T.C. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı

Buğdayda Organik ve Organominarel Gübre Uygulaması Denendi

Yayın Tarihi : 2.07.2020

Kimyasal gübre kullanımının yanında, sürdürülebilir tarım ve toprak yönetimi için topraklarımızın organik madde içerikleri ve organik gübre kullanımı son derece önemlidir. Organik gübrelerin kullanımını teşvik etmek amacıyla, Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından 2019 yılında “Katı Organik ve Organominarel Gübreleri” destekleme kapsamına alındı ve ilimizde 1.391 işletmeye, 72.733 da alan için 727.332,37 TL ödeme yapıldı.

Organik gübre kullanımına destek vermek üzere, İlimizde bulunan Sütaş A.Ş.’nin biyogaz tesisinde kullanılan organik madde çıktılarının (sıvı şerbet ve kompost) ve organominarel gübrelerin bitki beslemede kullanımının yaygınlaştırılması için 2019 yılında SÜTAŞ-ENFAŞ ile yapılan istişare toplantılarında deneme parselleri kurulması yönünde işbirliği yapılmasına karar verildi.
Nilüfer İlçesi Doğanköy Mahallesinde Fikret BALCI’ya ait 30 da tarla deneme uygulaması için tespit edildi. Tarladan toprak örneği alınarak, Bursa İl Tarım ve Orman Müdürlüğü Analiz Raporu ile parsel toprağının fiziksel ve kimyasal özellikleri belirlendi. Toprak analiz sonuçları, SÜTAŞ teknik elemanları ile birlikte değerlendirilerek 2 şer dekardan 7 parsel oluşturulmasına karar verildi. Gübre uygulamalarının ardından deneme parselinde bitki olarak, Sakarya Araştırma Enstitüsünde geliştirilmiş Nusrat Buğday çeşidi kullanılarak, ekimi gerçekleştirildi. Deneme parselinde yetişme dönemi boyunca kontroller yapılarak, gelişme, hastalık ve zararlılar yönünden değerlendirmeleri yapıldı.
Yürütülen bu çalışmalar kapsamında, Doğanköy Mahallesinde çiftçi şartlarında Buğday Bitkisinde Organik ve Organominarel Gübre Uygulaması tarla gününe Bursa İl Tarım ve Orman Müdürümüz Hamit AYGÜL’ün yanı sıra, SÜTAŞ ENFAŞ Genel Müdürü İlker İhsan ÇABUKOL, Sakarya Mısır Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü Ziraat Mühendisleri Lütfü DEMİR ile Nurettin TEMURTAŞ katıldı.
Organik gübre uygulaması yapılan tarlayı ziyaret eden İl Müdürü Hamit Aygül çalışmayı değerlendirdi: ‘’Bir yıldır çalıştığımız Organominarel ve organik gübrelerin deneme sonuçlarını almak için burada bulunuyoruz. Buradan aldığımız neticelerin ilimiz ve ülkemiz için hayırlı olmasını temenni ediyorum. Özellikle hayvancılık işletmelerinden elde edilen sıvı, katı ve Organominarel gübrelerin kullanımıyla ilgili sonuçları kurumlara sunacağız. Bu çalışmayı, Bakanlığımız, TAGEM, Toprak Su Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü, SET-BİR, SÜTAŞ ve Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü ile birlikte yürüttük. Bu çalışmada özveriyle çalışan ve ürününe özen gösteren çiftçimizi tebrik ediyorum.’’ dedi.
Yapılan 7 farklı uygulamanın sonucunun belirleneceğini ifade eden AYGÜL, neticelerin Tarım ve Orman Bakanlığı ile Çevre ve Şehircilik Bakanlığına sunulacağını ifade ederek, emeği geçen herkese teşekkür etti.