T.C. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı

Sertifikalı Kurban Kesim Elemanı Eğitimi Yapıldı

Yayın Tarihi : 1.08.2019

Kurban Bayramında, sağlıklı kesim yapılabilmesi, etlerin doğru şekilde parçalanması ve sonrasında sağlıklı şartlarda saklanabilmesine olanak sağlamak amacıyla İl Müdürlüğümüzde düzenlenen Kurban Kesim Elemanı Eğitimi tamamlandı. 

Kursla ilgili bilgilendirme yapan İl Müdür Vekili Mehmet Akif ŞENYÜREK konuşmasında şu ifadelere yer verdi." İlkini geçen sene gerçekleştirdiğimiz Kurban kesim elemanı yetiştirme kursu. Özellikle kurban zamanlarındaki kurban kesiminden, hayvanların hareketlerinden, kesim yerlerinin hijyeni ve burada yaşanabilecek olumsuzlukların hepsiyle ilgili yapılabilecek iş ve işlemlerle ilgili ilçelerde ve illerde İl kurban kesim komisyonları kuruluyor. Birçok kurumun içinde olduğu komisyon.  İl Tarım Orman Müdürlüğü, İl Sağlık Müdürlüğü ,Halk Sağlığı, Belediyeler ,Müftülük, Halk Eğitim Merkezi Müdürlüğü. Bu tebliğ kapsamında özellikle kurban kesim yerlerinde vatandaşlarımızın dini vecibelerin yerine getirirken olumsuz koşulların önüne geçebilmek, hayvan refahıyla ilgili olumsuzlukları en alt seviyeye düşürebilmek ve gerçekten özellikle hem hayvan refahı hem kesilen hayvanın kesildikten sonraki karkasın, etin, kalitesini etkimesinden hayvanın hareketinden tutunda kesim yerine getirilinceye kadar kesilmesi esnasında hepimizin doğru bildiği yanlışlar var. Bu kurs bilinen yanlışların doğruya dönüştürüldüğü, doğru bildiklerimizin tekrarlandığı, daha önce kursa katılan kurban kesme konusunda gerek teknik, gerekse çevresel duyarlılık, hayvan sağlığı ,tabii en önemlisi kurban kesim yapan sizlerin veya vatandaşlarımızın önce kendi sağlığının korunması. Yani sağlığınızı kesmeyin diye bizim bir sloganımız var. Öncelikle sizlerin sağlığı çok önemli. Kurban keserken nelere dikkat etmeniz çok önemli, ondan sonra halk sağlığı açısından ne şekilde muhafaza edilmesi gerektiği önemli.  Karşılıklı bilgi alışverişi şeklinde dinamik bir toplantı hedefliyoruz. Geçen sene bu kursa katılan arkadaşlarımızdan çok pozitif olumlu dönüşler aldık. Bu nedenle bu sene tekrar sağolsunlar İl Müftülüğümüz, Halk Eğitim Merkezi Müdürlüğümüz, Belediye, Sağlık Müdürlüğümüz ,Dünya Helal Birliği ortak çalışmalarıyla düzenlediğimiz bu ikincisi olan kursun öncelikle sizlere hayırlı olmasını diliyorum. Bu Kurban kesim yerleriyle kurban kesim komisyonlarının sekretaryasını müftülüklerimiz yapıyor. Yeni yerlerin belirlenmesi için müftülüğe başvurup kurban kesim yeri için izin alınması gerekiyor yada bu vatandaşlarımız dini vecibelerini bakanlıktan ruhsat almış onaylı işletmelerde yapması gerekiyor. Onun dışında kurban kesimini kendi evinin bahçesinde yapabiliyor. Ancak cadde,sokak,park  gibi yerlerde bu tür kesim işlemlerinin yapılmaması gerekiyor. Bunlarla ilgili gerek jandarma,gerek zabıta gerekse ilçe tarım ve orman müdürlüğü personelleri tarafından kurban kesim yerleri kurban boyunca denetlenecekler. Kurban kesim belgesi olmayan kişiler ve iş yerleriyle ilgili idari yaptırımlar uygulanacak. Bu kursu tamamladıktan sonra üzerinize düşen bir vatandaşlık görevleriniz olacak. İnşallah bu kursun hepimize ,ülkemize hayırlı olmasını diliyorum. Kazasız belasız ,sağlığınızı kesmeden kurban bayramınızı geçirmenizi temenni ediyorum. Katkılarından dolayı eğitim veren kurumlara ve eğiticilere teşekkür ediyor, hepinizi saygıyla selamlıyorum."

Üç gün süren eğitim toplamda 30 saat sürdü. 114 kişinin katılımıyla devam eden kursun ilk gününde kursiyerlere; Dr. Hüseyin Hüsnü SERDAR tarafından halk sağlığı, Müftülük Görevlisi Hasan Basri ZENGİN tarafından ise kurbanın dini bakımdan önemi hakkında bilgiler aktarıldı. İkinci gün kursiyerler Bursa İl Tarım ve Orman Müdürlüğü Hayvan Sağlığı ve Yetiştiriciliği Şubesinden Veteriner Hekim Soner TOPAL tarafından verilen, teorikte hayvan kesimi, hayvanın anatomisi, kurban etinin hijyenik şartlarda muhafaza edilmesi, zoonoz hastalıklar, hayvanı yatırma yöntemleri eğitime katıldı. Son gün ise kursiyerlere, Gürsu İlçesi Edemen Mezbahasında hayvan kesimi, yüzümü ve parçalanması konularında uygulamalı eğitim verildi.