Beşincisi düzenlenen Deveci Armudu Şenliği Uluslararası Tarım Paneli'ne katılan il Müdürü Hacı Dursun YILDIZ, armut üretimi yönünden Bursa'nın Türkiye'de birinci sırada yer almadığını dile getirerek, en yoğun üretim Gürsu, İnegöl, Kestel, Merkez ilçelerinde yapılmakta Mustafakemalpaşa, Karacabey, gibi ilçelerde de hızla artmakta olduğunu ifade etti.
Konuşmasında sayısal verilere de dayanan YILDIZ, "2017 yılında Bursa ilinde toplam 188.754 ton armut üretilmiş olup, bunun 89.000 tonu Gürsu, 31.770 tonu Kestel, 24.613 tonu İnegöl ilçesinde üretilmiştir." dedi.
Bursa'da yetişen armutların en yaygın yetiştirilen çeşitler Santa Maria ve Devecidir. Santa Maria iri – orta iri büyüklükte, meyvelere sahip olup, Temmuz sonu, Ağustos başında hasat edilmektedir. Deveci çeşidi iri, çok iri meyvelere sahip olup, Ekim ayında hasat edilmektedir.
BA 29, QUİNCE A anaçları tam bodur, OHF -333 anaçları ise yarı bodur anaç olarak kullanılmaktadır. Üreticimizin bu türün üretim tekniklerinde bilgili ve bilinçli olması, girdi teminin ve ulaşımın kolay olması Bursa ilinin avantajlarındandır. İlimizde hastalık ve zararlılarla mücadele amaçlı erken uyarı sistemleri mevcuttur.