T.C. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı

​ Çiftlik Danışmanlık Sistemi Proje Eğitimi Başladı

Yayın Tarihi : 10.12.2018

Türkiye'nin AB'ye katılım sürecine katkı sağlamak amacı ve AB gerekliliklerine uygun bir Çiftlik Danışmanlık Sistemi kurmak hedefi üzerine,  Avrupa Birliği ile ülkemizin ortak yürüttüğü ''Türkiye'de Çiftlik Danışmanlık Sisteminin Kurulmasına İlişkin Teknik Yardım Projesi'' konulu seminer Bursa'da başladı.

Proje eğitim toplantısı, Tarım Ve Orman Bakanlığı Tarım Reformu Genel Müdürlüğü Entegre İdari Ve Kontrol Sistemi Kontrolörü Murat ASLAN, yaptığı açılış konuşmasıyla başladı. ASLAN, Yaptığı konuşmada; proje hakkında genel bilgiler verdi. Projenin temel amacının üreticilere hayvan refahı, bitki sağlığı ve gıda güvenliği konularında danışmanlık hizmeti verilmesi; iyi tarım, çevre koşulları ve çapraz uyum kuralları hakkında üreticileri bilgilendirmek ve farkındalığı arttırmak olarak nitelendirdi.

Proje Eğitiminin açılışında konuşma yapan İl Müdürü Hacı Dursun YILDIZ; Tarım Bakanlığı öncülüğünde çözüm ve hizmet odaklı birçok çalışma yapıldığına dikkat çekti.  Bilimsel çalışmalar ışığında elde edilen bilgi ve deneyimlerin yanı sıra teknolojik gelişmelerin, üretimdeki yeni algı ve hedeflerin üreticilerle buluşturulması temelinde yürütülen Tarımsal Yayım ve Danışmanlık Çalışmalarının yürütülen faydalı çalışmalara örnek olduğunu da sözlerine ekledi. YILDIZ: ''Üreticilerimizin kendi yaşamlarında ve üretim alanlarında kullanabilecekleri bu yararlı bilgiler tek başına yeterli değildir, mutlaka uygulamaya dönüşmelidir.'' dedi.

İl Müdürü YILDIZ, sözlerine: ''Bakanlığımızca tarımsal üretimin tüm safhalarında, üreticilerimizin bilgi ihtiyacını karşılamak ve tarladan sofraya güvenilir gıda arzını gerçekleştirmek için "Tarımsal Yayım ve Danışmanlık Hizmetlerine Destekleme" uygulaması 2009 yılında devreye sokularak, tarımsal üretimin en önemli girdisi olan bilginin etkin ve yerinde kullanılmasına yönelik olarak sürdürülmektedir.

Bu kapsamda Bursa İlinde 2009 yılında başlayan Tarımsal Yayım ve Danışmanlık çalışmalarında; Serbest Tarım Danışmanı, Ziraat Odaları, Üretici Birlikleri, Şirketler ve STK'lar hizmet sunumları yapmaya başlamış, yıllar itibariyle birçok üreticiye hizmet verilmiştir.

Son olarak; 2018 Yılında yayımlanan "Tarımsal Yayım ve Danışmanlık Hizmetlerine Destekleme Ödemesi Yapılması Hakkında Tebliğ" kapsamında, 1 Tarımsal Kooperatif, 2 Üretici Birliği ve 9 Ziraat Odası olmak üzere 12 Kurum destekleme kapsamında tarımsal yayım ve danışmanlık hizmet sunumu için müracaatta bulunmuşlardır.  İlimizde 2018 Yılı tebliği kapsamında 23 Danışman hizmet verecek olup bitkisel üretimde 967 ve hayvansal üretimde 421 olmak üzere toplam 1388 üreticimiz bu danışmanlardan nitelikli hizmet alacaktır.  Ayrıca yukarıda zikredilen bu 12 kurumumuza Tarımsal Yayım ve Danışmanlık kapsamında 874.000 TL destekleme ödemesi yapılacaktır.'' Şeklinde devam etti.

Danimarka Temsilcisi Henry JOERGENSEN' in gerçekleştirdiği sunumla devam eden Proje eğitimi, Gönlünferah Hotel' de 14 Aralık 2018' e kadar yapılarak farklı konu başlıklarında gerçekleştirilecek sunumlarla devam edecek.