T.C. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı

Bitki Koruma Ürünü Uygulama Belgesi Dağıtım Töreni Yapıldı

Yayın Tarihi : 14.09.2022

          Zirai mücadele ilaçlarının güvenli kullanımına yönelik eğitimi başarı ile tamamlayan çiftçilere Bitki Koruma Ürünü Uygulama Belgeleri teslim edildi.

         Tarımsal üretimde bitki koruma ürünlerinin daha bilinçli kullanılmasını sağlamak amacıyla zirai mücadele ilaçlarının güvenli kullanımına yönelik eğitim düzenlendi. Kiraz, Vişne ve diğer meyve türlerinin yaygın bir şekilde yetiştirildiği Fadıl ve Sırıl Mahallesinde, Orhaneli İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü tarafından düzenlenen eğitimi başarıyla tamamlayan 66 çiftçi, Bitki Koruma Ürünü Uygulama Belgesi almaya hak kazandı.

         Çiftçilere belgeleri Bursa İl Tarım ve Orman Müdürü Hamit Aygül'ün yanı sıra Orhaneli Kaymakamı  Mehmet Naim Akgül; Orhaneli Belediye Başkan Yardımcısı Serhat Ünsal; Ak Parti Orhaneli İlçe Başkanı Ramazan Turhan; Bitkisel Üretim ve Bitki Sağlığı Şube Müdürü Ömer Doğan; Orhaneli İlçe Tarım ve Orman Müdürü İbrahim Ethem Turan; Fadıl Mahalle Muhtarı Osman Oruç ve çiftçilerimizin katıldığı törenle takdim edildi.

         Tarımsal üretimde hastalık ve zararlılara karşı pestisit kullanımının büyük önem arz ettiğini belirten İl Müdürü Hamit Aygül, yapılan uygulamalarla hedef zararlıya karşı sonuç elde ederken, canlıları ve çevreyi korumanın esas amaç olduğunu vurguladı.

       İl Müdürü konuşmasında şu ifadelere yer verdi: ''Günümüz modern tarımında pestisitlerin (tarım ilacı) kullanılması kaçınılmazdır. Ancak pestisit kullanılırken, hem ürünün hastalık, zararlı ve yabancı otlara karşı korunması hem de insan ve çevreye olumsuz etkileri birlikte değerlendirilmelidir. Entegre zararlı yönetimi olarak da bilinen bu sistemde tarımsal ürün kalite ve kantite (tutar) olarak artırılabilmekte ve gıda güvenliği ve tarımsal ekosistem olumsuz etkilenmemektedir. Bunun yanı sıra aşırı ve bilinçsiz kullanım sonucu artan pestisit tüketimi çevre kirlenmesi ve insan sağlığı açısından çeşitli sorunların ortaya çıkmasına yol açmıştır.

        Tarımsal üretimde yetiştirilen ürünlerin hastalık ve zararlılara karşı korunması,  ekonomik kayıpların önlenmesine, verimin artmasına katkı sağlamaktadır. Bitki koruma ürünlerinin ve bu ürünlerin doğru ve uygun zirai mücadele alet ve makinelerle yapılması insan ve çevre sağlığı açısından da önem arz etmektedir.

       Dünya'da bitki koruma ürünlerinin kullanımı oranı yıllık 3 milyon tondur. Türkiye'de bu rakam ise 60 -65 bin ton civarındadır. Bu miktarın parasal değeri ortalama 3,5 – 4 milyar Türk Lirasıdır. Bitki koruma ürünleri tarımın içinde olmazsa olmazlardan birisidir. Bitki koruma ürünü kullanılmadığı zaman mahsulden %60-65 verim kaybı yaşanabilir. Bilinçsizce kullanılan bitki koruma ürünlerinden ise %20 daha az verim alınmaktadır. 'Bitki Koruma Ürünlerinin Doğru ve Güvenli Kullanımı' ise soru işaretlerinin en büyüğüdür.

       Bu kapsamda ülkemizde bitki koruma ürünleri ve zirai mücadelede kullanılan alet ile ekipmanlarla ilişkin mevzuatlar bulanmakta olup iş ve işlemler 5996 sayılı Veteriner Hizmetleri, Bitki Sağlığı, Gıda ve Yem Kanunu ile bu kanuna dayanılarak çıkartılan yönetmelikler çerçevesinde yürütülmektedir.''

         İl Müdürü, eğitimi başarıyla tamamlayarak belge almaya hak kazanan üreticileri tebrik etti.