T.C. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı

YERLİ YERİNDE EKİNEZYA PROJESİNİN LANSMAN TOPLANTISI GERÇEKLEŞTİRİLDİ

Yayın Tarihi : 2.10.2020

Karacabey İlçesi Dağkadı Mahallesinde Ekinezya Projesi Lansman toplantısı yapıldı.

Proje açılış toplantısına İl Müdürü Hamit AYGÜL'ün yanı sıra proje kapsamında ABC firması yetkilileri, kooperatif ortakları, kadın çiftçiler ve basın mensupları katıldı.

 

Lansmanda konuşma yapan Bursa Tarım ve Orman İl Müdürü Hamit Aygül: "Hepimizin bildiği gibi tarım ülkemizin en önemli değerlerinden birisi. Geleneksel tarım ürünlerinin yanı sıra ülkemizde bu anlamda dev bir hazine daha var: Tıbbi ve Aromatik bitkiler. Bursa ili olarak bu bitkilerin tanıtımı, yetiştiriciliği ve ticareti ile büyük oranda değer katma çabalarımız sürüyor.

Tarımda çok önemli bir değerimiz daha var: Kadınlar ve çiftçilik yapan kadınlarımız. Bursa'da çiftçiliği büyük oranda kadınlarımızla yürütüyoruz. Açıkçası tarımın her alanına kadının eli değiyor. Bazı alanlarda ise kadınların erkeklerden daha fazla daha değer yarattıklarını söyleyebilirim. Hem Bursa Tarım ve Orman İl Müdürlüğü olarak kadın çalışanımız oldukça fazla, hem de tarım ve hayvancılık alanında, sahada çalıştığımız kadın sayısı tahmin edeceğinizden çok fazla. Bu sayı 309'u kadın kooperatifi üyesi, diğerleri kadın dernekleri üyesi olmak üzere, yaklaşık 615 olup günden güne artmaktadır.

Tıbbi ve aromatik bitki yetiştirme konusunda da kadınlara epeyce iş düştüğünü gözlemliyoruz. Çünkü bu bitkilerin yetiştiriciliği, hasadı ve işlenerek muhafaza edilmesi daha hassas olmayı gerektiriyor. İşle bu konuda kadın üreticilerimiz daha becerikli. Bursa'mızda yetişen tıbbi ve aromatik bitkilere baktığımızda lavanta, çörek otu, biberiye, yaban mersini, ahududu, böğürtlen gibi bitkileri sayabiliriz. Son iki yılda bunlara ekinezya'yı da ilave ettik. Tarım ve Orman Bakanlığımız tıbbi ve aromatik bitki yetiştiriciliğine çok önem vermekte ve bu alanı desteklemektedir. Bu bitkilerin ekonomiye katılıp artı değer elde edilmesi konusunda yoğun çalışmalar sürüyor.

Bu proje kapsamında emeği geçenlere teşekkür ediyorum." dedi.

Lansmanda konuşma gerçekleştiren Bursa İl Tarım ve Orman Müdürlüğü Koordinasyon ve Tarımsal Veriler Şube Müdürü Esra Uzun: "Öncelikle sizlerin karşısında bu denli önem verdiğimiz bir projeyi anlatmaktan dolayı çok mutlu ve gururluyum.

Karacabey Dağkadı Üreten Kadınlar Tarımsal Kalkınma Kooperatifi geçtiğimiz yıl bize tıbbi ve aromatik bitkiler yetiştirmek istediklerini, bu konuda bizden yardım almak istediklerini belirttiler. Biz de düşünme ve yol çizme sürecindeyken ABC Deterjan Firması kapımızı çaldı. Bize Yerli Yerinde adındaki farklı bölgelerde 3 yıldır yürüttükleri projeyi anlattılar. Bakanlığımızla işbirliği yaparak bu projeyi sürekli hale getirmeyi hedeflediklerini ve iki yıl önce çalışmalara başladıklarını söylediler.

Biz de hep beraber Dağkadı Üreten Kadınlar Kalkınma Kooperatifi'ne geldik. Kadınlarımızın yaptığı çalışmalara baktık, ABC bize destek olmaya karar verdi.

Sayın İl Müdürümüzün çalışmalarımızı hızlandırmasıyla birlikte hemen işe başladık. Hemen köyün boş bir arazisini muhtarımızdan talep ettik. Ekinezya fidanlarımızın alımını hızla gerçekleştirdik. Ekimini yaptık. 5 dönümlük arazide 20 bin fidenin hızlıca dikilmesini sağladık.

Makine ekipman alım işlemlerimiz ve üretimimiz hızla devam etti.

Bizler özel sektörle iş birliği yapmaktan son derece mutluyuz. Burada en az 30 kadın çiftçimiz çift vardiya çalışıyor.

Tarım il Müdürlüğümüzün kadın yöneticileri, özel şirketin kadın yöneticileri ve kadın kooperatifimiz ile örnek iş birliğine imza atmış bulunuyoruz. Daha nice kadın projelerine imza atabilmeyi hedefliyoruz." dedi.

Dağkadı Üreten Kadınlar Kalkınma Kooperatifi Başkanı Aylin Yıldız konuşmasında; "Sizlere biraz kooperatifimizin kuruluş öyküsünden bahsetmek istiyorum. Dağkadı'lı kadınlar olarak nasıl güçlenebiliriz diye hep beraber düşünmeye başladık. Ürettiklerimizi nasıl daha iyi değerlendirebiliriz diye konuşmalar yaptık. Birlikten kuvvet doğar diyerek kooperatif kurmaya karar verdik. Kooperatif binamızda kendi çapımızda küçük üretimlere başladık. Baktık yaptıklarımızı satıyoruz, elimize para geçmeye başladı. Kadının kendi parasını kazanmanın tarif edilmez bir mutluluk olduğunu fark ettik. Kimimiz çocuklarının eğitimine katkıda bulunmaya başladı, kimimiz hayvan aldı. Salça, reçel, tarhana, kahvaltılık sos üretimiyle bunları başardık. Daha sonra neden aktarlarda satılabilecek şifalı bitki de üretmeyelim dedik. İşte tam da bunu düşünürken Tarım İl müdürlüğümüzden ekinezya konusunda bir çalışmanın olduğu bilgisini aldık. Ancak ekinezya için kurutma ünitemiz ve teknik ekipmanımız yoktu, zira kurutma ünitesi bizler için oldukça pahalı idi. ABC ile iş birliği yaparak tüm eksiklerimizi tamamladık.

Ekinezya'nın 100 gramı aktarlarda 25 TL.den satılıyor. Biz 1 dönümden 300 kg. ekinezya elde edebiliyoruz. Ekinezya için ayırdığımız alan toplam 5 dönüm. Bu yılki bağlantılarımızla birlikte bu alanı önümüzdeki yıl daha da genişletmeyi hedefliyoruz. Ekinezya fidelerimiz elimizde hazır, fideleri atarak kendini büyüten bir bitki. Burada günde 100 kg. ekinezyayı işleyebiliyoruz. Ürettiğimiz ekinezyaları satmak için aktar toptancıları ile görüşmelerimiz devam ediyor. Ayrıca e-ticaret üzerinden de satış yapabilmek için altyapı çalışmaları yapıyoruz. Tarım ve Orman Bakanlığının oluşturduğu Dijital Tarım Pazarını da kullanacağız.

Ekinezya ile birlikte salça, kahvaltılık sos, reçel gibi düzenli gelir getiren ürünlerimizin üretimini de devam ettiriyoruz. "dedi.

ABC Deterjan Pazarlama Müdürü Deniz Özyer lansmanda gerçekleştirdiği konuşmada "ABC Deterjan olarak bundan 3 yıl önce kadınlara artı değer yaratacak bir Kurumsal Sosyal Sorumluluk projesi yaratma hedefiyle yola çıktık. Türkiye'nin her yıl farklı bir ilinde kadın çiftçiler ile her yıl farklı bir tıbbi ve aromatik bitkiye destek vermeye karar verdik. İlk önce fabrikamızın bulunduğu Osmaniye ilinin Bahçe kasabasında 20 kadınla yola çıkarak safran yetiştirme projesine destek verdik. İkinci yılımızda Yerli Yerinde projesinin süreklilik kazanması ve daha kurumsal bir hale gelebilmesi için Tarım ve Orman Bakanlığı ile stratejik ortaklık gerçekleştirdik. Bu iş birliğinden sonra Ordu ilinin Perşembe ilçesinde taflan bitkisine destek verme amaçlı bir tesis kurduk.

Bu yıl da pandemi dönemi olmasına rağmen projeyi yürütmekteki kararlılığımızdan vazgeçmedik.

Bursa Tarım ve Orman İl Müdürlüğü ile ortaklaşa neler yapabiliriz diye yola çıktık. Bize Ekinezya bitkisini ve bir kadın kooperatifimizi önerdiler. ABC olarak biz, Bursa İl Tarım ve Orman Müdürlüğü ve Dağkadı Üreten Kadınlar Tarımsal Kalkınma Kooperatifi el ele vererek çok güzel bir çalışma gerçekleştirdik.

2020 sonunda ABC ile Yerli Yerinde projesi sayesinde minimum 200 kadın ekmek yiyecek. 2025 yılında projeden ekmek yiyecek kadın sayısı hedefimiz ise 500."dedi.