T.C. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı

Aromatik Bitkiler Orhaneli’de Hayat Buldu

Yayın Tarihi : 11.07.2019

​İl Müdürümüz Hamit AYGÜL, Orhaneli Kaymakamı Emir Osman BULGURLU ve ilçe müdürlüğü personelleri; Orhaneli İlçesi Göynükbelen Mahallesinde bulunan İlk Yaban Mersini Bahçesi ziyaret etti. 

Salih ARSİL’e ait, 2012 yılında Tesis edilen İlk Yaban Mersini Bahçesi’ni ziyaretin ardından, Bursa Büyükşehir Belediyesi tarafından verilen, mevcut çeşitlere göre raf ömrü daha uzun olan ve İthal edilerek temin edilen Ahududu Fidanları ile kurulan bahçeyi de ziyaret eden İl Müdürü AYGÜL, burada alternatif ürünlerden olan başta Yaban Mersin olmak üzere, aromatik bitkilerin yüksek geliri dolayısıyla çiftçiler arasında giderek rağbet görmesine değindi. 
AYGÜL: ‘’Bugün kaymakamımız ve ilçe müdürlerimizle beraber hep birlikte Orhaneli ilçemizin Göynükbelen beldesindeyiz. Burada İlçe Müdürlüğümüz, Bursa Büyükşehir Belediyemiz ve çiftçilerimizin ortaklaşa yaptığı özel bir çalışma olan,  yaban mersini üretimi var.  Son yıllarda çiftçilerimiz yaban mersini, ahududu, böğürtlen gibi ürünlere ciddi bir yöneliş içindeler. Böyle küçük marjinal alanlarda bu ürünlerin dekar başına geliri yüksek oluyor. Onun için başta çiftçimiz Salih Beyi tebrik ediyor ve yaptığı bu çalışma için teşekkür ediyoruz.
Yaban mersini, ahududu, böğürtlen üretim faaliyetleri ilimiz genelinde devam ediyor. Tesis edilen bahçe alanı 10 bin dönüme yaklaştı. Bu faaliyetler artarak devam edecek. Orhaneli’de bu ürünler yönünden en önemli ilçelerimizden biri. Yaklaşık 600 dekar alanda bu ürünlerin yetiştiriciliği yapılıyor. İnşallah önümüzdeki dönem de böyle dekar başına verimi ve geliri yüksek ürünlere yönelişimiz daha çok olacaktır. Bursa tarımsal ve hayvancılık faaliyetlerinin dışında aynı zamanda önemli bir gıda kenti. 4000 civarında kayıtlı gıda üretimi yapan iş yerimiz var. Bunların çoğunda da bu tür ürünlere ihtiyaç var. Dondurulmuş gıda olsun, diğer üretilen gıdalar olsun onların içerisinde de ahududu, yaban mersini, böğürtlen gibi ürünleri kullanmakta. Bu işten hem alım yapan firmalarımız memnun, hem çiftçilerimiz memnun, hem de devlet olarak bizler memnunuz. Tekrardan emeği geçenlere teşekkür ediyorum.’’ dedi
Çiftçilerin alternatif ürünlere yönelişinden memnuniyetini dile getiren Orhaneli Kaymakamı Emir Osman BULGURLU: ‘’Her sahada olduğu gibi tarım sahasında da rekabet etmek zorundayız. Alternatif ürünler geliştirmek zorundayız. Alternatif ürünlerde izlenecek yol, mevcut arazinin tam kapasiteyle kullanılması ve bundan da önemlisi dönüm başına düşen verimliliği arttırarak alternatif ürünü zirai ürüne dönüştürülüp ticari bir kazanç getirecek noktaya getirmektir. İlçemizde Salih kardeşimizin örneğinde de olduğu gibi son derece ciddi bir şekilde kapasite kullanımı mevcut. Üst düzeyde verimlilik son derece ciddi bir şekilde kendini gösteriyor.” dedi.