerçekleşecektir. 
 Merinos Kültür Merkezi’nde gerçekleşen program Bursa İl Tarım ve Orman Müdürü Hamit Aygül’ün yanı sıra Uludağ Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliği (UYMSİB) Başkanı Prof. Dr. Senih Yazgan, Tarım Peyzaj A.Ş. Yönetim Kurulu Başkan V. Semih Polat ve üretici firmaların katılımı ile gerçekleştirildi.
         İl Müdürü AYGÜL, düzenlenen etkinlikte yapmış olduğu konuşmada:’’ İpek fabrikalarının kurulmasıyla birlikte Bursa'da başlayan sanayileşme süreci; günümüzde otomotiv, makine ve tekstil sektörleri yanı sıra gıda sektöründe de ülkemizde ilk sıralarda yer almaktadır. İlde ki sanayi işletmelerinin sektörel dağılımı incelendiğinde ilk üç sırada gıda sektörünün yer aldığı görülmektedir. 
        Gıda sektöründe ulusal ve uluslararası düzeyde faaliyet gösteren çok sayıda firma ilimizde yer almaktadır. Firmaların Bursa'yı tercih etme sebeplerinin başında Bursa'nın önemli bir tarım kenti olması ve hammaddeye ulaşmanın kolaylığıdır. Bunun yanında ulaşım kolaylığı, büyük pazarlara yakınlık, kalifiye eleman imkanı gibi pek çok neden sayılabilir.
        Üretilen ürünlerin çok çeşitli olmasının yanı sıra birçoğu ilimize özgüdür. İlimize özgü olan ve ihracat potansiyeli yüksek olan bu ürünlerin bir kısmı coğrafi işaret belgesi almış olup, Türk Patent Enstitüsünce tescil edilmiştir. Bursa Siyah İnciri, Bursa Şeftalisi, Gemlik Zeytini, Gürsu Deveci Armudu, Hasanağa Enginarı, Karacabey Soğanı, İznik Müşküle Üzümü ve Bursa Kestane Şekeri ilimize özgü tescil alan ürünler (8 adet) arasında yer almaktadır. 
Ürünlerimiz arasında Bursa Siyah İncirine ayrı parantez açmak gerekmektedir. Fiziksel ve duyusal özellikleri farklılığının yanı sıra; son yıllarda yapılan bilimsel araştırmalara göre; Bursa Siyah İncirinin diğer incirlere göre antioksidan kapasitenin 2 kat daha fazla ve toplam antosiyaninlerin 15 kat fazla olduğu belirlenmiştir. Besin değeri yüksek ve lezzet bakımında da tercih edilen incirimizin insan sağlığı açısından çok faydalı olduğu da böylece ortaya konmuştur.
        Ülkemizde geçtiğimiz yıl yaklaşık 320 bin ton incir üretilmiştir. Bursa 24.899 ton üretimi ile 3. Sırada yer almakta olup ülkemizde %7,8’lik paya sahiptir. İlimizde incir üretimin neredeyse tamamı siyah incirdir. Siyah incir üretimi bakımından ise Türkiyede ilk sırada yer almaktayız. Bu yıl ise yaklaşık 30 bin ton üretim tahmin edilmekte olup meyve veren 453.557 adet incir ağacıyla da gelecek yıllarda oluşacak talebe cevap verebilecek potansiyel sahibiz. Arz sorunu yaşanmaması yanı sıra, ürünlerin güvenilir olarak üretilmesi de yine bizim kontrolümüz altındadır.
        Bursa’da tarımsal üretimin miktarı kadar, önemli olan diğer hususta üretilen ürünlerin güvenilir gıda özelliğine sahip olmasıdır. Bu kapsamda tohum, fide ve fidanın toprakla ilk buluştuğu, hayvansal üretimin başladığı ilk basamaktan itibaren geçen süreçte; üreticilerimiz bilgilendirilmekte, üretim aşamaları kontrol edilmekte, hasat öncesi ve sonrası numuneler alınarak denetimler yapılmaktadır. Güvenilir gıdanın yanı sıra sürdürülebilir tarım ve havyan refahı ile ilgili çalışmaların kapsamı genişletilerek devam etmektedir.’’ dedi.