T.C. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı

Yaşanabilir Dünya İçin Tarım; 5. Ulusal Tarım Kongresi Başladı

Yayın Tarihi : 7.09.2018

'' Yaşanabilir Dünya İçin Tarım '' temasıyla düzenlenen 5. Ulusal Tarım Kongresi Bursa İl Tarım ve Orman Müdürlüğü ev sahipliğinde başladı. 

Açılış konuşmasını kongre başkanı Prof. Dr. Serra HEPAKSOY'un yaptığı kongreye; Bursa Milletvekili Emine YAVUZ GÖZGEÇ, Bursa Büyükşehir Belediyesi Başkan Vekili Mihrimah KOCABIYIK, Bitkisel Üretim Genel Müdür Yardımcısı Şevket TEKİN, İl Tarım Ve Orman Müdürü Hacı Dursun YILDIZ, Uludağ Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Senih YAZGAN ve öğretim üyeleri katıldı.

 3 gün sürecek kongrenin açılış konuşmasında Prof. Dr. HEPAKSOY; Tarımın ve tarımsal ekonominin gelişmesinde farklı alanlar arasındaki koordinasyonun güçlü tutulması gerekliliğinin önemini vurgularken, ulusal kongrelerle bu iletişimin pekiştirilmesine olanak sunduğunu dile getirdi.

İl Tarım Ve Orman Müdürü Hacı Dursun YILDIZ İse konuşmasında,  Bursa'nın doğal şartları itibariyle uygun bir fiziki konumda bulunmasının tarım ürünlerinin, kalite, miktar ve çeşit yönünden zenginlik göstermesine imkân sağlamasına ve bu özellik sebebiyle Bursa'nın bazı ürünlerinde ülke ve dünya ölçeğinde markalaşma yolunda ilerlediğine dikkat çekti ve '' İlimizin; ahududu, armut, böğürtlen, bezelye(taze), domates(salçalık), lahana(Brüksel), pırasa ve semizotu üretimi Türkiye üretimi sıralamasında birinci durumdadır. Ayva, zeytin (sofralık), erik, biber (dolmalık) ve dereotu üretimi ise Türkiye üretimi sıralamasında ikinci sıradadır. Türkiye'de marka haline gelen Gemlik Tipi Sofralık Zeytin, Bursa Siyahı İnciri ve Deveci Armudu ihracatı nedeniyle de ulusal pazarda haklı bir seviyeye ulaşmıştır. 2017 verilerine göre  «İNCİR» ihracatta birinci sırada yer alırken, «BİBER» ikinci sırada yer almıştır.'' dedi.

 İlimizin ihracat rakamlarına da değinen YILDIZ, konuşmasına ''12 bin ton ile Bursa Siyahı İnciri birinci sırada yer alırken ( Üretim miktarı 25.456 ton)  11 bin ton ile biber ikinci sırada bulunmaktadır. Bu sıralamayı, 8 bin ton ile kiraz, 5 bin ton ile armut, 4.7 bin ton ile nar takip etmektedir. Her yıl ihracatında artan bir ivme sağlayan ilimiz gerek sayı ve gerekse kapasite olarak mevcut bulunan soğuk hava deposu ve ürün işleme tesislerine yenilerini eklemektedir.'' şeklinde devam etti.

Ulusal ve uluslararası kongrelerinin tarımsal ilerleme konusundaki önemine ve araştırma/tartışma bulgularının sahaya dolayısıyla çiftçiye de yansıması gerekliliğine dikkat çeken Bitkisel Üretim Genel Müdür Yardımcısı Şevket TEKİN konuşmasında; '' küresel ısınma ve sanayileşmenin artmasıyla tarımda özellikle bu yıl büyük sıkıntılar yaşamaya başladık. Kuraklık veya aşırı yağış üretimde beklenmeyen kayıplar yaşamamıza neden oldu. Bu nedenle bilimsel araştırma sonuçlarının sahaya aktarılması siz değerli il müdürlüğü çalışanları ve akademisyenlerin özverili işbirliği ile gerçekleşecektir'' ifadelerine yer verdi.

Bursa milletvekili Emine YAVUZ GÖZGEÇ ''Tarım ve orman bakanlığı bünyesindeki il müdürlüklerimiz çiftçilere yönelik eğitim çalışmaları düzenlemekte ve genç çiftçilerimize destek vermekte. Geçen yıllarda bu desteklerimizden yararlanan kadın çiftçilerimize yönelik eğitim çalışmalarımıza da önem veriyoruz. Bu eğitimlerimizde sadece tarımsal yönde değil çeşitli birçok konuda kırsalda yaşayan kadınlarımıza destek sağlıyoruz.'' Dedi.

5. Ulusal Tarım Kongresi, Bursa İl Tarım ve Orman Müdürlüğü Kongre Salonunda farklı konu başlıklarından oluşan oturumlarla 3 gün daha devam edecek.