T.C. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı

YERLİ VE MİLLİ SİLAJLIK MISIR TARLA GÜNÜ ETKİNLİĞİ DÜZENLENDİ

Yayın Tarihi : 11.09.2020

Bursa İl Tarım ve Orman Müdürlüğümüz, Orhaneli İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğümüz tarafından, Orhaneli İlçemizde Sakarya Mısır Araştırma Enstitüsü Müdürlüğünden temin edilen 4 adet Yerli ve Milli Hibrit Silajlık Mısır çeşidinin hasat etkinliği düzenlendi.
Etkinliğe Bursa İl Tarım ve Orman Müdürü Hamit AYGÜL’ün yanı sıra Orhaneli Kaymakamı Emir Osman BULGURLU, Orhaneli Belediye Başkan Yardımcısı Salim AKTÜRK, Sakarya Mısır Araştırma Enstitüsü Müdürlüğünden Islah ve Genetik Bölüm Başkanı Ahmet DUMAN, Orhaneli Ziraat Odası Başkanı Nafiz KAYA, İl ve İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü personelleri, çiftçiler ve vatandaşlar katılım gösterdi.
Etkinlikte konuşan İl Müdürü AYGÜL “Bugün Orhaneli İlçemizin Göynükbelen Köyünde Ülkemizin çok önemli değerlerinden birini çiftçilerimle tanıştırmak üzere bir arada bulunmaktayız. Ülkemizde geliştirilen yerli ve milli tohumlardan ürettiğimiz silajlık mısırın hasat etkinliğinde birlikteyiz. 
Bildiğiniz üzere Hayvancılıkta önemli bir girdi olan yemin maliyetlerinin düşürülmesi için üreticilerimizin mevcut arazilerinde üretim yapması önemli. Bu noktada dikkat edilmesi gereken husus çiftçilerimizin belli başlı tohumlarda marka isimlere yönelmesinden çok Ülkemizde üretimi yapılan yerli ve milli tohumları kullanması. Son zamanlarda geliştirilen yerli çeşitlerden artık oldukça yüksek verim elde edilmektedir. Bu yerli tohum çeşitlerini kullanarak üreticilerimizi desteklemiş olacağız ve yabancı çeşit tahakkümünden kurtulacağız.
Orhaneli İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü tarafından, Sakarya Mısır Araştırma Enstitüsü Müdürlüğünden temin edilen 4 adet Yerli Silajlık Mısır çeşidinin (Hacıbey, Aga, Ada 523 ve Pehlivan), 2 ayrı lokasyonda (Orhaneli/Merkez Akalan, Orhaneli/Çöreler-Göynükbelen), 4 ayrı üreticimize ekilişleri yaptırılmıştır. 
Orhaneli İlçesi, Göynükbelen Mahallesi’nden Tuncay TUTKUN isimli üreticimizin tarlasında 26 Nisan tarihinde  “Hacıbey” ve “Aga” Yerli Hibrit Silajlık Mısır çeşitleri ekilerek denemeleri yapılmıştır. Bunların gelişme performansları oldukça başarılı bulunmuş olup, bitki boyu ortalama 3 metreyi aşmıştır. Dekardan alınacak silajlık mısır verim ortalaması 6 tonun üzerinde beklenmektedir. 
İlimiz 2019 yılında  213.582 dekar alanda 1.2 milyon ton silajlık mısır üretmiş olup, bunu daha da artırmamız gerekmektedir.
İl Müdürlüğümüzün yerli ve milli üretime desteği bundan sonra da artarak devam edecektir. Esasen Bursa Türkiyenin çok önemli bir tohum üretim merkezidir ve burada üretilen tohumlar ülkemizin her yanına ulaşmakta ve ihraç da edilmektedir.
Bursa hayvancılık bakımından çok önemli bir il olup, hayvancılık giderlerinin %70’ini oluşturan yem giderlerinin düşürülmesi için mutlaka yem bitkisi üretimine önem vermemiz gerekiyor. 
İnşallah bu konuda çiftçilerimizle, üretici örgütlerimizle ve muhtarlarımızla birlikte çalışmalarımız artarak devam edecek. Çiftçilerimiz pandemi sürecinde gerçekten çok özverili bir şekilde çalışmışlardır. Bu nedenle onları yürekten kutluyorum. Ellerine ve yüreklerine sağlık. İnşallah daha güzel üretim ve gelirler elde ederler. 
Bakanlığımız yerli ve milli tohum üretimine çok büyük önem vermekte olup son 17 yılda bu konuda ciddi ilerlemeler sağlanmıştır.
2002 yılında 145.000 ton olan tohum üretimimiz 8 kat artarak  2019 yılında 1 milyon 134.000 tona yükselmiştir.
Bu dönemde ihracatımız 17 milyon dolardan 9 kat artarak 150 milyon dolara çıkmıştır.
Bu vesileyle bu programın hazırlanmasında emeği geçenler başta olmak üzere herkese teşekkür ediyor, üreticilerimize bereketli bir sezon diliyor, sizleri en kalbi duygularımla ve hürmetle selamlıyorum.”dedi.