T.C. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı

500 Bin Yavru Sazan İznik Gölü ile Buluştu

Yayın Tarihi : 18.09.2018

Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından, deniz ve iç sularımızdaki su ürünleri stoklarına takviye sağlamak amacıyla yürütülen 'Su Kaynaklarının Balıklandırılması Projesi' kapsamında, İznik Gölü'ne 500.000 yavru sazan bırakıldı.

Proje kapsamında İznik gölü liman içi mevkiinde düzenlenen balık salma törenine Bursa Valisi İzzettin KÜÇÜK, Bursa Vali Yardımcısı Abidin ÜNSAL, İznik Kaymakamı Bülent BAYRAKTAR, Bursa Tarım ve Orman İl Müdürü Hacı Dursun YILDIZ, İznik Belediye Başkanı Osman SARGIN Akdeniz Su Ürünleri Araştırma, Üretme Ve Eğitim Enstitüsü Müdürü Rıdvan SUYEK, DSİ 1. Bölge Müdürü Hayati ÇELENK ve Su Ürünleri Kooperatifi üyeleri katıldı.

Törende Vali KÜÇÜK, İl Müdürü YILDIZ ve protokol tarafından, yavru sazanlar göl suyuna bırakarak gölü balıklandırma projesini başlattı.

Su kaynaklarındaki nesli tehlike ve baskı altında olan türlerin desteklenmesi, farklı nedenlerle zarar gören su ürünleri stoklarının takviyesi, bilimsel temele dayalı balıklandırma metodunun uygulanması amacıyla yıl içinde uygulamaya konulan proje kapsamında konuşan İl Müdürü Hacı Dursun YILDIZ; "Proje kapsamında, Bakanlığımıza bağlı Akdeniz Su Ürünleri Araştırma, Üretme ve Eğitim Enstitüsü Müdürlüğünce Kepez Üretim Tesisleri'nde 2018 yılında 5 milyon adet yavru Sazan balığı üretildi. Ülkemizin ekonomik ve tabii türleri arasında yer alan, vatandaşımız için kaliteli bir protein, balıkçımız için önemli bir gelir kaynağı, hem sportif hem de ticari balıkçıların gözdesi olan bu balıklar; Başta İznik ve Uluabat gölleri olmak üzere, İlimiz sınırları içerisinde bulunan İnegöl, Yenişehir, Keles, Karacabey ve diğer ilçelerimizde bulunan göl ve gölete bıraktık.

Bugün itibariyle de ilave 500.000 adet daha sazan yavrusunu İznik Gölüne bırakıyoruz. Büyükşehir Belediye Başkanlığı ve İznik Gölü etrafında kurulu 5 adet su ürünleri kooperatifleri ile ortak yürütülen projeler dahil olmak üzere son 5 yılda göl ve göletlerimize 1.117.000 adet balık yavrusu bıraktık. İlimizde yapılan 5 yıldaki Balıklandırma projesi kapsamında 1.117.000 adet balıklandırma sonucu % 3 luk kısmının yetişkin boya ulaşacağı hesabıyla üretimi karşılığı 368.610,00 TL ekonomimize katkı beklenmektedir. Ülkemizin 6. büyük gölü olan İznik Gölü yaklaşık 305 km2 alana sahip olup 4 adet istihsal sahasına bölünmüş durumdadır. İznik gölünün yıllık su ürünleri üretim kapasitesi 1.102 ton olup, ilimiz ve ülkemiz ekonomisine 2 milyon 130 bin TL katma değer sağlanmaktadır. Bu istihsal sahaları halen gölün etrafında kurulu bulunan 5adet su ürünleri kooperatifi tarafından işletilmektedir. 5 Adet su ürünleri kooperatifimizin 200 adet üyesi bulunmakta olup, son bir yıl içerisinde yapılan ve yapılacak balıklandırma 795.000 adet olup yetişkin boya ulaşacak miktarı 23.85ton olacağı planlanmakta bu üretimin karşılığı olarak da 262.350,00 TL ekonomiye katkı sağlayacağı planlanmaktadır. Son 5 yılda İznik Gölü istihsal sahalarının işletilmesi sonucu kira olarak Hazineye 457.780,96 TL. katkı sağlanmıştır. İlimizde halen istihsal sahası olarak 8 adet saha kiralaması yapılarak 1.938 ton su ürünleri üretimi ile ilimiz ve ülke ekonomisine 3 milyon 977 bin TL. katkı sağlanmıştır." dedi.