T.C. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı

İlk Fidan Bakan Pakdemirli'den

Yayın Tarihi : 7.12.2018

Bursa'nın Mudanya ilçesi Çağrışan ve Göynüklü bölgelerinde Ağustos ayında çıkan orman yangınında 36 hektarlık alanda yaklaşık 8 bin 700 ağaç zarar görmüştü. Yangından bu yana geçen sürede tahrip olan ağaçlar temizlenerek, yanan alana yeniden toprak işlemesi yapıldı. Tekrar ağaçlandırılacak bölgeye ilk fidanı bugün Tarım ve Orman Bakanı Dr. Bekir Pakdemirli dikti.

Geçtiğimiz Ağustos ayında Mudanya ilçesinde çıkan orman yangınında zarar gören 36 hektarlık alanda yeniden orman kurulması amacıyla hazırlanan ağaçlandırma projesinin başlangıç ayağı; Tarım ve Orman Bakanı Dr. Bekir PAKDEMİRLİ, Bursa Valisi Yakup CANBOLAT, Bursa Milletvekilleri Hakan ÇAVUŞOĞLU, Efkan ALA, Emine YAVUZ GÖZGEÇ, Vildan YILMAZ GÜREL, Mustafa ESGİN, Refik ÖZEN,Zafer IŞIK, Ahmet KILIÇ, Tarım ve Orman Bakan Yardımcısı Akif ÖZKALDI, AKP İl Başkanı Ayhan SALMAN, Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur AKTAŞ, Orman Genel Müdürü Bekir KARACABEY, Bursa Orman Bölge Müdürü Yalçın AKIN, Bursa İl Tarım ve Orman Müdürü Hacı Dursun YILDIZ, , sanatçı Haluk LEVENT ile işletme müdürleri, STK üyeleri ve çok sayıda vatandaşın katılımıyla gerçekleşti.  

Yeniden orman alanı haline getirilecek olan bölgenin, yerleşim yerlerine yakın konumda bulunan kısımlarına olası bir afet durumunda tedbir olması amacıyla ateşe daha dayanıklı yapıdaki ağaçlar dikilecek. Projenin ilk fidanının toprakla buluştuğu açılış töreninde konuşma yapan Orman Genel Müdürü Bekir KARACABEY, Bursa Milletvekili Hakan ÇAVUŞOĞLU, Bursa Milletvekili Efkan ALA, Bursa Valisi Yakup CANBOLAT' ın ardından konuşma yapan Tarım ve Orman Bakanı Dr. Bekir PAKDEMİRLİ, yanmış olan ormanlık alanın yeniden canlandırılması projesine destek veren herkese ve orman yangınlarında hayatını kaybetmiş 114 şehidimize minnet ve teşekkür ederek konuşmasına başladı.

''Ağaç olmazsa yağış olmaz, yağış olmazsa su olmaz, su olmazsa orman olmaz, su olmazsa tarım olmaz tarım ve orman bir aradadır.''

Bakan Pakdemirli: ''Gelecek nesillere ait olan bu toprakları korumamız gerek. Orman yangınlarına müdahale konusunda dünya lideriyiz. Ormanlar dünya üzerinde yaşayan her vatandaşındır, bu sebeple herhangi bir yerde ihtiyaç duyulması halinde gerekli desteği vermeye her zaman hazırız. Yangınlara müdahale süremiz şu an 13 dakikalara kadar indi inşallah hedefimiz bu süreyi, dünyada kırılmamış bir rekor olan 10 dakikalara indirmek. Tüm arkadaşlarımla birlikte bunu başaracağımıza inanıyorum. Elbette yangın çıktıktan sonra müdahale önemli olduğu kadar çıkmadan önce de önleme merkezi önemlidir. Bununla ilgili de Türkiye örnek olacak derecede bir sistem kullanan çok önemli bir yangın merkezimiz var. Göreve geldiğimde vatandaşla ormanlar daha çok buluşmalı demiştim. Bu buluşmalar esnasında koruma dengesine de özen göstermeliyiz.  Devlet korumayla alakalı her türlü gayreti gösterir fakat bundan da önemlisi vatandaşın ağacı, ormanı korumasıdır. Bu konudaki bilgilendirme ve bilinci de arttırmamız gerekiyor.'' dedi.

''Orman varlığını arttıran nadir ülkelerdeniz. Dünyada Yaşayan her canlı için bir fidan hedefimiz var buna da inşallah ulaşacağız. Geçmiş başarı geleceğin garantisi değildir.'' Diyerek sözlerini sürdüren Bakan: ''Orman ve tarım arazilerini gelecek nesillere taşımamız için korumamız gerekiyor. Tarım arazileri kaybıyla alakalı ciddi çalışmalar yapıyoruz ve bu kayıplarımız büyük oranda düşüş gösterdi. Orman alanları kanunla korunan alanlardır bu alanlar başka bir amaçla kullanılamaz. Kimsenin şüphesi olmasın.'' şeklinde devam ettirdi.

Açılış konuşmalarının ardından dikim alanına geçen Protokol heyeti, vatandaşlar ve öğrenciler; 21 bin Kızılçam, 3 bin Selvi, 3 bin Fıstık Çamı, Defne, Ihlamur, Akça Ağacı, İncir, Çınar, Erguvan ile 15 bin adet aromatik bitkiyle birlikte 47 bin 800 adet fidanın dikileceği projenin ilk fidanlarını toprakla buluşturdular.