T.C. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı

İstihdam Fuarına Yoğun İlgi

Yayın Tarihi : 26.11.2019

Avrupa Birliği ile Türkiye Cumhuriyeti tarafından finanse edilen, Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü (FAO), Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği, Tarım ve Orman Bakanlığı, Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı ve Göç İdaresi Genel Müdürlüğü iş birliğinde yürütülen 'İstihdam Olanakları Vasıtasıyla Mültecilerin Öz yeterliklerinin Artırılması ve Tarıma Dayalı Geçimlerinin Geliştirilmesi' projesinin üçüncü aşaması tamamlandı.

Proje kapsamında, Zeytincilik, ekmek yapımı, yöresel ürünler gibi farklı tarımsal alanlarda mesleki eğitimlerini tamamlayan Türk ve Suriyeli kursiyerler düzenlenen İstihdam Fuarında işverenler ile bir araya geldi. Tarım sektöründeki ara eleman ihtiyacını karşılayarak, kursiyerlerin tarım sektöründe istihdam edilmeleri amacıyla düzenlenen fuarda, ilimizde verilen eğitimi başarı ile tamamlayan 125 kursiyere sertifikaları teslim edildi.

İstihdam Fuarına Yoğun İlgi Gösterildi

Çelik Palas Otel'de gerçekleşen İstihdam Fuarına; Bursa Vali Yardımcısı Abidin ÜNSAL, Bursa Büyükşehir Belediye Başkanını temsilen Tarım A.Ş Genel Müdürü Fethullah BİNGÜL, Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü Operasyon Sorumlusu Francesco MANCINI, Bursa İl Tarım ve Orman Müdürü Hamit AYGÜL, Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı İl Müdürü Ali Fuat GÖLBAŞI ve İŞKUR Bursa İl Müdürü Feyzullah Eren TÜRKMEN ile İl Protokolü, Oda ve Birlik Yöneticileri, firma yetkilileri ve kursiyerler katıldı. Fuar, Projenin yararlanıcılarından kursiyer Arife Rümeysa GÜNAY ile Muhammer FERİK'in başarı öykülerini anlattıkları konuşmalar ile başladı.

Ülkemizde oluşan yeni sosyal ve ekonomik süreçte, Kurum olarak elimizden gelen gayreti göstererek katkıda bulunuyoruz.

Programın açış konuşmasını gerçekleştiren Bursa İl Tarım ve Orman Müdürü Hamit AYGÜL, Bursa'da bitkisel üretim, hayvancılık ve gıda sektörünün güçlü yapısı sebebiyle ara elemanlara ihtiyaç duyulduğundan söz etti.

AYGÜL: " FAO ile yürütülen bu projenin İlimizde uygulanması söz konusu olunca kursiyerlere, sektörlerin ihtiyaç duyduğu alanlara yönelik eğitimler planladık. Bursa'da yaşayan yüzde 20'si Türk, yüzde 80'i Suriyeli olmak üzere toplam 125 kişiye 5 grup şeklinde eğitimler verdik. Meyve hasat ve hasat sonrası muhafaza, zeytincilik, ekmek yapımı, yöresel gıdaların üretimi konularında kapsamlı eğitimler verildi. Kursiyerlerin hepsi Türkçe, Hijyen, İş güvenliği, Mesleki etik ve İş ahlakı gibi çeşitli konularda da eğitimler aldı. Hepsinin istihdama en iyi biçimde hazırlanmasını sağladık. Şimdi bu programın semeresini göreceğiz. İş adamlarımız ile eğitim gören Türk ve Suriye vatandaşlarını buluşturacağız. Çeşitli kooperatif ve örgütlerle buluşturup bunların istihdamına katkı sağlayacağız" diye konuştu.

Fuarda işverenler ile kursiyerlerin bir araya gelerek istihdamlarına katkı sunmayı hedeflediklerini söyleyen AYGÜL, "Bugünkü hedefimiz eğitim gören kursiyerlerin önemli bir kesiminin istihdam edilmesi. Bu yönde gelen taleplerden güzel sonuçlara ulaşacağımızı tahmin ediyorum. Gıda, unlu mamul, zeytincilik ve meyvecilik sektörlerinde faaliyet gösteren birçok firmamızın ve meslek örgütlerimizin yetkilileri burada. Onları konuşmaların ardından kursiyerlerle buluşturarak bir iş ve aş kapısı açmayı arzu ediyoruz. Projenin Ülkemiz ve İlimiz için olduğu kadar Suriyeli misafirlerimiz için de faydalı olmasını temenni ediyorum. Ülkemizde oluşan yeni sosyal ve ekonomik süreçte, Kurum olarak biz de elimizden gelen gayreti göstererek katkıda bulunmak istedik. Bu amaçla sektör paydaşlarımıza destek vererek mültecilerin çalıştırılma süreçleri ve izinleri ile ilgili her türlü bilgilendirme ve yönlendirmeyi yapmaktayız.'' şeklinde konuştu.

MANCİNİ: Amacımız öncelikle istihdamı artırmak

Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım örgütü (FAO) Operasyon Sorumlusu Francesco MANCINI uzun bir çalışmanın ardından kursiyerlerle işverenleri bir araya getirerek, onların istihdamına katkı sağlamayı amaçladıklarını söyledi. MANCINI: ''Amacımız öncelikle istihdamı artırmak. Suriyeli ve Türk vatandaşları tarımda özellikle meslek sahibi yapmak. Burada mesleki eğitimlerimiz bir ayı teorik, iki ayı pratik olmak üzere üç ay sürdü. Bugüne kadar bin 115 kişiye mesleki eğitim verildi. Adana, Gaziantep, Kilis, İzmir, Manisa, Bursa, Mersin ve Şanlıurfa'da bu eğitimleri gerçekleştirdik. Bütün bu iller tarım potansiyeli yüksek, tarımsal üretim, pazar talebİ, nitelikli işçi isteği yüksek olan ve fazla sayıda Suriyeli'yi barındıran illerdir.'' dedi.

MANCİNİ, tarımda kadınlara daha fazla yer verebilmek istediklerini ve kursiyer sayısını belirlerken buna önem verdiklerini belirterek, '' Toplumsal cinsiyet konusunu göz önünde bulunduran FAO, Suriye Müdahale Programı da dâhil olmak üzere tüm programlarında ve projelerinde bu perspektifi esas almaktadır. FAO, bu ve benzeri projelerle kadınların güçlendirilmesi ve mevcut cinsiyet farklarının azaltılmasına katkıda bulunmaktadır. Bu proje kapsamında gerçekleştirilen eğitimlerde Suriyeli ve ev sahibi topluluklardan oluşan toplamda 640 kadın eğitim almıştır'' dedi.  MANCİNİ konuşmasını, FAO olarak hem Suriyeliler hem de ev sahibi topluluklar için tarım sektöründe geçim kaynaklarına erişimi artırma çabalarının sürdürüleceğini belirtip, Proje paydaş kurumlara teşekkür ederek sonlandırdı.

Protokol konuşmalarının ardından; Geçici koruma statüsündeki bireylerin çalışma izni başvuruları ve mevsimlik tarım işçilerine yönelik çalışma izni muafiyeti hakkında bilgilendirme sunusunu yapmak üzere; Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı, Uluslararası İşgücü Genel Müdürlüğü Uzmanı Sayın Ecem EŞ'in sunumu ile devam eden İstihdam Fuarı, işveren firmalar ile kursiyerlerin bir araya gelmesi ve iş taahhütleri ile sona erdi