T.C. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı

Tarihi İpek Yolunun Merkezi Bursa’da Yaş Koza Hasadı Başladı

Yayın Tarihi : 9.07.2019

Bursa'nın en önemli zenginliklerinden biri olan ipekböcekçiliğinde yaş koza hasadı başladı.  İpeğin hak ettiği değere yeniden ulaşabilmesine katkı sağlamak amacıyla, Tarım ve Orman Bakanlığı ile Kozabirlik'in ortak çalışmaları doğrultusunda, Bursa İl Tarım ve Orman Müdürlüğü bünyesinde bulunan İpekböceği Üretim Merkezinde çalışmalar son hızıyla devam ediyor.

Tarım ve Orman Bakanlığı TAGEM tarafından 1992 yılından bu yana yürütülmekte olan 'İpekböceği Genetik Kaynakları Muhafaza Projesi' Bursa İl Tarım ve Orman Müdürlüğü tarafından yürütülmekte olup, hali hazırda 8 ipekböceği hattıyla üretime devam ediyor. Sarı koza ve yeşil koza ören ve Bursa ipeğini meşhur kılan, Bursa Beyazı ile Bursa Beyazı Alaca hatları da bu projede yer alıyor. Proje çalışmalarına, Bursa İl Tarım ve Orman Müdürlüğüne ait kapatılan İpekböcekçiliği Araştırma Enstitüsü binalarında devam ediliyor.

İpekböceği Üretim Merkezini ziyaret eden Bursa İl Tarım ve Orman Müdürü Hamit AYGÜL: ''Bugün Bursa'nın çok önemli bir değeri olan ipekböcekçiliği sektörü için bir arada bulunmaktayız. Yanımızda Kozabirlik yöneticileri Aysel Hanım, Bakanlıktan gelen arkadaşlar ve İl Müdürlüğümüzün uzmanları var. Hep birlikte İpekböcekçiliğini daha ileri noktalara nasıl götürebiliriz diye bir çaba içerisindeyiz. İpekböcekçiliği bildiğiniz gibi Bursa'nın çok eskiye dayanan bir geleneği ama bu gelenek son yıllarda biraz zayıflamış, sönmeye yüz tutmuşken; Kozabirlik ve Bakanlığımızın destekleriyle inşallah bu sektörü tekrardan canlandırıp, çok ileri noktalara götürme azmi ve kararlılığı içerisindeyiz. Geçtiğimiz yıllarda, en son 2018 yılında üretimimiz 680 kg seviyesine kadar düşmüşken, bu sene 800 kg üzerine çıkmayı, önümüzdeki yıllarda ise tonlarla ifade edilecek şekilde inşallah üretmeyi hedeflemekteyiz.'' dedi.

İpekböceği üretiminin zahmetli bir süreç olduğuna ve sektördeki istihdama da değinen AYGÜL: ''Tabi bu iş teknik olarak çok ayrıntılı bilgi isteyen, hassasiyet gerektiren bir konu. İçerde bayanların çalışmasını da gördük. Tohumdan koza örümüne kadar çeşitli safhalar içeriyor. Yine dut yetiştiriciliği çok hassas bir konu. Dut yetiştiriciliği ilaçlardan uzak olarak yapılmak zorunda. Aksi takdirde son yıllarda kimyasalların koza örümü üzerindeki olumsuz etkilerinin olduğu net bir şekilde görülmüş bu sebepten dolayı önümüzdeki süreçte orman bölge müdürlüğümüz ile temasa geçerek daha temiz daha ari alanlarda dut yetiştiriciliği ile başlayarak düzgün sağlıklı ve verimli bir şekilde yapılmasına gayret edeceğiz.  Bu sektörde 2 ay süre ile 150 kadar bayan istihdam ediliyor ve bu işten ekmek yiyor. Bunun dışında, Köylerimizde tohum üreten, koza üreten çiftçilerimiz de yine bu işten ekmek yiyorlar. Dolayısıyla hem tarımsal hem de sosyal açıdan önemli bir proje. Hedeflerimizden biri, eskiden olan ama şu anda sönmeye yüz tutan ipek dokuma işine girmek. Çiftçilerimizi tekrar bu işe çekmek niyetindeyiz. Çünkü çiftçilerimiz belki buradan kazandıklarının birkaç mislini de ipek sektöründe işçiliklerini kullanarak kazanma imkânına sahip olacaklar. İpek dokumalarının maliyetinin önemli bir kısmını işçilik oluşturuyor. Böyle olunca işçiliğin tamamının çiftçilerimiz tarafından yapılmasını sağlayacak şekilde bir program yapmaya niyetliyiz. Bu sezonun hem Bursa'da ipekböcekçiliği yapanlara hem de Bursalı çiftçilerimize hayırlı ve faydalı olmasını diliyor; Bakanlığımız ve Kozabirlik başta olmak üzere tüm bu işte emeği geçenlere teşekkür ediyorum. İnşallah güzel bir üretim sezonu olur ve çiftçilerimiz de beklediği geliri elde etmiş olurlar.'' dedi.

Projede, Tarım ve Orman Bakanlığı ile işbirliği içerisinde olan Kozabirlik'in Genel Müdürü Aysel AKBABA ise konuşmasından ''Burada yaklaşık 150 tane bayanla ipekböceği yumurtası ve 8000 paket ipekböceği yumurtası üretmekteyiz. Burada üretilen ipekböceği yumurtaları Müdür Beyin de bahsettiği gibi tüm ülkeye dağıtılmaktadır. Gurur duyduğumuz noktalardan bir tanesi de hem gen kaynakları açısından hem de ipekböceği yumurtası üretim kapasitesi açısından hiçbir şekilde yurtdışına bağımlı değiliz. Hepsini kendimiz üretebiliyoruz. Bu başarımızı koza üretiminde de sürdürmek istiyoruz.'' ifadelerine yer verdi.

Uluslararası Hayvancılık Araştırma ve Eğitim Merkezi Müdürlüğünde görevli Ziraat Mühendisi Yusuf ZENGİN de projenin başarısından duyduğu memnuniyeti dile getirerek, ''Öncelikle Bursa Tarım İl Müdürlüğüne ve Kozabirlik'e, bu sektörün devamlılığı ve sürdürülebilirliği açısından göstermiş oldukları gayretlerden dolayı sonsuz teşekkür ediyorum. Tarım ve Orman Bakanlığı üretimin sürdürülebilirliği ve gen kaynakları korunması hakkında ciddi ve hummalı bir çalışma içerisine girdi. Uluslararası Hayvancılık Araştırma ve Eğitim Merkezi Müdürlüğü gerekli alt yapı çalışmalarını tamamlayarak özellikle gen kaynaklarının korunması adına çeşitli projeler yapmayı hedefliyor. Bizde özellikle koza üretiminin devamlılığı açısından elimizden gelenin en iyisini yapmaya gayret ediyoruz.'' dedi.