Toprak Mahsulleri Ofisi tarafından, 2022/2023 sezonunda, üreticilere doğrudan veya arpa alımı konusunda vekâlet verdiği üretici örgütleri vasıtasıyla yapılması planlanan arpa satışları, TÜRKVET'te kayıtlı hayvan sayıları dikkate alınarak İl Tarım ve Orman müdürlükleri koordinasyonuyla yapılacaktır.
Bu kapsamda TMO tarafından duyurulacak hayvan başına günlük arpa ihtiyacına göre;
1- Aylık fiili arpa tüketimi 250 tondan az olan yetiştirici, işletmesinin bulunduğu il/ilçe tarım ve orman müdürlüğünden aldığı TÜRKVET'te kayıtlı hayvanlarının onaylı güncel listesini (silinemez CD veya DVD ortamında da verilebilecektir), Ek-1'de yer alan hayvan sahibi vekâletnamesini ve Ek-2'de yer alan hayvan sahibi taahhütnamesini, arpa satışı konusunda vekâlet verdiği, 5996 Sayılı Kanun, 5200 Sayılı Kanun ve 1163 Sayılı Kanun kapsamında Bakanlıkça kuruluşuna izin verilen üretici/yetiştirici birliğine, kooperatifine veya ziraat odasına teslim edecektir.
2- Aylık fiili arpa tüketimi 250 ton ve üzeri olan yetiştirici, işletmesinin bulunduğu il/ilçe tarım ve orman müdürlüğünden aldığı TÜRKVET'te kayıtlı hayvanlarının onaylı güncel listesi (silinemez CD veya DVD ortamında da verilebilecektir) ve Ek-2 ile il tarım ve orman müdürlüğüne doğrudan başvuru yapacaktır.
3- Üretici/yetiştirici birlikleri, kooperatifler ile ziraat odaları, başvuru sahiplerine ait kimlik, adres, işletme ve hayvan sayılarını içeren ve Ek-3'te yer alan listeyi eksiksiz olarak hazırlayacaklar, yetiştiriciden aldıkları Ek-1'de yer alan hayvan sahibi vekâletnamesi, Ek-2'de yer alan hayvan sahibi taahhütnamesi ve Ek-4'te yer alan noter onaylı taahhütname ve diğer tüm başvuru evrakları ile birlikte il tarım ve orman müdürlüğüne teslim edeceklerdir. (Hayvan listeleri, ilgili örgütler tarafından kontrol edilip gerekli düzeltmeler yapıldıktan sonra silinemez CD veya DVD ortamında da verilebilecektir)
4- İl Tarım ve Orman Müdürlükleri, üretici/yetiştirici birlikleri, kooperatifler ile ziraat odalarından teslim aldıkları Ek-3'te yer alan bilgileri ve aylık fiili arpa tüketimi 250 ton ve üzeri olan yetiştiricilere ait bilgileri kontrol ederek, mükerrer başvuruları listelerden çıkarır ve Ek-5'de yer alan nihai listeyi oluşturur. Başvuru ile ilgili tüm evraklar, il tarım ve orman müdürlükleri tarafından, Ek-6'da yer alan Toprak Mahsulleri Ofisi Başmüdürlüklerine KEP üzerinden ve ayrıca fiziki olarak gönderilir.
5- Hayvan sahiplerinin teslim ettiği listelerdeki hayvan sayısı ile işletmede fiilen bulunan hayvan sayısının aynı olmasından, hayvan sahibi ile vekâlet verdiği üretici/yetiştirici birlikleri, kooperatifler ve ziraat odaları sorumludur.
6- İl/ilçe tarım ve orman müdürlükleri tarafından, işletmelerin en az %5'inde hayvan mevcudu yönünden rastgele örnekleme yöntemiyle kontrol gerçekleştirecek ve işletmeler güncellenecektir.
7- Ek-5'de yer alan hayvan sayısı ile işletmede fiili olarak bulunan hayvan mevcudunun farklı olması durumunda, hayvan hareketlerini belgeleyemeyen hayvan sahipleri il tarım ve orman müdürlükleri tarafından TMO'ya bildirilecektir.
8- İl tarım ve orman müdürlüğüne teslim edilen belgelerin doğruluğundan hayvan sahibi ile vekâlet verdiği üretici/yetiştirici birlikleri, kooperatifler ve ziraat odaları sorumludur
9- İlk dönem çalışmaları TMO tarafından belirlenen ve Ek-7 de yer alan çalışma takvimine göre yürütülür. Sonraki dönemlere ait çalışma takvimi TMO tarafından duyurulur. Hayvan başı günlük/aylık arpa ihtiyacı yetiştiricilere, üretici/yetiştirici birlikleri, kooperatifler ve ziraat odalarına duyurulur, il tarım ve orman müdürlüklerine bildirilir.
10- Her müracaat dönemi için Ek- 4 belgesi hariç ilgili evraklar yeniden tanzim edilir.
Ek:
1 - Hayvan Sahibi Vekâletnamesi (1 Sayfa)
2 - Hayvan Sahibi Taahhütnamesi (1 Sayfa)
3 - Hayvan Sahibi Başvuru Listesi
4 - Birlik-Oda-Kooperatif Taahhütnamesi (1 Sayfa)
5 - Çalışma Takvimi (1 Sayfa)