T.C. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı

Döl Verimliliği Projesi Toplantısı Yapıldı

Yayın Tarihi : 8.07.2019

Ülkemizde son yıllarda süt üretimi ve et üretimi önemli miktarda artmıştır. Sığırlarda ırk yapısının daha çok sütçü ağırlıklı olmasından dolayı süt üretimi, et üretimine oranla daha yüksek düzeyde gerçekleşmiştir. Artan nüfus ve turizmdeki gelişmeler ile refah seviyesindeki iyileşmeden dolayı kırmızı ete olan talep de yüksek olmuş ve et üretiminde kısmi bir açık oluşmuştur.

Bakanlığımız bu konuya çözüm üretmek maksadıyla ''Döl Verimliliğinin Artırılması Ve Etçi Irklar İle Melezlerinin Yaygınlaştırılması'' projesini uygulamaya koymuş olup, ülke genelinde çalışmalarını sürdürmektedir. Bu kapsamda, Bakanlık yetkilileri, İl Müdürlüğümüz, Üniversiteden Akademisyenler ile üretici örgütleri ve üreticilerin de katıldığı bir toplantı gerçekleştirildi.

Toplantıda bir konuşma yapan İl Müdürümüz Hamit AYGÜL, döl verimliliğinin çok önemli olduğunu, sığırlarda her yıl bir yavru almak gerektiğini ve bu sürenin uzaması halinde üreticinin ciddi verim kayıplarına uğradığını ifade etti. AYGÜL, yapılan araştırmalarda bir yıldan sonraki her gün için üreticinin yaklaşık olarak 11 litre süt kadar kaybının olduğunu belirtti.

İlimizde, konunun tüm taraflarınca hassasiyetle takip edilerek, hem döl verimliliğinin hem de önümüzdeki süreçte etçi ırklar ve melezlerinin artırılması yönünde çalışmalar yapılması üzerinde görüş birliğine varıldı.