T.C. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı

Bursa'da Anaç Koyun-Keçi Destekleme Eğitimi

Yayın Tarihi : 4.10.2018

Tarım ve Orman Bakanlığı Hayvancılık Genel Müdürlüğü Islah ve Geliştirme Daire Başkanlığının çalışmaları dâhilinde,  Bursa İl Tarım ve Orman Müdürlüğü ile Bursa İli Damızlık Koyun Keçi Yetiştiricileri Birliği ortaklığı ile gerçekleştirilen anaç koyun ve keçi destekleme çalışmaları konulu eğitim toplantısı yapıldı.

                Bakanlığımız Hayvancılık Genel Müdürlüğü Islah ve Geliştirme Daire Başkanlığının planlamaları dâhilinde ülke genelinde 7 ilde düzenlenen eğitim toplantılarının bitiş ve değerlendirme toplantısı Bursa İl Tarım ve Orman Müdürlüğü Konferans salonunda gerçekleştirildi. Toplantıya, Hayvancılık Genel Müdürlüğü Islah ve Geliştirme Daire Başkanı Adem BÖLÜKBAŞI, İl Müdürü Hacı Dursun YILDIZ, İl Müdür Yardımcısı Mehmet Akif ŞENYÜREK ile Balıkesir, Bilecik, Bolu, Çanakkale, Düzce, Edirne, İstanbul, Kırklareli, Kocaeli, Kütahya, Sakarya, Tekirdağ ve Yalova İlleri Hayvan Sağlığı ve Yetiştiriciliği Şube Müdürleri, Koyun Keçi Bilgi Sistemi (KKBS) İl Sistem Sorumluları, Damızlık Koyun Keçi Yetiştiricileri Birliklerinin sorumluları ve KKBS birlik kullanıcıları katılım sağladı. 2018 yılı anaç koyun keçi desteklemeleriyle ilgili KKBS eğitimi ve dikkat edilmesi gereken hususlarda konu uzmanlarınca eğitim verilen toplantının açılış konuşmasını gerçekleştiren İl Müdürü Hacı Dursun YILDIZ: ''Bursa, ülkemizin 4. Büyük ilidir. İlimiz tarihi, turistik değerleri ve her ne kadar sanayisi ile anılsa da tarımsal potansiyeli de göz ardı edilemeyecek oranda yüksektir. Hayvan sayısı bakımından ülke genelinde üst sıralarda yer alamıyoruz fakat birim hayvandan elde ettiğimiz ürün fazladır. Birim hayvandan daha fazla ürün elde etmenin yolu ise genetik kapasitesi yüksek hayvan sayısının arttırılmasıyla mümkün olacaktır. Bu nedenle bizim ilimizde de kültür ve kültür ırkı melezlerin sayısı yüksek orandadır.'' diyerek, bilinçli hayvancılığın önemine dikkat çekti. Yaşanan et açığını önlemenin yönünü, koyun ve keçi etine çeviren YILDIZ sözlerine; ''Küçükbaş hayvanın etinden, sütünden faydalanma süremiz daha kısadır. Beslenmesi kolay, üremesi bereketli, eti lezzetlidir. 'Koyun eti yağlı, keçi eti kokar' algısından kurtulabilirsek açık da olmaz. Koyun ve keçi varlığımızı arttırmalı, bu varlıklarımızı ıslah etmeli, verimli ırk ve melezleri üretmeliyiz. Bakanlığımız bunun için her türlü desteği sağlıyor. Biz de bursa ili olarak bakanlığımıza gerekli tüm desteği her zaman vermek ve sahaya en iyi şekilde uygulamak için varız.'' şeklinde devam etti. Ardından konuşmasını yapmak üzere kürsüye çıkan Hayvancılık Genel Müdürlüğü Islah ve Geliştirme Daire Başkanı Adem BÖLÜKBAŞI, anaç koyun ve keçi destekleme çalışmaları eğitim toplantılarının rutin olarak her sene yapıldığına ve bu eğitim toplantılarının sağladığı faydalara dikkat çekti. Gerçekleştirilen bu toplantıların destekleme ödemeleri zamanı geldiğinde olumlu sonuçlarının geliştiğine vurgu yapan BÖLÜKBAŞI: ''Belki de sorunsuz işleyen destekleme sistemi, ödemelerinde mağdur olan vatandaş sayısı yok denebilecek kadar az.  Bu sebeple bu toplantıları oldukça önemsiyoruz. Ayrıca Tebliğde yapılan değişiklikleri de sizlere aktarmak adına vesile oluyor.'' dedi. Anaç koyun keçi destekleme Çalışmaları Kapsamında düzenlenen Eğitim toplantılarına ilave olarak önümüzdeki yıl 'Sürü Gütme Projesi'ni de hayata geçirme projelerinden söz etti.  

Davet edilen illerin katılımıyla gerçekleşen eğitim, Ziraat Yüksek Mühendisi Bilgehan ÖZEN'in eğitim sunumu ile sona erdi.