İlimizde ”Beslenme ve Gıda İçin Biyoçeşitlilik Projesi” kapsamında Kastamonu İhsangazi üreticilerinden temin edilen ve Kestel İlçesi Aksu Mahallesinde 11 da alanda ekimi gerçekleştirilen siyez buğdayı hasadı yapıldı. Hasada Bursa İl Tarım ve Orman Müdürlüğü Bitkisel Üretim Şube Müdürü Vekili Leyla Kalemli ve teknik personellerle birlikte üreticilerde katıldı. Hasat sonunda 200 kg/da verim elde edilmiş olup, İlimizde siyez buğdayı üretimi; özellikle kıraç, fakir, sulama imkanı olmayan ve ticari buğday çeşitlerinin üretiminde düşük verimler elde edilen alanlarda üreticilere hem besleyici değeri yüksek hem de üretim girdilerinin çok daha az olması nedeniyle daha ekonomik bir üretim imkanı sunmaktadır.
2012-2018 yılları arasında yürütülen ve ulusal proje yürütücülüğünü TAGEM’in yaptığı projeyle gıda ve beslenme için uygun biyolojik çeşitliliğin korunması ve sürdürülebilir kullanımını sağlayarak; hedef kullanıcıların refahını arttırmak ve gıda güvenliğinin iyileştirilmesine katkıda bulunmak amaçlanmıştır. Bu amaç doğrultusunda proje kapsamında 2016 yılında İlimiz Büyükorhan ilçesinde 10 dekarlık bir üretim alanında ilk siyez buğdayı yetiştiriciliği denemeleri başlamış daha sonra 2018 yılında ise ilk kez Kestel ilçesinde siyez buğdayı ekimi gerçekleştirilmiştir.
Siyez buğdayı, 10.000 yıllık bir tarihi geçmişe sahip olan ve bugün kullandığımız buğday çeşitlerinin atası olarak kabul edilen 2n=14 kromozoma sahip bir buğday çeşididir. Fakir topraklar ve su yetersizliği gibi olumsuz çevre koşullarına adapte olabilme özellikleri ile de bilinmektedirler. Tek başakçıklı olması ve sıkı kavuz yapısı itibarıyla hastalık ve zararlılara dayanıklı, kurak şartlarda ve fakir topraklarda rekabet gücü yüksek bir türdür. Bu nedenle önümüzdeki süreçte siyez buğdayı üretimini arttırma çalışmalarımız devam edecektir.