Lezzeti ve kalitesi ülke sınırlarını aşan, Bursa'nın önemli tarımsal ürünlerinden 'Bursa Siyahı İnciri' nin yetiştiriciliğinin ve ihracatının artırılmasına katkı sağlamak amacıyla çalıştay düzenlendi.
Uludağ Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliği ve İncir Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü organizasyonu ile Bursa Büyükşehir Belediyesi işbirliğinde gerçekleşen çalıştayda incir üretiminde meydana gelen gelişmeler, karşılaşılan sorun ve çözüm önerileri değerlendirilirken; yetiştiricilik ve ihracatta yeni stratejiler geliştirmek maksadıyla sektör paydaşları bir araya geldi.
Çalıştayın açılışında konuşma yapan Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş, Bursa'da tarım ihracatının artarak devam ettiğini vurguladı. Bursa'nın mevcut toprağının üçte birlik kısmının tarım toprağı olarak kullanıldığını belirten Başkan Alinur Aktaş, Bursa'nın tarih, kültür, sanayi şehri olmasının yanında aynı zamanda bir tarım şehri olduğunu söyledi.
''Bursa, İncir Üretiminde Sayılı İllerden''
Konuşmasında, iklim ve toprak istekleri yönüyle hassas ve seçici olan incirin dünyada belirli ülkelerde yetişebildiğinin altını çizen Bursa İl Tarım ve Orman Müdürü İbrahim Acar, bu ülkelerin başında Türkiye'nin geldiğini söyledi. İbrahim Acar, Ülkemizde iklim ve toprak özellikleriyle önemli bitkisel üretim merkezlerinden biri olan Bursa'nın incir üretiminde sayılı illerden biri olduğunu ve bu konuda 3. sırada yer aldığını söyledi.
Siyah incirin Bursa'ya özgü, marka değerlerinden olduğunu vurgulayan İl Müdürü İbrahim Acar şöyle söyledi: ''FAO 2011 verilerine göre dünyada toplam 3 milyon dekar alanda incir üretimi yapılıyor ve toplam üretim miktarı 1 milyon 350 bin ton. Bu üretimin 350 bin tonunu, 570 bin dekarlık alanda biz ülkemizde yetiştiriciliğini yapıyoruz. İncirin anavatanı da Türkiye, bu topraklar. Bu topraklarda Suriye, Filistin üzerinde dünyaya yayıldığı biliniyor.
İç piyasanın yanında dış piyasada da kullanılan incir, ihracat noktasında önemli kalemlerimizden biri. Bu anlamda Bakanlığımızın incir konusunda, özellikle incir üretiminde önemli olan hastalıksız, sağlıklı ve temiz ilek üretimi konusunda çalışmaları var. Bakanlığımız TAGEM Genel Müdürlüğünün desteklediği Bursa Uludağ Üniversitesi Ziraat Fakültesinin yürüttüğü projede şu anda biz ilek konusunda ümitvar 10 çeşit üzerinde bir bahçe kurulumu yaptık. Bunun yanında yine Bakanlığımız İncir Araştırma Enstitüsü tarafından ilek üretimiyle ilgili olarak 6 çeşit konusunda yine bir bahçe kurulumu yapıldı. TAKEP projeleri kapsamında yaklaşık 10 çiftçimize fidan dağıttık. Eğitim programları kapsamında incirlerden numune alınarak pestisit analizi yönünden kontrollerimiz sürekli devam ediyor. Bunların yanı sıra iyi tarım ve organik tarımda kontrollü incir üretimi konusunda Bakanlığımızın ciddi çalışmaları var.
İncir konusu Bursa için de Bakanlığımız için de önemli. Bu konuyu destekliyoruz ve özellikle çalıştayın incir konusunda hem ihracatta hem yetiştiricilikte hem de Bursa'mıza ve genelde de Ülkemizde hayırlara vesile olmasını temenni ediyorum.''
Çalıştayın ardından ihracat yapan firma temsilcileri ile alıcı temsilcileri bir araya gelerek görüşme yaptı.
İki gün sürecek olan çalıştay Uludağ İhracatçı Birlikleri Konferans Salonunda gerçekleşen çalıştaya Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş ve Bursa İl Tarım ve Orman Müdürü İbrahim Acar ile birlikte Uludağ Yaş Sebze Meyve İhracatçılar Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Senih Yazgan, Gıda ve Yem Kontrol Merkezi Araştırma Enstitüsü Müdürü Yıldıray İstanbullu ve çok sayıda sektör temsilci katıldı.