T.C. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı

Bursa’da Buğdayın Atası ‘Siyez’i Organik Ürettik

Yayın Tarihi : 29.07.2020

Bursa'da, buğdayın atası sayılan siyez buğdayı doğal yollarla, organik üretildi.  Büyükorhan İlçesi Gedikler Mahallesinde üretici Ramazan AYDEMİR'in toplam 10 da alanda ürettiği organik siyez buğdayının hasadı geçtiğimiz gün gerçekleştirildi. Hasat esnasında düzenlenen tarla gününe Bursa İl Tarım ve Orman Müdürü Vekili Erdoğan CEYLAN, Bursa Büyükşehir Belediyesi Kırsal Hizmetler Daire Başkanı Düşünsel ŞENTÜRK'ün yanı sıra Bursa İl Tarım ve Orman Müdürlüğünde görevli teknik personeller ile bölge üreticileri de katıldı.

Tarla gününde organik siyez buğdayı ile ilgili kısa bir değerlendirme yapan İl Müdürü Vekili Erdoğan CEYLAN, toplum olarak yapmamız gereken en önemli şeylerden birinin kaliteli ve doğal üretimi arttırmak olduğunu söyledi. CEYLAN,  Bursa İl Tarım ve Orman Müdürlüğü, Bursa Büyükşehir Belediyesi Kırsal Hizmetler Daire Başkanlığı ile BESAŞ tarafından 2019-2020 üretim sezonu için hazırlanan "Siyez Buğdayı Yetiştiriciliği Projesi" kapsamında, Kastamonu İhsangazi üreticilerinden temin edilen yaklaşık 10 ton siyez tohumunun, Bursa'da 11 ilçede toplam 65 üreticiye dağıtıldığını söyledi.

Bursa Büyükşehir Belediyesi Daire Başkanı Düşünsel ŞENTÜRK ise Büyükşehir Belediyesi olarak, tarımı geliştirmeye yönelik projelere desteğin her zaman devam edeceğini belirtti.

Siyez Buğdayı Yetiştiriciliği Projesi'nde, tohum bedelinin % 75'i Bursa Büyükşehir Belediyesi tarafından karşılandı. Siyez üretimi yapmak isteyen üreticiler, Bursa İl Tarım ve Orman Müdürlüğü tarafından belirlenerek, bu konuya ilişkin eğitim ve tarla kontrolleri yapıldı. Ayrıca, organik üretime başlamak isteyen üreticilerin organik tarım sertifikasyon bedelleri, T CERT Sertifikasyon Kuruluşu tarafından ücretsiz sağlandı.