T.C. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı

Türk Mutfağı Haftası Etkinlikleri Bursa’da Yapıldı

Yayın Tarihi : 26.05.2023

​Ülkemizin zengin gastronomi kültürü ve tarihinin gelecek nesillere aktarılması ve geliştirilmesi amacıyla bu yıl 21-27 Mayıs tarihlerinde kutlanacak olan “ Türk Mutfağı Haftası- Doğal ve Yöresel Ürünler Pazarı" Emirsultan Meydanında açıldı.

Gerçekleştirilen açılış törenine AK Parti Bursa Milletvekili Emine YAVUZ GÖZGEÇ, Bursa Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Fethi YILDIZ,İl Tarım ve Orman Müdürü Hamit AYGÜL,İl Kültür ve Turizm Müdürü Dr.Kamil ÖZER'in yanı sıra çok sayıda sivil toplum kuruluşunun temsilcileri ve vatandaşlar katıldı.

İl Müdürü etkinliğin açılışında yaptığı konuşmada “Cumhurbaşkanlığımızın himayelerinde, saygıdeğer hanımefendinin destekleriyle, Kültür ve Turizm Bakanlığımız tarafından 21-27 Mayıs Haftası Türk Mutfağı Haftası olarak kutlanmaktadır.

Türk mutfak kültürü Anadolu'da Antik Çağ uygarlıklarının izlerini taşır; temel unsurlarını ise 11. yüzyıldan itibaren Orta Asya'dan Anadolu'ya göç eden Türklerin yemek alışkanlıkları, Anadolu Selçuklu mutfağı ve Osmanlı mutfağı oluşturmuştur.

Binyılları aşan tarihi süreç içerisinde, farklı kültürlerin etkileşiminden beslenen Türk Mutfağı, Türkiye'nin bereketli coğrafyasında zengin bir iklim, flora ve fauna çeşitliliğinden faydalanarak köklü bir geleneği günümüze taşımaktadır. Selçuklu ve Osmanlı gibi sayısız medeniyetin hayat verdiği Türk lezzet mirası, geleneksel tarifleri, sağlıklı ve atıksız sofraları ve zamansız kimliğiyle dünyanın en zengin mutfakları arasında yer almaktadır. Ülkenin hemen her bölgesinde yerel ürünlerle hazırlanan özgün tatlardan oluşan Türk Mutfağı, zengin biyoçeşitliliği, kaliteli-doğal malzemeleri ve farklı saklama-pişirme teknikleriyle sağlıklı ve dengeli beslenmeyi desteklemektedir.

Bursa, Türkiye'nin önemli şehirlerinden biridir ve zengin tarihi ve kültürel mirasıyla bilinir. Aynı zamanda Türk mutfağının da önemli bir merkezidir. Bu çerçevede derin bir tarihe sahip olan Türk yemekleri dünyada sayılı mutfaklardandır. Kültürel mirasın korunması ve kadın girişimciliğinin gelişmesi için kırsalda yaptığımız çalışmalar doğrultusunda Kadın ortaklı Tarımsal Kalkınma Kooperatifi sayısı 19 ulaşmıştır. Bursa, pek çok coğrafi işarete ev sahipliği yapmaktadır. 2021 yılına kadar 12 olan coğrafi işaret sayısı 25 'e yükselmiştir. İl Müdürlüğümüz Bursa coğrafi işaret çalışmalarına teknik destek sağlamaktadır. Bu ürünler ilimizin tanıtımında ve kültürel mirasın gelecek kuşaklara aktarımında oldukça önemlidir. Örneğin, Bursa İskender Kebabı, İnegöl Köfte, Bursa Mantısı gibi lezzetler Bursa'nın coğrafi işaretlerinden bazılarıdır.

 Proje kapsamında kültürel mirasın ve Türk yemek kültür mirasının korunması hedeflenmiştir.

Bu hafta dolayısıyla her sene kutlanması bu kültüre sahip çıkılması açısından önemli ve değerlidir. Tüm katılımcıları saygıyla selamlıyor ve Türk yemekleri haftasının hayırlı olmasını diliyorum." dedi.