T.C. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı

Bursa Siyah İniciri Projesinde Olumlu Neticelere Ulaşılıyor

Yayın Tarihi : 13.06.2018

"Bursa Siyahı İnciri İçin Uygun İlek İnciri Çeşit ve Tiplerinin Saptanması ve İlek Bahçesi Kurulması Projesi" ile Bursa'nın ilek inciri projesine çözüm arıyoruz.

İlimizde sağlıklı ilek inciri temini için 2015 yılında, Müdürlüğümüz, U.Ü. Ziraat Fakültesi, Yalova Atatürk Bahçe Kültürleri Merkez Araştırma Enstitüsü, Erbeyli İncir Araştırma Enstitüsü ve Uludağ İhracatçılar Birliği ile ortaklaşa Bakanlığımız Tarımsal Araştırmalar ve Politikalar Genel Müdürlüğü tarafından desteklenen ve kaynak sağlanan proje başlatılmıştır. Proje Uludağ Üniversitesi Ziraat Fakültesi Bahçe Bitkileri Bölüm Başkanı Prof. Dr. Ümran ERTÜRK liderliğinde   yürütülmektedir. Proje kapsamında ilimizde incir yetiştiriciliği yapılan yörelerdeki erkek incir ağaçları taranmış ve farklı genotipler belirlenmiştir. Bu genotiplerde sürgündeki meyve sayısı, meyve özellikleri, çiçek tozu canlılık oranları, erkek çiçek sayısı, dişi çiçek sayısı,  arıcık sayısı ve arı çıkış süreleri gibi özellikler incelenmiştir. Ayrıca, Aydın Erbeyli İncir Araştırma Enstitüsü'nden 10 çeşide ait fidanlar İlimize getirilmiştir.  Yeni tespit edilen tiplerle Aydın'dan gelen 10 çeşidin akrabalık derecesinin belirlenmesi için DNA analiz çalışmaları yapılmış ve her birinin farklı özellikte olduğu tespit edilmiştir.

İncir Araştırma Enstitüsü'nden 10 çeşit ve tespit edilen ümitvar  tiplerden üretilen fidanlarla U.Ü. Ziraat Fakültesi'nde damızlık bahçe kurulmuştur. Don zararından korunmak için aynı tiplerle farklı bir yerde bahçe kurulması da planlanmaktadır.

Elde edilen tiplerin meyveleri ile Bursa Siyahı çeşidi ağaçlarında ilekleme çalışmaları yapılmaktadır. Bu amaçla 2018 yılı çalışmaları dahilinde İlimize gelen Yalova Atatürk Bahçe Kültürleri Merkez Araştırma Enstitüsü uzmanları Dr. Nesrin Aktepe TANGU, Dr. Arzu ŞEN  Müdürlüğümüzü ziyaret ederek İl Müdürümüz Hacı Dursun YILDIZ'a proje hakkında bilgi sunmuşlardır.

Bursa siyah incirinin kendine has rengi, tadı ve nefaseti ile Bursa'ya özgü bir meyve olup, bu alanda bir marka durumunda olduğunu, 2017 yılında İlimizde 22.573  dekar alanda 25.456 ton Bursa Siyahı İncir üretimi gerçekleştiğini, üretimin maddi olarak değeri 135.425.920 TL olduğunu, 2017 yılında ilimizden toplam 12.062 ton incir ihracatı gerçekleştirildiğini ve bunun  da toplam incir üretiminin yaklaşık  %50 ni karşıladığını ifade etmiştir. İncir yetiştiriciliğinde sağlıklı ve temiz ilek kullanımı önem arz ettiğini, kalitesiz, hastalık ve zararlılarla bulaşık ilek meyvelerinin, siyah incire de hastalık ve zararlıların bulaşmasına neden olduğunu belirten İl  Müdürü Hacı Dursun YILDIZ  Projenin Bursa İli için önemini vurgulamıştır. Ayrıca belirlenen ilek inciri tipleriyle farklı yörelerde bahçe tesis edilerek erken ve geç dönem olmak üzere daha uzun bir periyotta ilek meyvesinin temin edilmesinin de gerekli olduğunu belirtmiştir.