T.C. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı

Ülküköy’de Zeytinde Doğru Tarım Teknikleri Eğitimi Yapıldı

Yayın Tarihi : 23.05.2023

Zeytin üretimi ve kalitesinin arttırılması için İl ve İlçe Müdürlüklerimizde görevli personelimizle birlikte araştırma enstitülerimizde görevli uzmanların da eğitici olarak katıldığı bilgilendirme ve eğitim çalışmaları düzenleniyor.

Mudanya ilçesi Ülküköy'de düzenlenen eğitime kayılan Bursa İl Tarım ve Orman Müdürü Hamit Aygül şu açıklamalarda bulundu: ''İlimizde Mudanya, Gemlik, Orhangazi ve İznik İlçelerimizin tarımsal üretiminin temelini zeytin oluşturmaktadır. Üretimi yapılan zeytinlerin büyük kısmı siyah sofralık olarak değerlendirilmektedir. İlimizde yetiştirilen zeytin sofralık açıdan Ülkemizin en iyi, en kaliteli ve lezzetli siyah sofralık zeytini olarak bilinmektedir. Zeytin, Bursa'da yetiştiriciliği yapılan tarım ürünleri içerisinde en çok alanı kaplayan, en fazla üreticiye sahip ve tarımsal ürünler içerisinde gayri safi hasıla katkısı en yüksek olan üründür. İlimizde 2022 yılında zeytin rekoltesi geçen seneye nispetle yüzde 28 oranında artarak 187 bin 692 tona ulaşmıştır. Bu rakamlarla İlimiz Türkiye sofralık zeytin üretiminin yüzde 20'sini gerçekleştirerek ikinci sırada yer almaktadır.''

Çiftçilere yönelik desteklemelere de değinen İl Müdürü Aygül: ''2022 yılında çiftçi kayıt sistemine kayıtlı zeytin üreticilerimize, Tarım ve Orman Bakanlığımızca alan bazlı olarak dekara 63 TL mazot ve dekara 21 TL gübre desteği, zeytinyağı fark ödemesi olarak 80 kuruş/kg, dane zeytin fark ödemesi 15 kuruş/kg, standart fidan kullanan bahçelerde dekara 100 TL, sertifikalı fidan kullanan bahçelerde dekara 280 TL sertifikalı fidan desteği, katı organik ve organomineral gübre desteği olarak dekara 20 TL, geleneksel zeytin bahçelerinin rehabilitasyonu için dekara 100 TL destekleme ödemesi yapılmaktadır.

İlimizde üreticilerimize 2021 yılında dane zeytin ve zeytinyağı prim desteği olarak toplam 2 milyon 624 bin 426 TL, mazot gübre desteği olarak 5 milyon 205 bin 300 TL ödeme yapılmış olup 2022 yılı işlemleri devam etmektedir.

Bu desteklerin yanında Bakanlığımızca uygulanan Kırsal Kalkınma Yatırımlarının Desteklenmesi Programı Ekonomik Yatırımlar başlığı altında İlimizde zeytinyağı işleme tesislerinden toplam 30 işletmeye 10 milyon 509 bin 781 TL, zeytin salamura ve paketleme tesislerinden toplam 12 işletmeye 2 milyon 747bin 537 TL destek verilmiştir.'' şeklinde konuştu.

Zeytin üretiminde Bursa'da son 5 yıl içerisinde iklim şartları ve uygulanan kültürel işlemlerin de geliştirilmesiyle yüzde 100 oranında artış sağlandığını vurgulayan Aygül, zeytin hastalık ve zararlılarında uygun mücadele zamanının belirlenmesi, etkin mücadele yaparak kullanılan ilaç ve girdi miktarının azaltılması ve böylece hem maliyetlerin düşürülmesi hem de çevreyle dost sürdürülebilir tarımsal üretim amaçlarına uygun olarak zeytin alanlarında 14 adet Tarımsal Tahmin ve Uyarı Sistemi kurulmuştur, bunların 3 tanesi Mudanya İlçemizde bulunmaktadır.'' dedi.

Aygül, Zeytin üretim sezonu boyunca bitki fenolojisi, hastalık ve zararlı takiplerine yönelik bahçe kontrollerinin yapılarak, tespit edilen ilaçlama zamanlarının üreticilere SMS ve diğer vasıtalarla duyurulduğunu söyledi.

Eğitime Mudanya Kaymakamı Ayhan Terzi de katıldı.