T.C. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı

Marul, Ispanak, Roka Güvenle Sofrada

Yayın Tarihi : 26.12.2022

​“Yaprağı Yenen Sebzelerde Kalıntıyla Mücadele Eylem Planı” ve “İyi Tarım Marul Uygulamaları”  konularında, 22.12.2022 tarihinde Orhangazi İlçe Müdürlüğünde bilgilendirme ve eğitim toplantısı gerçekleştirildi. Orhangazi ilçe Müdürü  Mehmet ÇINAR, Bitkisel Üretim ve Bitki Sağlığı Şube Müdürlüğü Teknik personellerinden Uğur EKMEKÇİ, Zeynep Tümay ÖLMEZ, Ecehan KULA, Emin SEÇKİN tarafından verilen eğitimlerde; Marulda İyi Tarım Uygulamaları, İlk yardım ve iş güvenliği, Hastalık ve Zararlı Yönetimi, Yaprağı yenen  sebzelerde Mildiyö, Külleme, Kurşuni küf, Nematod, Kırmızı Örümcek, Yaprak biti, Thrips, Pamuk yaprak kurdu, mücadele yöntemleri, biyoteknik mücadele, biyolojik mücadele, hasat öncesi pestisit denetimleri ile yaptırımlar,  tavsiye dışı ve yasaklı etkili maddeler, bunlara karşı yapılacak uygulamalar, uygun alet ve ekipman seçimi, temizliği ve kalibrizasyonu, pestisitlerin insan ve çevre sağlığına etkileri, konularında üreticilere bilgilendirme yapılarak, yaprağı yenen sebzelerde pestisit kalıntısı nedenleri ve çözümüne yönelik  çalışmalar anlatılmıştır. 

İl Tarım ve Orman  Müdürü, Hamit AYGÜL ülkemizde 7 ilde  kalıntının önlenmesi amacı ile uygulanan “Yaprağı Yenen Sebzelerde Kalıntıyla Mücadele Eylem Planı”  dahilinde Orhangazi, Karacabey, Gürsu, Yenişehir, Musafakemalpaşa ve Kestel ilçelerimizde Kasım ayından  itibaren üreticilerimize eğitim ve ziyaret çalışmalarının yapılmaya başlandığını bildirmiştir. Çalışmalara 2023 yılı itibari ile devam edecektir.