T.C. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı

Mantar Yetiştiriciliği Kursu Başladı

Yayın Tarihi : 2.01.2023


Mantar Yetiştiriciliği Kursu İl Müdürlüğümüz toplantı salonunda başladı. Toplam da 88 saat sürecek olan eğitimlerin açılış konuşmasını gerçekleştiren Bitkisel Üretim ve Bitki Sağlığı Şube Müdürü Ömer DOĞAN yapmış olduğu konuşmasında;

"Gıda olarak mantarların kullanımı ilkçağlardan itibaren  bilinen ve doğadan toplanarak tüketilmekte idi.  gıdanın özel bir türü olarak kabul edilen mantarların  bir kültür bitkisi olarak ilk defa 16 yy. ’da Fransa’da yetiştirilmeye başlanmıştır.  Ülkemizde ise mantar üretim çalışmalarına ilk olarak 1960’lı yıllarda başlanmış ve özellikle son 10 yılda bu sektörde önemli derecede gelişmeler olmuştur.

FAO’nun son açıklandığı verilere göre; Dünya genelindeki mantar üretimi; 104.342 bin hektar alanda, 11 milyon 898 bin 399 ton olarak gerçekleşmiştir.  Önemli mantar üretici ülkeler ise Çin Japonya ve  ABD ilk üç sırada yer almaktadır. Ülkemiz ise mantar üretim açısından alt sıralarda yer almaktadır.

Ülkemizde mantarın gıda olarak kullanımı çok eski yıllara dayansa da kültür üretimi oldukça yenidir. 1960’lı yıllarda başlayan üretim  1982’de 750 ton, 2008 yılında yaklaşık 26.500 ton, 2021 yılında ise 61.460 tona ulaştığı görülmektedir.

Bursa’da  2010 yılında 3 ton üretim  2021 yılında 981 tona ulaşmış olup bu yıl yaklaşık 1.250 ton üretim tahmin edilmektedir.

 

Dünya nüfusu her geçen gün artmakta ve gıda açığı bulunmaktadır. İnsan beslenmesinde kullanılan kaynakların verimli şekilde kullanılması önemli zorunluluktur.


Yatırım maliyeti bakımından az sermaye gerektiren ve besin değeri açısından zengin olan kültür mantarı pazar payının %60’ını beyaz şapkalı mantar olmakla beraber özellikle son yıllarda istiridye mantarı pazar payını hızlıca arttırmış olsa da toplam üretim istenen seviyede değildir.


Üretimin artırılmasına yönelik olarak bakanlığımızın çeşitli desteklemeleri mevcut olup yetiştiriciliğinin önemli unsurlarından biri de eğitimdir. İl müdürlüğü olarak geçtiğimiz yıl olduğu gibi bu yılda ara vermeden üretime yönelik eğitimlerimiz devam etmektedir. 

Bugün de toplam 88 saat sürecek Mantar Yetiştiriciliği Kursumuzu başlatmış bulunuyoruz. Kurs kapsamında mantar yetiştiriciliği yanı sıra İş sağlığı ve güvenliğine yönelik olarak da bilgi verilecek olup eğitimin öncelikle siz değerli kursiyerlerimize hayırlı olmasını diler, buradan edinmiş olduğunuz bilgilerin ilimiz ve ülkemizin mantar üretimine katkı sağlamasına vesile olmasını temenni ederim.” dedi.