T.C. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı

Tarım ve Orman Bakanı Dr. Bekir Pakdemirli, İçişleri Bakanı Süleyman Soylu ile Birlikte Kestel İlçesinde Selden Etkilenen Bölgede İncelemelerde Bulundu

Yayın Tarihi : 22.06.2020

Tarım ve Orman Bakanı Dr. Bekir Pakdemirli ile İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, Bursa'da meydana gelen ve 5 vatandaşımızın hayatını kaybettiği sel felaketinde en ağır zararı alan, Kestel'e bağlı Dudaklı ve Kayacık Köyü'nde incelemelerde bulundu. Yaşanan afet sonrasında, kalitesi ve lezzetiyle nam salmış meyvelerin yetiştirildiği Kestel Ovası'nın ağır hasar gören tarım arazilerinde, Bursa İl Tarım ve Orman Müdürlüğünce oluşturulan 52 kişilik 26 hasar tespit çalışmalarına devam ediyor.

 

Bursa'da dün kuvvetli yağmur ve dolu yağışı Kestel, Orhangazi, Yenişehir, İznik ve Gürsu ilçelerinde hasara yol açtı. Özellikle Kestel ilçesi Dudaklı ve Kayacık Köyü'nde yoğun tahribat oluşturan sel, 5 vatandaşımızın da hayatını kaybetmesine sebep oldu. İç İşleri Bakanı Süleyman Soylu ve beraberindeki heyet ile birlikte, afet bölgesinde yürütülen çalışmalar hakkında yetkililerden bilgi alan ve üretim alanlarını inceleyen Bakan Pakdemirli, 5 ilçe 43 köyde 25 bin dekar arazinin selden etkilendiğini söyledi ve dere yataklarına ev yapılmaması konusunda vatandaşları uyardı.

Dün yaşanan sel felaketinin ardından Bursa'ya gelen Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli  ile İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, Kestel ilçesi Dudaklı Mahallesi'nde incelemelerde bulunarak, basın mensuplarının sorularını yanıtladı.  Bakan Pakdemirli açıklaması öncesinde, yaşanan afette hayatını kaybedenler için Allah'tan rahmet, yakınlarına baş sağlığı diledi. Bakan Pakdemirli "Bakanlığımızın ilgili ekipleriyle ilk saatlerden itibaren koordinasyonu kurduk. Devletin tüm kurumları burada. Bakanlığımıza ait Bakan Yardımcımız, Devlet Su İşleri Genel Müdürümüz, il müdürlerimiz herkes sahada" dedi. Yaşanan üzücü bir durumda bazı şeyleri konuşmanın biraz erken olacağını dile getiren Pakdemirli: ''Orman köyleri kapsamında olan ve zarar gören köylerimizle alakalı 1 milyon TL'ye yakın destek getirdik. Bugün itibariyle 26 ekip, 52 kişi tarımsal hasarın tespitiyle ilgili çalışmalarına devam ediyorlar. Şu anda 5 ilçe 43 köy ve 25 bin 650 dekar alan zarar görmüş görünüyor. 17 küçükbaş hayvanımız ve 58 tane arı kovanımız telef olmuş görünüyor. Ağırlıklı hasarın daha çok tarım arazilerinde olduğunu söyleyebiliriz.'' dedi.

''Meteorolojik Uyarılara Dikkat Edilmeli ve Dere Yataklarına Yerleşim Kurulmamalı''

Gerekli teçhizat, makine ve ekipman ile insan desteğinin sağlandığını ifade eden ve Meteoroloji Genel Müdürlüğü´nün uyarılarına dikkat edilmesi gerektiğinin altını çizen Pakdemirli, ''Vatandaşlarımızın özellikle meteorolojik uyarıları dikkate alması gerekiyor. Meteoroloji olarak, zamanında ve yerinde uyarılarımızın hepsini yapmıştık. Dere yataklarında asla ve asla yerleşim yeri düşünmememiz gerekiyor. Memleketin dört bir tarafında dere yataklarındaki hala riskli bölgelerde vatandaşlarımız var. Sonucu ne yazık ki hepimizi üzecek neticeler oluşturabiliyor. Asla ve asla dere yataklarına yerleşim, baraka ya da ev yapmamamız gerekiyor " dedi.

 ''Tarım sigortasına katılımı artırmalıyız, çünkü felaketin ne zaman geleceği belli olmuyor.''

Tarım sigortalarının (TARSİM) öneminin de böyle olaylarda bir kez daha öne çıktığını belirten Bakan Pakdemirli "Tarım sigortaları Türkiye'de ne yazık ki yüzde 20-30'lar seviyesinde yapılıyor. Bunu da daha da artırmamız gerekiyor. Çünkü felaketin ne zaman geleceği ne zaman kapıyı çalacağı belli olmuyor. TARSİM kapsamında olanların genelde yüzde 99,99 herhangi bir mağduriyeti olmuyor. Maalesef TARSİM kapsamı dışında kalanlarla ilgili de tabii ki il ve ilçe müdürlüklerimiz gerekli çalışmaları yapıyorlar. Valiliklerimizin bildirmesiyle gerekli kurumlarımıza, Cumhurbaşkanlığı İdari İşlerimize de buradaki hasar tespitlere de günü geldiğinde bildirilecektir. Bunların tabii biraz zaman aldığını söylemek isterim. Bunlar ciddi bir miktardır, biraz zaman alıyor ama özellikle il ve ilçe müdürlüklerimizin yaptığı tespitler kapsamında da Ziraat Bankasına ve Tarım Kredi Kooperatiflerine borcunu ertelemek veya taksitlendirmek isteyen vatandaşlarımız için bu imkanın var olduğunu söyleyelim. Devlet Su İşlerinin ekipleri de burada çalışıyor, Genel Müdürümüz de burada. İnşallah yaraların en hızlı şekilde sarılmasını temenni etmek amacıyla devletimizin başta iki bakanı, tüm kurumlarımız burada çalışıyor."  şeklinde konuştu.         

 Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli Gölbaşı Göleti ve afet bölgesinde sel suları altında kalan binlerce dönüm ekili alan ve meyve bahçesini helikopterle havadan inceledi.