Bu yıl Kurban Bayramı 11-14
Ağustos 2019 tarihleri arasında idrak edilecektir. Ancak kurban kesecek
olanların bilmesi gereken birçok önemli husus bulunmaktadır.
Öncelikle hangi hayvanların kurban
edilebileceği önemlidir. Kurbanlık hayvanlardan devenin 5, sığır ve manda cinsi
hayvanların 2 ve koyun-keçi cinsi hayvanların 1 yaşını doldurmuş olması
gerekmektedir. Koyun-keçi cinsi hayvanlar semizlik ve gösteriş bakımından bir
yaşındaki hayvanlarla eşit duruma gelmiş ise altı aylık yaşını doldurduğunda da
kurban edilebilir.
Sığır cinsi hayvanların dişlerine
bakarak yaşları tespit edilebilmektedir. Hayvanın alt çenesinde bulunan ön
kesici dişlerden iki tanesinin düşüp, yerine kalıcı dişlerin çıkmış olması, o
hayvanın 2 yaşını doldurmuş olduğuna ve kurban edilebileceğine işaret eder.
Kurbanlık hayvanlardan elde edilen
etler, taze ve sıcak oldukları için uygun şartlarda saklanmadıkları takdirde
çok çabuk bozulur ve kokuşma ortaya çıkar. Bu sebeple Kurban Bayramlarında
kurban etlerinin zayi olması sıklıkla karşılaşılan bir durumdur. Kurban etleri
kurbanın kesildiği yerden eve ulaştırılırken naylon poşetlere koyulmamalı, ağzı
bağlanmamalı, işlenmeden önce bir gün dinlendirilmelidir. Taze etler
buzdolabında bir hafta saklanabilmektedir. Etler buzlukta, derin dondurucuda,
tuzla salamura edilerek ya da kavurma yapılarak daha uzun süreyle saklanabilir.
Kurban Bayramlarında deri kayıpları
da sıklıkla karşılaşılan ve ülke ekonomisine önemli kayıplar verdiren bir
durumdur. Ehil olmayan kimseler tarafından kurbanların kesilmesi deride
hasarlara neden olur ve bu deriler ekonomik değerini kaybeder.
Kurban Bayramlarında, insanların
gelip geçtiği, sokak, park, bahçe gibi kamuya açık alanlarda yapılan kesimler,
etrafa atılan sakatatlar, kesim esnasında ortaya çıkan kan ve dışkılar maalesef
kötü görüntüler ortaya çıkarmaktadır. Bu görüntüler, temizliğin imandan geldiğinin
bildirildiği İslam Dinine yakışmayan görüntülerdir.
Bu derece önemli bir husus olan kurban kesiminin, daha
ehil kişiler tarafından yapılması gerekmektedir. Böylece yukarıda bahsedilen
birçok olumsuzluğun önüne geçilebilecek, hayvan refahı açısından da her yıl
karşılaşılan olumsuz görüntülerin ortaya çıkması engellenebilecektir.
Bu amaçla Bursa Valiliği, İl Tarım ve Orman Müdürlüğü,
Büyükşehir Belediyesi, İl Müftülüğü, İl Milli Eğitim Müdürlüğü, Dünya Helal
Birliği ve Veteriner Hekimler Odası tarafından Sertifikalı Kurban Kesim Elemanı
Kursu düzenlenmiştir. 29-30-31 Temmuz 2019 tarihleri arasında, Tarım ve Orman
Müdürlüğü Konferans Salonunda düzenlenecek olan kursa ad-soyad, T.C.Kimlik
Numarası, doğum tarihi ve telefon numarası bilgilerini, 0 224 246 42 30 (Dahili
12 02) numaralı telefona kayıt ettiren tüm vatandaşlar katılabilecektir.