T.C. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı

İl Müdürümüz, Peynir Üreten İşletmelerle Bir Araya Geldi

Yayın Tarihi : 29.11.2018

İl Müdürümüz Hacı Dursun YILDIZ Bursa İlinde peynir üreten işletmelerle il müdürlüğü toplantı salonunda bir araya gelerek işletmelerin karşılaştıkları sorunları ve çözüm önerilerini dinledi ve karşılıklı bilgi alışverişinde bulunuldu.

Toplantıda konuşan İl Müdürü Hacı Dursun YILDIZ, peynirin önemini dile getirerek; "Peynir neredeyse herkes tarafından sevilen ve sabah kahvaltılarının vazgeçilmezi haline gelen bir süt ürünüdür. Beyaz peynir enerji değeri yüksek ve protein, kalsiyum ve B2 vitamini yönünden zengin bir besindir. Peynir A, C,D, E ve K vitaminlerini içermektedir ve A vitamini açısından inanılmaz zenginidir. Bunun dışında organizmanın sağlığı için hayati önem taşıyan B12 ve B6 vitaminleri içermektedir. Bunun yanında tiamin, riboflavin, niasin, folat, pantotenik asit ve kolin de içermektedir.Peynirin içerdiği besinler sağlık açısından birçok fayda sağlar, kemik sağlığının korunmasından diş çürüklerinin engellenmesine, içerdiği B vitaminleri kompleksi sayesinde beyin ve zihin sağlığından kanserin önlenmesine kadar bir çok konuda sağlığımıza hizmet etmektedir. AB ülkelerinde peynir tüketimi ortalaması 18,3 kilogramı iken ülkemizde 8,3 kilogram" olduğunu dile getirdi.

Doğrudan tüketime veya daha ileri işlemeye sunulan peynirlerin tekniğine uygun ve hijyenik şekilde üretilmesi, işlenmesi, muhafaza edilmesi, taşınması ve piyasaya arz edilmesini sağlamak üzere özelliklerini belirlemek amacıyla Peynir Tebliği 08 Şubat 2015 tarihinde yayımlanmıştır. Peynir Tebliğinde peynirin tanımı, Hammaddenin uygun bir pıhtılaştırıcı kullanılarak pıhtılaştırılması ve pıhtıdan peyniraltı suyunun ayrılmasıyla ya da sütün permeatının ayrılmasından sonra pıhtılaştırılmasıyla elde edilen, farklı sertliklerde ve yağ içeriklerinde, salamura ile ya da kuru tuzlama ile tuzlanarak ya da tuzlanmadan, starter kültür kullanarak ya da kullanmadan, telemesi haşlanarak ya da haşlanmadan, çeşnili ya da çeşnisiz olarak, tekniğine uygun olarak üretilen, olgunlaştırılmadan ya da olgunlaştırıldıktan sonra tüketilen, çeşidine özgü karakteristik özellikleri gösteren süt ürünleri olarak yer almaktadır.

Bursa İlinde 98 adet süt işleme tesisi bulunmaktadır ve işlemiş oldukları süt miktarı toplamı  813.748 ton/yıldır. Bursa ilindeki 38 adet peynir işletmesinde de 69.742 ton /yıl peynir üretilmektedir.